Evropska komisija: Sudski procesuirati napade na novinare

„Ukoliko želite da saznate kakvo je stanje demokratije u nekoj zemlji, pogledajte stanje medijskih sloboda i steći ćete pravu sliku.“
10 komentar(a)
Peter Stano, Foto: Evropska komisija
Peter Stano, Foto: Evropska komisija
Ažurirano: 08.09.2013. 17:46h

Portparol Evropskog komesara za proširenje Peter Stano, komentarisao je napade na novinare u Crnoj Gori, i to dva slučaja - bombu u dvorištu dopisnika “Vijesti” iz Berana Tufika Softića i napad Vladimira Bebe Popovića koji je nedavno u Podgorici nasrnuo na ekipu “Vijesti” i reporterima otimao sredstva za rad.

“Očekujemo da svi stari i skorašnji slučajevi nasilja i prijetnji nasiljem prema novinarima budu istraženi i sudski procesuirani. Takođe očekujemo da optužbe za organizovano nasilje nad novinarima od strane pripadnika policijskih službi, budu savjesno istražene”, rekao je Stano, odgovarajući na pitanje “Vijesti”.

“Pridajemo veliku važnost slobodi izražavanja i slobodi medija. Mnogo puta smo ponovili, koristeći najsnažnije termine, da su nasilje i prijetnje novinarima neprihvatljive. Kao što je komesar File izjavio u junu, sloboda govora predstavlja temelj demokratije”.

Stano je citirao junsku izjavu Filea koji je poručio „Ukoliko želite da saznate kakvo je stanje demokratije u nekoj zemlji, pogledajte stanje medijskih sloboda i steći ćete pravu sliku“

Stano je napomenuo da je pitanju medijskih sloboda dat visok prioritet u godišnjim izvještajima EK o napretku.

“Oni su takođe visoko pozicionirani u programu dijela pristupnih pregovora koja se bavi osnovnim pravima i slobodama, što znači poglavljima 23 i 24, koje namjeravamo otvoriti sa Crnom Gorom. A Evropska komisija i države članice veoma pažljivo prate razvoj i aktivnosti na ovom polju”.

Stano je citirao junsku izjavu Filea koji je poručio: „Ukoliko želite da saznate kakvo je stanje demokratije u nekoj zemlji, pogledajte stanje medijskih sloboda i steći ćete pravu sliku.“

Izvršni direktor i glavni i odgovorni urednik “Vijesti” Željko Ivanović i Mihailo Jovović uputili su nedavno pismo Delegaciji Evropske unije u Podgorici, ambasadama zemalja članica EU i ambasadi SAD-a povodom učestalih napada na novinare i nezavisne medije.

“Molimo vas da vaše Vlade, od Brisela do Vašingtona, i od Berlina i Stokholma do Zagreba i Atine, obavijestite o ovim negativnim tendencijama i zamolite ih, u naše ime, da obrate maksimalnu pažnju na stanje u medijskoj sferi u Crnoj Gori, kako bi se pokušalo uticati na ovdašnju vlast da nakon dvije decenije formalne demokratije i parlamentarizma, omoguće neometan i slobodan rad svih medija i novinara”, navodi se u pismu.

Bonus video: