Prosječan račun za struju u avgustu 41,39 eura, za 10,5% veći nego u julu

Domaćinstva u Mojkovcu bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 25 eura, dok je najveća potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Ulcinju - oko 67 eura
77 pregleda 0 komentar(a)
struja račun, Foto: Boris Pejović
struja račun, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.09.2013. 12:47h

Prosječan avgustovski račun za električnu energiju za domaćinstva, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 41,39 eura sa uračunatom taksom na tarifno brojilo, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Iz EPCG su kazali da je avgustovski račun 10,5 odsto viši u odnosu na prethodni mjesec.

„Domaćinstva su u avgustu potrošila 112,24 miliona kilovat sati (kW/h) električne energije, u ukupnoj vrijednosti od 11,49 miliona eura, što je 11 odsto više u odnosu na julsku potrošnju, odnosno na istom nivou u odnosu na potrošnju ostvarenu tokom avgusta prošle godine“, navodi se u saopštenju.

Domaćinstva u Mojkovcu, kako se dodaje, bilježe najnižu prosječnu potrošnju od 25 eura, dok je najveća potrošnja prethodnog mjeseca očitana u Ulcinju gdje su domaćinstva u prosjeku potrošila električne energije u vrijednosti od oko 67 eura.

„Račun vrijedan preko 150 eura dobiće 1,67 odsto potrošača, dok je potrošnja od 100 do 150 eura očitana kod 2,42 odsto potrošača. Avgustovske račune umanjene za iznos popusta za redovne platiše dobiće oko 136,25 hiljada domaćinstava“, precizirali su iz EPCG.

Račun za električnu energiju je, kako su kazali, za još 693 potrošača, koji su predali validnu dokumentaciju zaključno sa 20. avgustom, umanjen za iznos takse na tarifno brojilo. Broj domaćinstava koja su do sada iskoristila mogućnost oslobađanja od takse je 21,14 hiljade.

„Takođe, kroz akciju Podijelimo teret, 25 hiljada potrošača je steklo pravo na potpisivanje protokola o izmirivanju duga u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura, stoga molimo sve one koji su stekli tu mogućnost da se obrate lokalnim jedinicama Snabdijevanja radi potpisivanja protokola“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: