Inspekcija: Objekat u Mrčevcu građen bespravno

Uprava za inspekcijske poslove proglasila se nenadležnom da riješi slučaj
0 komentar(a)
Golf teren, Boka Grupa, Foto: Siniša Luković
Golf teren, Boka Grupa, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.09.2013. 15:37h

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore izvršila je kontrolu na golf vježbalištu Royal Montenegro Golf & Country Cluba u Tivtu i utvrdila da je investitor tog projekta, kompanija "Boka Group", bespravno podigao taj privremeni objekat.

Istovremeno, Uprava koju vodi bivši šef zatvora u Spužu Božidar Vuksanović proglasila se nenadležnom da riješi taj slučaj.

"Inspektor zaštite prostora izvršio je 5. septembra 2013. godine inspekcijski nadzor na katastarskoj parceli 2100 KO Mrčevac u Tivtu, prilikom koje je utvrdio da je investitor "Boka Group" postavio na toj parceli objekat privremenog karaktera - metalnu konstrukciju (20 puta pet metara) koja je natkrivena tendom. Inspekcija zaštite prostora, prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, vrši nadzor građenja, postavljanja i uklanjanja objekata privremnog karaktera samo ukoliko se nalaze u zoni JP 'Morsko dobro' ili u zoni nacionalnih parkova, a što nije slučaj u predmetnoj stvari. Naime, u članu 117 tog Zakona definisano je da građenje, postavljanje i uklanjanje privremnih objekata uređuje organ lokalne samouprave", saopštila je "Vijestima" portparolka Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić.

Iz Opštine Tivat, na koju sada državna uprava pokušava "da se vadi", "Vijestima" je prethodno rečeno da im se "Boka Group" nije ni obraćala sa bilo kakvim zahtjevom za odobrenje njihovih graditeljskih aktivnosti u Mrčevcu.

“Prema evidenciji ovog organa, do sada nije podnijet od kompanije ’Boka Group’ (Boka Golf Development) zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, niti za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju golf vježbališta na katastarskoj parceli 2100 KO Mrčevac. Takođe, prema našoj evidenciji, nije podnijet od kompanije ’Boka Group’ (Boka Golf Development) zahtjev za izdavanje odobrenja za postavljanje privremenog objekta - golf vježbališta na kat. parceli 2100 KO Mrčevac“, potvrdila je prije nekoliko dana "Vijestima" Tatjana Jelić, sekretarka Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat .

Za razliku od Opštine Tivat, čiji čelnici nijesu došli, na svečanosti otvaranja golf vježbališta RMGCC 25. avgusta govorila je, pored ostalih, i pomoćnica ministra održivog razvoja i turizma Željka Radak - Kukavičić, kojoj nije bilo sporno što učestvuje u ceremoniji otvaranja, kako se ispostavilo, bespravno postavljenog „privremenog objekta“.

Njen šef, ministar održivog razvoj i turizma Branimir Gvozdenović, prećutao je pitanja koja su "Vijesti" tim povodom njegovom kabinetu poslale još 28. avgusta. Ostaje da se vidi hoće li od države "prozvana" Komunalna policija opštine Tivat izaći na golf vježbalište u Mrčevcu i ukloniti ga, jer je taj objekat postavljen bez dozvole lokalne samouprave.

Bonus video: