Podgorica: Kraljev park otvoriće kapije 11. septembra

Rekonstrukciju parka finansira Vlada Azerbejdžana, a predviđeno je postavljanje modernog mobilijara, rasvjete, sistema navodnjavanja i obezbjeđenja, velike fontane, dječjeg igrališta
840 pregleda 13 komentar(a)
Kraljev park, Foto: Vesko Belojević
Kraljev park, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.09.2013. 07:30h

Kraljev park, preko puta bivšeg hotela ”Crna Gora”, trebalo bi da bude otvoren 11. septembra.

U toku su završni radovi na uređenju parka, a postavljene su i biste Božidara Vukovića Podgoričanina i azerbejdžanskog pjesnika Huseina Džavida.

"U toku su finalni radovi samog dotjerivanja parka i do 11. će sve biti završeno", kazao je gradski sekretar za kulturu i sport Hamdo Kočan "Vijestima".

Rekonstrukciju parka finansira Vlada Azerbejdžana, a predviđeno je postavljanje modernog mobilijara, rasvjete, sistema navodnjavanja i obezbjeđenja, velike fontane, dječjeg igrališta...

S obzirom da je park napravljen 1910. godine u čast krunisanja kralja Nikole, a obnovljen 1954. godine, ograda novog ukrašena je simbolima “HI” - Nikola Prvi i sa dva ukrštena kvadrata - znakom koji se javlja u mnogim civilizacijama, ali i na zastavi Azerbejdžana.

Zaposleni u gradskom “Zelenilu” nedavno su najavili i sadnju 80 stabala visine između dva i po i tri metra, 58 vrsta raznog drveća, 96 vrsta žbunja, 27 niskog rastinja i 4.000 cvjetnica, te brojnih drugih sadnica.

Gradonačelnik Miomir Mugoša u martu je najavio rekonstrukciju starog parka, ocijenivši da će novi biti i svojevrsna podrška budućem “Hilton“ hotelu.

Mugoša je tada kazao da će, na sličan način, uskoro biti uređen i Karađorđev park.

Bonus video: