Balić nudi Jovanki Broz da dođe kod njega u Njemačku, paziće je kao majku

"Bio bih radostan ako bi prihvatila poziv i došla da u našem domu na miru proživi ostatak života", kaže Plavljanin
114 pregleda 0 komentar(a)
Aras Balić, Foto: Facebook, Privatna arhiva
Aras Balić, Foto: Facebook, Privatna arhiva
Ažurirano: 11.09.2013. 12:05h

Pozivam majku Jugoslavije Jovanku Broz da svoje godine života proživi kod moje familije u mom stanu u gradu Rintelnu! Poziv joj upućuje pionir maršala Tita Aras Balić!

Ovo je poruka koju je Balić preko društvene mreže Fejsbuk uputio udovici Josipa Broza.

On kaže da su razlozi njegovog poziva obični i ljudski.

"Otkako sam preko medija čuo da velika naša Jovanka živi u izolaciji, bez elementarnih uslova za život dostojan čovjeka bilo mi je vrlo neprijatno. Mislim da je to sramota svakog čestitog čovjeka od Triglava do Đevđelije. To nije zaslužila supruga maršala u čijoj državi smo tako lijepo i složno proživjeli pola vijeka", priča nadahnuto Balić.

Ovaj zanimljivi Plavljanin, koji nakon 36 godina staža, penzionerske dane provodi u gradu Rintelnu, u njemačkoj regiji Donja Saksonija, kaže da bi se o Titovoj udovici brinuo kao o svojoj majci.

Jovanka Broz

"Živim sa suprugom u stanu od 90 kvadrata. Kćerke su nam odrasle pa živimo sami. Jovanka bi imala svoju sobu i sve što joj treba kao da nam je član porodice, kao da je moja majka. Ja sa velikim poštovanjem kao zakleti pionir čuvam sjećanje na Tita, na divnu državu u kojoj smo srećno živjeli i ne mogu da dozvolim da Jovanka živi u takvim uslovima. Bio bih radostan ako bi prihvatila naš poziv i došla da u našem domu na miru proživi ostatak života", kaže Balić.

Radio je Aras “svašta” u životu, ali se nije umorio i nije izgubio volju za ljude.

"Radio sam u hotelu Fjord u Kotoru. Nakon toga bio sam pomorac. U Njemačku sam otišao 1981. godine i prvih sedam godina radio u rudniku. Poslije toga sam radio u fabrici plastike. Radio sam i u industriji stakla i doživio tešku nesreću na poslu jer je na mene pala oko tona i po stakla. Tada sam 1997. godine otišao u penziju i otada živim uglavnom ovdje u Rintelnu i povremeno idem u Crnu Goru”, priča Balić za “Vijesti”.

On za nečovječan odnos prema Titovoj udovici jednako krivi sve države nastale raspadom nekada velike SFRJ.

"Ako smo se kao braća podijelili, doduše ne bratski nego u krvi, ne smijemo zaboraviti da smo nekada složno živjeli u jednoj lijepoj državi čiji sam ja doživotni poštovalac. Još manje imamo prava da se tako odnosimo prema jednoj velikoj dami", kaže Balić.

Bonus video: