Skadarsko jezero: Ne čiste, ali im smeta kad Petranović to radi

Brodar sa Skadarskog tvrdi da je doživio neprijatnost od lovočuvara dok je kupio otpad na jezeru
96 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 09.09.2013. 17:25h

Brodar Ivica Petranović tvrdi da su lovočuvari NP “Skadarsko jezero” Martin Ulićević i Momir Bečanović pokušali da ga spriječe da očisti kanal Morače.

On je ispričao “Vijestima” da je u utorak ujutro brodom otišao da očisti najposjećeniji dio jezera, kada su, malo nakon što je počeo da kupi smeće, u kontrolu došla dva lovočuvara.

“Rekao sam im da nemam putnike, da ne bacam mreže i da, stoga, nemaju šta da kontrolišu. Ulićević me je, međutim, upitao ko je meni dozvolio da ja čistim jezero i da to mora da odobri Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Mislio sam da me zeza, ali kada sam vidio da je ozbiljan počeli smo da se raspravljamo. Na kraju su otišli i kazali da će napraviti zapisnik”, kazao je Petranović.

Tvrdi da jedino on čisti jezero, iako je samo brodar, u šta su jednom uvjerili reporteri “Vijesti”, dok radnici NP “Skadarsko jezero”, smatraju da to nije njihov posao.

Ulićević, pak, tvrdi da nije tačno da su spriječili Petranovića i da su zatekli kako prevozi putnike.

On je kazao da ne zna tačno da li su o tome napravili zabilješku, “jer se to desilo prije pet, šest dana”.

Petranović je čistio više puta, radnici neće to da rade

Na pitanje “Vijesti” ko je zadužen da čisti jezero, Ulićević je odgovorio da je on samo kontrolor i da to treba pitati šefa službe.

On je prije nekoliko dana prekršajno osuđen, zbog napada na novinara “Vijesti” Ivana Čađenovića >>>

Bečanović se nije javljao na broj telefona dostupan redakciji.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), međutim, tvrde da u patrolnom listu NP “Skadarsko jezero”, od 3. septembra, piše da je Petranović “navodno čistio smeće u 6:30 časova” .

“Nakon što su ga nadzornici upitali 'šta radi tu', Petranović se prema njima ophodio nedolično i vulgarno, uz brojne psovke. Nacionalni parkovi Crne Gore smatraju da je ova tvrdnja netačna, kao i niz dosadašnjih tvrdnji koje je Petranović iznio u ND 'Vijesti'", saopšteno je iz resora Zorana Mrdaka.

Direktor NP “Skadasrko jezero” Goran Škatarić poslao je nedavno potjeru za novinarima “Vijesti”, jer nijesu kupili kartu, koji su u tom trenutku radili reportažu o ljepotama najvećeg jezera na Balkanu.

Pripadnici Službe zaštite tom su prilikom napisali prijavu Petranoviću za nelegalan prevoz putnika, iako, tvrdi on, zakon propisuje da brodari ne moraju da imaju potpisan ugovor sa NPCG.

Iz NPCG zahvalili su se indirektno Petranoviću, a i ostalim ljudima koji su pravi i iskreni poštovaoci prirode.

Iz NPCG zahvalili su se indirektno Petranoviću, a i ostalim ljudima koji su pravi i iskreni poštovaoci prirode

“Nacionalni parkovi Crne Gore su više puta apelovali na sve građane, volontere, a posebno lokalno stanovništvo da im se pridruže u zajedničkim aktivnostima za očuvanje i zaštitu prirode, te se ovim putem zahvaljuju svim pravim i iskrenim poštovaocima prirode i društveno-odgovornim građanima”, saoštili su iz NPCG.

Ranije saopštili da zadatak zaposlenih u NP “Skadarsko jezero” nije da čisti vodenu površinu, već samo biciklističke i pješačke staze u parku.

Zakon o nacionalnim parkovima, međutim, propisuje da zaposleni održavaju ambijentalnu higijenu, čuvaju, unaprjeđuju i promovišu nacionalne parkove i obezbjeđuju nesmetano odvijanje prirodnih procesa i održivog korišćenja.

Pluta smeće i crkotine

Petranović tvrdi da svuda po Skadarskom jezeru pluta smeće, a pogotovu u kanalu Morače, gdje dolazi najviše turista.

“Gdje god da se okrenete na jezeru, vidite da plutaju kese, boce, uginula riba, crkotine... a najgore stanje je na obalama Morače, kod Vranjine, Lesendra, na svim destinacijama koje posjete na hiljade turista. Ove godine je najgora, ima više smeća nego turista”, kazao je Petranović.

Tvrdi da mu uskoro dolaze plivači iz svih krajeva svijeta i da ih ne može odvesti da plivaju u smeću, jer neće doći sljedeće godine.

Svete mu se jer ih javno proziva

Iz NPCG su saopštili da se protiv Petranovića vodi krivični postupak zbog nedozvoljenog izlova ribe agregatom, a da nadležni postupaju i zbog dva zapisnika zbog “nelegalnog prevoza turista”.

Petranović, međutim, tvrdi da nije krivolovac, odnosno da su tvrdnje netačne.

“Niko iz službe zaštite nema službenu legitimaciju, brodovi im nijesu označeni, krivolovci vladaju jezerom, svuda smeće i kažu da sam ja nelegalan, jer ih jedini prozivam javno. Čak mi je i Ulićević toga dana vikao što ih stalno provlačim kroz novine. Jedina prijava je bila za nelegalni prevoz putnika, kada sam onog dana prevozio novinare 'Vijesti', a oni su im trn u oku”, kazao je Petranović.

Galerija

Bonus video: