Zdravko Cimbaljević: Tužioci podstiču nasilje

"Državni tužioci su u slučaju Budve, i događaja nakon nje, potpuno zakazali što ozbiljno dovodi u pitanje organizaciju ostalih najavljenih povorki ponosa u ovoj godini"
64 pregleda 5 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 06.09.2013. 17:30h

Pravosudni organi u Crnoj Gori tretiraju LGBT osobe kao građane drugog reda i uopšte se ne bave nasiljem nad njima, saopšteno je iz LGBT Foruma Progres.

Direktor te nevladine organizacije (NVO), Zdravko Cimbaljević, ocijenio je da izostanak sankcionisanja nasilja, govora mržnje i povrede ravnopravnosti od nadležnih tužilaca nije ništa drugo do otvoreni poziv svima da pristupe proganjanju i isključivanju LGBT zajednice.

„LGBT osobe se u ovoj zemlji od pravosudnih rogana tretiraju drugorazredno, a nasilje nad nama uopšte se ne tretira. Za njih, mi smo samo predmet podsmijavanja“, naveo je Cimbaljević u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, organizovanjem prve povorke ponosa, LGBT Forum Progres pokazao je ozbiljnost i riješenost da nastavi zastupanje te zajednice i njeno društveno prihvatanje.

„Nažalost, budvanski Prajd je podstakao mržnju i nasilje prema LGBT zajednici i prema onima koji se s njom solidarišu“, kazao je Cimbaljević.

On smatra da su državni tužioci u slučaju Budve, i događaja nakon nje, potpuno zakazali „što ozbiljno dovodi u pitanje organizaciju ostalih najavljenih povorki ponosa u ovoj godini“.

„Izostale su i prijave zbog ponižavajućeg tretmana, posebno protiv vlasnika pojedinih ugostiteljskih objekata i marina, ali i vjerskih službenika. Njihovim radnjama, LGBT građani su tretirani kao insekti, štetočine i demoni“, naveo je Cimbaljević.On je rekao da niko nije procesuiran ni zbog napada na učesnike i govornike sa Povorke u Budvi, koji su se desili tokom i nakon same evakuacije.

„Povodom zahtjeva da dobijemo informaciju o preduzetim radnjama, danas me je telefonski kontaktirao zamjenik vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vukčević.

Saopšteno mi je da Vrhovni državni tužilac nije upoznat sa ovim informacijama, ali da će ih zatražiti od Osnovnog državnog tužioca u Kotoru, koje je nadležno i za opštinu Budva“, kazao je Cimbaljević.U LGBT Forumu Progres su, kako je naveo, dodatno smo razočarani takvim pristupom i prebacivanjem odgovornosti.Cimbaljević je rekao da je ta NVO, nakon Prajda u Budvi, Upravi policiji je prijavila blizu 130 slučajeva govora mržnje i nasilja prema LGBT zajednici, ali da ni o tome nemaju nikakvih informacija.

„Više desetina prijava, prije Prajda u Budvi, podnijeto je protiv poznatih osoba koje su mi otvoreno prijetile smrću. Ni o tome u tužilaštvu ne znaju ništa. Osjećam se potpuno nazaštićen, i nemam ni minimalnu slobodu kretanja“, kazao je Cimbaljević.

Bonus video: