Nije tačno da smo se izvinili

Roditelji djeteta sa posebnim potrebama demantovali tvrdnje učiteljice Rade Višnjić
188 pregleda 2 komentar(a)
OŠ Jugoslavija, Foto: Arhiva "Vijesti"
OŠ Jugoslavija, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.09.2013. 17:00h

Roditelji djeteta sa posebnim potrebama koje pohađa odjeljenje IV/1, reagovali su, međutim, juče na tvrdnje Višnjićeve koje je iznijela u tekstu “Stidjela bih se“. Oni tvrde da je “notorna neistina da je majka djeteta Radi Višnjić ili školi prijetila policijom i medijima i ucjenjivala svojim negodovanjem, već je u razgovoru sa jednim zaposlenim u školi samo hipotetički pomenula policiju”. Oni su rekli da je “apsolutno netačno da su se izvinili nastavnici, već je Višnjićeva ta koja je na sastanku sa roditeljima, upravom škole i članovima psihološko-pedagoške službe izrazila žaljenje, a pritužbe roditelja nije osporila, što mogu da posvjedoče svi prisustni”.

“Mi svoje tvrdnje iz zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka nijesmo opovrgli, a zahtijevali smo da prijava ostane u fazi mirovanja. Isuviše visok stepen tolerancije koji smo na sastanku i nakon njega iskazali bio je posljedica želje da se djetetu što prije omogući uključenje u nastavu i uvjeravanja uprave škole da Višnjićeva naredne godine neće predavati djetetu. Tolerancija je, očigledno, bila kontraproduktivna”, piše u reagovanju roditelja.

Roditelji su dodali da “rješenje na koje se Rada Višnjić poziva datira još iz 2010, pa je pravno nevažeće, jer mu je rok važenja zakonom ograničen na najviše godinu dana”.

“Odrednica ’najviše dva časa’ ni u kom slučaju se ne može tumačiti kao zabrana djetetu da boravi u školi duže od dva časa, već da ono nije obavezno da ostaje duže od tog vremena. Do donošenja novog rješenja, prema važećim propisima, u svim postupcima mora se rukovoditi najboljim interesima djeteta.

Zbog uvećanog fonda časova u trećem razredu, ograničavanjem boravka na samo dva časa, bez ikakve potrebe, djetetu bi bilo onemogućeno da prati veliki dio gradiva, čime bi bilo izloženo teškoj diskriminaciji. Zbog interesa djeteta, uprava je, u dogovoru sa roditeljima, pokušala da nađe privremeni kompromis, tako da preostalo vrijeme, nakon prva dva časa, djetetu asistiraju psiholog ili pedagog škole. Višnjićeva i to odbija, o čemu smo obavijestili upravu i podnijeli zahtjev da se djetetu omogući redovno pohađanje nastave. Ističemo da je majka djeteta u to vrijeme bila angažovana kao asistent u nastavi u okviru projekta koji je podržavalo Ministarstvo prosvjete”, istakli su roditelji.

Oni tvrde da je, “nakon odbijanja Višnjićeve, a da bi se premostilo krajnje neizvjesno vrijeme do donošenja novog rješenja, Rakovićeva, u najboljem interesu djeteta, donijela rješenje kojim se Višnjićeva obavezuje da mu omogući pohađanje nastave, odnosno prisustvo na svim časovima, uz prisustvo majke-asistenta, do donošenja novog rješenja o usmjeravanju”.

“Teško je prihvatiti kontradiktornu izjavu Višnjićeve da bi se ’stidjela svog imena i zanimanja da je bilo kojem djetetu zabranila prisustvo na časovima, a najmanje djetetu sa posebnim potrebama’, jer je, po sopstvenom priznanju, tražila da se majci skrene pažnja da se pridržava (nevažećeg) rješenja i time direktno inicirala ograničavanje - zabranu neometanog boravka djeteta u školi, kao i činjenicu da izričito osporava rješenje direktorice kojim se djetetu omogućava da, kao i svi njegovi drugovi, bude sve vrijeme u školi”, istakli su roditelji.

U reagovanju se dodaje da, “imajući sve ovo u vidu, a i brojne činjenice koje ovim reagovanjem nijesu ni obuhvaćene, tvrdnjama Rade Višnjić da je ’bila spremna da sve zaboravi’ i još pri tom ’očekivala nagradu za rad sa tim učenikom’ zaista nije potreban nikakav komentar”.

Svi učenici u klupama

Nakon susreta direktorice Osnovne škole “Jugoslavija” Lidije Raković sa roditeljima đaka odjeljenja IV/1 u školskoj biblioteci, učenici su juče, nakon trodnevnog bojkota, sjeli u školske klupe, a odjeljenje je preuzeo nastavnik Arslan Šabotić.

Bivši razredni starješina tog odjeljenja Rada Višnjić, zbog čijeg je premještaja u Zupce u ponedjeljak počeo roditeljski bunt, juče nije željela ništa da komentariše za “Vijesti”.

Bonus video: