Boksiti: Prekid blokade ukoliko bude isplaćeno po 500 eura

Predstavnik radnika, Ilija Đilas, kazao je da to podrazumijeva da do 13. septembra dobiju još po 500 eura, a isto toliko i sedam dana kasnije
3 komentar(a)
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Boksiti, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 06.09.2013. 13:46h

Grupa nezadovoljnih radnika nikšićkih Rudnika boksita prekinuće blokadu ukoliko im prije početka isporuke rude bude uplaćeno po 500 eura, a ostatak, od još po hiljadu eura, u dvije rate 15 dana nakon prve isplate.

Predstavnik radnika, Ilija Đilas, kazao je da to podrazumijeva da do 13. septembra dobiju još po 500 eura, a isto toliko i sedam dana kasnije.

„Prihvatili smo predlog predsjednika opštinskog Sindikata, Branislava Gardaševića, o dinamici isplate i sada čekamo. Spremni smo da čim nam uplate po 500 eura dozvolimo transport boksita", sapštio je Đilas na konferenciji za novinare ispred rampe Sektora transporta.

Rudari su prethodno zahtijevali da se svim zaposlenim do danas isplati po hiljadu eura, a 15 dana nakon tog roka i ostatak do iznosa dvije plate

On je upozorio i da će se radnici ponovo okupiti ukoliko ne bude ispoštovan prvi naredni predloženi rok, kao i da u tom slučaju više neće dozvolili odvoz rude, sve do izmirenja svih zaostalih primanja.

Prema riječima Đilasa, radnici su ponovo pokazali spremnost za kompromis, razumijevajući tešku situaciju u Boksitima.

On je dodao i da prethodnih dana nijesu imali nikakvih razgovora sa izvršnim direktorom preduzeća, Miloradom Đurovićem, kao i da ne zna čiju je ponudu o uslovima za prekid blokade predstavio predsjednik nikšićkog sindikata.

Rudari su prethodno zahtijevali da se svim zaposlenim do danas isplati po hiljadu eura, a 15 dana nakon tog roka i ostatak do iznosa dvije plate.

Predstavnik mađarske firme Vagon inpeks, Rasko Andraš, ponudio je ranije da svim radnicima odmah bude isplaćeno po 200 do 300 eura, kako bi krenula isporuka rude, a u naredne dvije sedmice ostatak novca do ukupno hiljadu eura. On je, međutim, napustio Crnu Goru, nakon što su rudari saopštili svoj predlog.

Odlazak mađarskog predstavnika rudari ne smatraju nagovještajem raskida ugovora.

Prema računici nezadovoljnih radnika za realizaciju njihovog zahtjeva i isplatu nije potreban značajniji iznos u odnosu na potpisani ugovor o isporuci rude sa Vagon inpeksom, vrijednim deset miliona eura.

Grupa radnika od 21. avgusta okuplja se ispred Sektora transporta kod Gračanice tražeći isplatu zarada i blokirajući isporuku rude.

U Boksitima je uposleno 314 radnika kojima se duguje 12 plata, tri zimnice, regres, jubilarne nagrade, a kako tvrde, pet godina im se ne uplaćuje radni staž, kao ni pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond.

Bonus video: