Za svoje kući lud, za zapadnjake kul: Za 3 mjeseca na motoru prešao 32.000 km

Njegovi roditelji za putovanje su saznali tek kad je sve isplanirao i uveliko se spremao na daleki put
135 pregleda 0 komentar(a)
Adnan Maglajlić, Foto: Jadranka Ćetković
Adnan Maglajlić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 09.09.2013. 10:31h

Kada je Adnan Maglajlić (26), rodom iz Gračanice, iz italijanskog gradića Kuneo slao na desetine mejlova svjetskim kompanijama motora, sa željom da obiđe svijet na dva točka - malo ko od prijatelja ga je shvatao za ozbiljno.

Zahvaljujući upornosti, vjeri u sebe i snažnoj volji, ovaj avanturista je ostvario san, i danas, na proputovanju kroz Bijelo Polje i Crnu Goru mu je stoti dan, kako na točkovima obilazi gradove Evrope.

I sve to, bez jedinog uloženog centa!

Adnan Maglajlić iz italijaskog gradića Kuneo, kod Torina, krenuo je na putovanje po Evropi motorom 1. juna. Do kraja putovanja ostalo mu je da obiđe još tri zemlje, kada se vraća na početnu tačku. Prolazak kroz Crnu Goru mu je stoti dan neobičnog putovanja

Iz Italije je krenuo 1. juna, a onda su se ređale Španija, Portugal, Irska, Velika Britanija, Francuska, Norveška, Švedska... Poslije Crne Gore ostale su mu još Albanija, Grčka i Malta, i 28. septembra se vraćam u svoj grad, sa ukupno 32 obiđene zemlje.

"Bilo je zanimljivo voziti kroz Španiju na 38 stepeni a onda u istom danu Pirinejima na 4 stepena, gdje je u pojedinim dijelovima padao snijeg. Obišao sam najsjeverniji evropski grad Nortkap u Norveškoj. Bilo je predivno iskustvo obići tolike gradove, upoznati različite kulture, slušati ljude kako žive, razmišljaju…“

Iako je najviše volio Irsku, ovo putovanje je natjeralo Adnana da poželi da živi u Austriji, gdje su “dobri i pošteni ljudi”. Provodio je noći po hotelima, hostelima ali i pod otvorenim nebom.

Njegovi roditelji za putovanje su saznali tek kad je sve isplanirao i uveliko se spremao na daleki put.

“Nije im bilo svejedno, i jedva su našli način da me shvate. Još teže im je bilo kada su saznali na koji način sam riješio toliko otsustvo sa posla računarskog tehničara, jer sam, jednostavno, napustio posao”, kazao je Adnan siguran da nije pogriješio i da mu je ovo putovanje otvorilo veliki broj vrata i mogućnosti.

Njegova majka, koju ranije nije zanimalo rukovanje kompjuterima sada je stalno pored računara, prateći sa sestrom i ocem njegovo putovanje.

Kada se 28. septembra vrati u Italiju, iza Adnana će ostati oko 32.000 pređenih kilometara i tri mjeseca putovanja.

Iako je sve bilo divno i nezaboravno, na sljedeće putovanje siguran je da više neće ići sam. A sljedeća destinacija je, najvjerovatnije, Australija.

"Šta ćeš sad bez posla"

Kada su u pitanju razlike u kulturama, zanimljivi su bili kometari njegovih rođaka, od kojih je veliki dio poslije rata u Bosni, odselio u evropske gradove i dalje po svijetu. “Oni koji žive na zapadu Evrope i dalje su komentarisali “ to je sjajno”, “kul”, “fantastično”. A oni u Bosni su se pitali “ jesi li lud”, "šta ćeš sad bez posla”, “ooo, a radni staž”…

Skoro u svim evropskim gradovima Adnana su dočekivali zaljubljenici u moto sport, i razni sportski klubovi.

“Svi oni su, nekako dio ovog putovanja i prate me na oficijelnoj internet stranici http://www.europemotorbiketour.com, koju stalno ažuriram i preko koje je lako organizovati kontakte i druženja”, kazao je on.

U Bijelom Polju ga je dočekao Bjelopoljac Dami Hubanić, i sam veliki zaljubljenik u motore.

Bonus video: