Stijepović ćuti o Slavoljubu Šćekiću

Peticiju je pokrenula Šćekićeva sestra Slavica početkom ove godine i ona je dobila formu inicijative u aprilu, a potpisalo je više od šest hiljada građana
6 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Slavoljub Stijepović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.09.2013. 12:39h

Ministar prosvjete i sporta Slavoljub Stijepović već četiri mjeseca neće Vladi da kandiduje da raspravlja o inicijativi da Policijska akademija u Danilovgradu dobije ime ubijenog policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Šćekić je ubijen 31. avgusta 2005. u sačekuši ispred porodične kuće u Tološima.

Peticiju je pokrenula Šćekićeva sestra Slavica početkom ove godine i ona je dobila formu inicijative u aprilu, a potpisalo je više od šest hiljada građana.

Stijepović je bio dužan da inicijativu kandiduje Vladi da se o njoj izjasni u roku od dvadeset radnih dana. Stijepović nije želio “Vijestima” da odgovori zašto već četiri mjeseca Vladi ne podnosi taj predlog za raspravu, koji su, osim građana, podržali pojedini ministri u Vladi, poslanici, predstavnici nevladinog sektora.

Najmanje podrške predlog je dobio od policajaca, kolega ubijenog inspektora.

Kada je pokrenuta peticija, predstavnici parlamenta ocijenili su da je to najmanje što može da se učini za čovjeka koji je izgubio život radeći svoj posao.

Prema Vladinoj proceduri, kandidujući peticiju na portalu “Glas građana”, korisnik bira ministarstvo nadležno za postupanje po njegovoj peticiji.

Ukoliko peticija ispuni pravila za podnošenje, nadležno ministarstvo prihvata da ona bude vidljiva na portalu i otvorena za glasanje. Ako peticija ne ispunjava propisana pravila, ona se odbacuje, a podnosilac peticije biva obaviješten putem maila o razlozima donošenja takve odluke.

“Ako peticija u roku od 60 dana dobije podršku najmanje 6.000 građana, nadležno ministarstvo je podnosi Vladi na razmatranje u roku od 20 radnih dana od završetka glasanja. Peticija se zatim razmatra na sjednici Vlade i Vlada odlučuje da li će, i u kojoj mjeri, prihvatiti zahtjeve iznijete u peticiji. Ukoliko odluči da prihvati peticiju, Vlada zaključkom zadužuje nadležna ministarstva da preduzmu odgovarajuće aktivnosti u cilju ispunjavanja navedenih zahtjeva”, pravila su za rješavanje po peticijama.

Ukoliko Vlada odluči da peticija nije prihvatljiva, dužna je da javnost obavijesti o razlozima neprihvatanja Incijative.

Prema pravilima Vlade, peticija može biti neprihvatljiva ako je u suprotnosti sa strateškim opredjeljenjima i politikama za koje je Vlada dobila mandat od Skupštine Crne Gore.

Apelacioni sud je potvrdio presudu Višeg suda u Podgorici prema kojoj su zbog podstrekavanja na ubistvo inspektora Sćekića, Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni na po 30 godina zatvora, dok su Ljubo Vujadinović i Milan-Čila Sćekić, osuđeni na po 30 godina zatvora, jer su bili direktni izvršioci.

Bonus video: