TIGRASTI KOMARCI

U Srbiji raste broj oboljelih od groznice zapadnog Nila, epidemiolozi u CG optimisti

Osobe starije od 50 godina, kao i one sa oslabljenim imunim sistemom su izložene najvećem riziku
2 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2019. 16:13h

Dok virus zapadanog Nila hara susjednom Srbijom, u Crnoj Gori trenutno nema opasnosti od nove zaraze, tvrde nadležni. Epidemiolozi su ove godine otkrili samo jedan slučaj, koliko je potvrđeno i lani. Od početka ove godine testirana su 52 pacijenta, ali su rezultati za većinu bili negativni.

“Zaključno sa 6. septembrom u Crnoj Gori nije registrovan nijedan novi slučaj obolijevanja od groznice zapadnog Nila”, saopšteno je “Vijestima” iz Instituta za javno zdravlje.

U Srbiji je zvanično prijavljeno 135 slučajeva obolijevanja od groznice zapadnog Nila, a većina zaraženih, njih 97, je sa teritorije Beograda, i u posljednjih desetak dana broj oboljelih se značajno povećava.

Epidemiolozi objašnjavaju da kod 80 odsto zaraženih bolest prolazi bez simptoma, dok ostali imaju blagu kliničku sliku koju karakteriše povišena tjelesna temperatura, bolovi u mišićima, mučnina, povraćanje i ponekad otok limfnih žlijezda ili osip po trupu.

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović podsjetila je da u rijetkim slučajevima (manje od jedan odsto) infekcija ovim virusom može da izazove teška oboljenja, odnosno upalu mozga i moždanih ovojnica (encepfalitis i meningitis ili kombinaciju), koja može imati i fatalni ishod.

"U 20 odsto slučajeva, u periodu od dva do 14 dana nakon uboda, inficirana osoba ima blage simptome poput groznice, glavobolje, mučnine i povraćanja. Najčešće podsjećaju na grip praćen visokom temperaturom, glavoboljom i bolovima u mišićima i zglobovima", kazala je ona.

Brajović upozorava da su osobe starije od 50 godina, kao i one sa oslabljenim imunim sistemom izložene najvećem riziku da će infekcija rezultirati teškim oboljenjem.

Rukovodilac Odsjeka za biologiju na Prirodno matematičkom fakultetu prof. dr Vladimir Pešić ranije je za "Vijesti" kazao da su u Crnoj Gori najbrojnija legla tigrastog komarca u primorskom dijelu kao i u centralnoj regiji, dolini rijeke Zete kao i urbanom području Podgorice. Staništa za tigraste komarce su različite odbačene posude, automobilske gume, nepropisno odbačen krupni otpad, neodržavani slivnici.