Lažni agenti nude posao na brodovima

“Lažni predstavnici koji u Crnoj Gori nude posao na brodovima ’CMA-CGM’ nijesu autorizovani od kompanije ’CMA SHIPS"
587 pregleda 12 komentar(a)
CMA-CGM, Foto: Shipspotting.com
CMA-CGM, Foto: Shipspotting.com
Ažurirano: 10.09.2013. 08:41h

Renomirana francuska brodarska kompanija “CMA-CGM” suočila se sa nesvakidašnjim problemom u Crnoj Gori, gdje se nekoliko osoba neovlašćeno predstavljaju kao njihovi takozvani crewing agenti i pomorcima, koji nijesu oficiri, nude ukrcaj na brodove te kompanije.

“CMA-CGM” je treći po veličini kontejnerski brodar na svijetu.

„U nekoliko navrata do sada smo verbalno primili informaciju da određeni ljudi u Crnoj Gori za novac nude ukrcaj na brodove ’CMA-CGM’. Ukrcaj je obećavan takozvanoj nižoj posadi - mornarima, kuvarima i mazačima. Mi, međutim, pouzdano tvrdimo da na ’CMA SHIP’ internacionalnoj floti, na brodovima u vlasnistvu ’CMA-CGM’, nema ukrcane niže posade iz Evrope”, kazao je tim povodom “Vijestima” kapetan duge plovidbe Dragan Milatović iz firme “CMA Ship Croatia” iz Rijeke.

Ta firma je jedini predstavnik kompanije “CMA SHIPS” za područje bivše Jugoslavije, Mađarsku, Njemačku i Veliku Britaniju.

“CMA SHIP” je kompanija u stoodstotnom vlasništvu francuskog brodara “CMA-CGM”. Misija kompanije “CMA SHIPS” je potpun menadžment brodova u vlasnistvu kompanije “CMA CGM”, za koju “CMA SHIPS” gradi brodove, obavlja tehničku podršku za ta plovila i brine o popunjavanju posade “CMA-CGM” brodova.

Kapetan Milatović je istakao da “CMA-CGM” uopšte ne zapošljava nižu posadu iz Evrope, već na tim pozicijama ukrcava jeftiniju radnu snagu – pomorce iz drugih djelova svijeta, prvenstveno Azije. Stoga su, dodaje, i sva obećanja koja u Crnoj Gori u ime francuskog brodara crnogorskim mornarima, mazačima i kuvarima daju lažni agenti da će ih zaposliti na nekom od ukupno 414 brodova kompanije “CMA-CGM”, neostvariva i lažna.

“Lažni predstavnici koji u Crnoj Gori nude posao na brodovima ’CMA-CGM’ nijesu autorizovani od kompanije ’CMA SHIPS’. Ti predstavnici eventualno mogu da ponude ukrcaj na brodove koji su u najmu od kompanije ’CMA-CGM’. Međutim, to nema nikakve veze sa kompanijom za koju mi radimo”, kazao je Milatović.

On je dodao da je preko firme “CMA Ship Croatia” na kontejnerašima čuvenog francuskog brodara trenutno zaposleno 66 nautičkih i brodomašinskih oficira iz Crne Gore. Milatović je ovdašnje mornare, mazače i kuvare upozorio da budu oprezni i imaju na umu činjenicu da “CMA-CGM” ne uzima evropsku nižu posadu, pa bi stoga oni koji povjeruju lažnim agentima francuskog brodara u Crnoj Gori mogli da ostanu i bez dosta novca koje im ti “posrednici” traže da bi ih navodno zaposlili.

Matrikula za 130 eura“Vijesti” su imale uvid u nekoliko mejlova koje su pojedini crnogorski pomorci slali centrali “CMA Ship Croatie” i u kojima se pominju imena B. P. i F. V. kao posrednika koji ukrcaj na “CMA-CGM” brodove nude nižoj posadi ranga kuvara, pomoćnika kuvara, mornara, kormilara, mazača i čistača.

Oni su pomorcima koji vape za zaposlenjem obećavali da će im “srediti” panamsku pomorsku knjižicu – matrikulu za 130 do 160 eura, što im je jedan broj njih odmah i platio, a za sam ukrcaj su tražili proviziju od 1.500 eura.

Jedan broj pomoraca je platio troškove izdavanja panamske matrikule, ali je nikada nijesu dobili, uz obećanje “posrednika” da ih matrikula navodno čeka u kancelariji “CMA-CGM” u Beogradu, što, naravno, nije bio slučaj.

Bonus video: