Sjećanje na tragediju: Četiri decenije od najveće avionske nesreće u Crnoj Gori

JAT-ova Karavela SE-210 na letu Skoplje - Titograd udarila je u planinski vrh Babin zub. Poginuli su svih 35 putnika i 6 članova posade
4121 pregleda 8 komentar(a)
Maganik, Foto: Summitpost.org
Maganik, Foto: Summitpost.org
Ažurirano: 11.09.2013. 06:48h

Prije tačno četiri decenije, 11. septembra 1973. na planini Maganik, dogodila se jedna od najvećih avionskih nesreća na ovim prostorima - JAT-ova Karavela SE-210 na letu Skoplje - Titograd udarila je u planinski vrh Babin zub. Poginuli su svih 35 putnika i šest članova posade.

Među putnicima bilo je djece, starijih, đaka, vojnika, profesora, radnika. Bilo je svih - Crnogoraca, Srba, Makedonaca, Albanaca. Skupa su sletjeli u smrt, u vrletima masiva Maganik.

Identifikacija tijela poginulih trajala je 10 dana. Identifikovano je 26 tijela, posmrtni ostaci ostalih putnika i članova posade pokopani su u zajedničku grobnicu na podgoričkom groblju Čepurci.

JAT-ovim avionom, u trenutku nesreće upravljao je Žika Maglić. Kada je nadlijetao Mojkovac, u tom mjestu nije radio takozvani radio-far. Kako je već bilo vrijeme da “Karavela” počne slijetati, u komunikaciju sa pilotom uključila se kontrola leta u Golubovcima... Veza sa avionom prekinula se u 10.21 čas.

Istraga je pokazala da su kontrolori leta u Golubovcima, svoj posao uradili po propisima i nije tražena ničija odgovornost za tragediju.

Nakon tragedije, ostala je pretpostavka da je pilot kobni vrh Babin zub, koji je bio obavijen maglom, vidio u poslednjem trenutku i da je neuspješno pokušao da digne avion koji je udario u liticu repnim dijelom i raspao se u eksploziji.

Četriri decenije od tragedije, u subotu će obilježiti Planinarski klub „Visokogorci Crne Gore“ koji organizuju planinarski pohod na Maganik. Iz tog kluba objavljeno je da na pohod kreću u 8 sati iz sela Granica u Rovcima, u pratnji iskusnih planinarskih vodiča i da očekuju da će svi učesnici pohoda biti na Međeđem vrhu oko 12 sati.

“U to vrijeme jedan od vazduhoplova, iz Avio-helikopterske jedinice MUP-a Crne Gore, će izvršiti prelet iznad vrha Babin zub i na taj način uveličati našu akciju i dati joj posebnu simboliku. Pored planinara, na pohod su pozvani predstavnici medija, državnih institucija, nevladinih i sportskih udruženja, kao i zainteresovani građani”, piše u saopštenju “Visokogoraca” objavljenom na njihovom sajtu.

Bonus video: