Pozitivna: Prestati sa kreditnim zaduženjima i pokrenuti privredu

"Srljanje iz starog duga u novi je problem sa kojim su se suočili brojni biznismeni onda kada su im kompanije otišle u stečaj"
53 pregleda 7 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Đurović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.09.2013. 14:17h

Povodom indicija da je Vlada na pragu novih kreditnih zaduženja reagovao je član predsjedništva Pozitivne, Goran Đurović, ukazujući na loše stanje državnih finansija.

"Novo zaduženje u iznosu od 147 miliona eura, koje Vlada namjerava da realizuje kroz kreditni aranžman sa komercijalnim bankama ukazuje na haotično stanje državnih finansija.

Srljanje iz starog duga u novi je problem sa kojim su se suočili brojni biznismeni onda kada su im kompanije otišle u stečaj zbog nemogućnosti izmirivanja prispjelih obaveza.

Svijesni smo da krug zaduživanja ima svoj početak, ali nažalost i kraj. Onda kad Crna Gora više ne bude mogla naći kreditora raspoloženog za finansiranje našeg deficita u budžetu, a ranije obaveze stignu na naplatu, naćićemo se u velikom problemu. Smatramo da zaduživanje ima smisla samo onda kada pospješuje ekonomski rast ili se kompenzuje smanjenim rashodima.

Obzirom na to da naša dodatna zaduženja kao I prethodna neće imati za cilj ekonomski rast niti smanjenje troškova ulazimo u problematičnu fazu zaduženja koja ćemo sve teže moći da podmirujemo.

Pozitivna Crna Gora traži da Vlada pod hitno smanji javne rashode i uspostavi rigorozniju kontrolu javnih nabavki koje su ključni poligon za brojne mahinacije sa državnim novcem.

Takođe, potrebno je privući još veći broj stranih investitora,naročito iz zapadne evrope i Amerike kod kojih nijesmo do sada prepoznati kao interesantna destinacija za ulaganje.

Pozitivna Crna Gora izlaz iz krize I smanjenje nezaposlenosti vidi u podršci malim I srednjim preduzećima.Ako je moćnoj Njemačkoj kičma razvoja mali i srednji biznis zašto i Crnoj Gori ne bi taj isti biznis bio okosnica razvoja.

Uvijereni smo da bi realizaciom navedenih predloga potreba za novim zaduživanjem bila svedena na minimum u prve dvije godine a u kasnijoj fazi bili bi u mogućnosti da prijevremeno vraćamo kredite i time rasteretimo budžet Crne Gore.

Uz to, loša kadrovska selekcija koja nema znanja i iskustva da sve ovo realizuje je problme koji mora biti rješavan. Svjedoci smo da u ministarstvima sjede pojedinci koji se nakon sticanja diploma nijesu suočili sa teškoćama realnog biznisa pa samim tim nemaju kapacitet da pokrenu motor ekonomskog razvoja. Pozitivna Crna Gora ukazuje na ozbiljnost problema zvanog “narasla dugovanja”I limitirani kapaciteti naše administracije.

Tražimo pokretanje unutardržavnog dijaloga po ovim pitanjima, jer bankrot nije nešto što treba ni vlasti a ni opoziciji, a najvažnije je ni građanima", zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Goran Đurović.

Bonus video: