Vučelić ne poštuje Mugošinu odluku

Zaposlenima u "Vodovodu" plate nijesu smanjene za 10 procenata kao u ostalim gradskim preduzećima
54 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2013. 16:03h

“Vodovod” je jedino gradsko preduzeće u kojem ni do danas nije sprovedena odluku gradonačelnika Miomira Mugoše o smanjenju zarada za deset procenata.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora “Vodovoda” i zamjenik gradonačelnika Vladan Vučelić potvrdio je da zarade nijesu smanjene, pojasnivši da će se to desiti nakon izrade nove sistematizacije.

On je kazao da je u toku izrada sistematizacije, prema usvojenom Statutu na koji je dala saglasnost Skupština Glavnog grada, i usklađivanje sa granskim kolektivnim ugovorom.

"U skladu sa granskim kolektivnim ugovorom, izvršena je isplata plata, a na nivou Glavnog grada ustanovljena je cijena rada od 81,47 eura i ista će biti primijenjena na sva preduzeća", kratko je kazao Vučelić u telefonskom razgovoru, dodavši da je u Poljskoj.

Više radnika "Vodovoda" saopštilo je “Vijestima” da im plata nije umanjena.

Zaposleni u svim ostalim gradskim preduzećima, službama, sekretarijatima i organima, čiji je osnivač Glavni grad, primili su junsku, julsku i avgustovsku zaradu umanjenu za 10 procenata, o čemu su “Vijesti” ranije pisale.

Mugošina Odluka, kojom se minimalna cijena rada smanjuje za devet eura, odnosno sa 90 na 81 euro, uručena je prije obračuna junskih plata svim organima Glavnog grada, pa i “Vodovodu”, koji se jedini oglušio o nju.

Zaposleni u Glavnom gradu strahuju da je junsko smanjenje tek prvi korak, što je indirektno poručio i Mugoša.

On je u junu najavio “linijsko smanjenje zarada”, pravdajući takav potez ekonomskom krizom, ali i usklađivanjem sa zaradama na državnom nivou.

Cijena rada na državnom nivou iznosi 55 eura, ali prema saznanjima “Vijesti”, koeficijenti za pojedina radna mjesta u Glavnom gradu nijesu jednako vrednovana.

SNP traži akt po kojem su zarade smanjene

Odbornički klub SNP zahtijeva od gradonačelnika Mugoše da im se dostavi akt nadležnog organa u Glavnom gradu od 28. juna, po kojem su plate obračunate.

“Istovremeno, zahtijevamo informaciju da li je predmetni akt uvažio zakonska i podzakonska akta, a posebno kolektivne ugovore koje su u javnim preduzećima zaključili Sindikat i poslodavac i između ostalog uredili najnižu cijenu rada, čija se promjena može zahtijevati samo ukoliko dođe do bitnije promjene nekog od elemenata na osnovu kojeg je najniža cijena rada utvrđena”, piše u zahtjevu koji je potpisao šef Odborničkog kluba Vladimir Vujović.

U SNP traže i odgovor da li su zaposleni “blagovremeno” bili obaviješteni o smanjenju zarada, odnosno da li su “bili u prilici da zaštite svoja prava”.

Galerija

Bonus video: