Policija privela 11 hrabrih Beranselaca, blokada probijena

Više desetina policajaca napravilo kordon i oslobodilo put kamionima Komunalnog preduzeća koji su počeli da istovaraju otpad
101 pregleda 147 komentar(a)
Ažurirano: 06.09.2013. 17:53h

Više desetina policajaca razbilo je blokadu mještana Beransela, napravilo kordon i oslobodilo put kamionima Kolunalnog preduzeća koji su počeli da istovaraju otpad na deponiju Vasove vode.

Policija je tokom intervencije više osoba smjestila u maricu.

U maricu su uvedeni i neki odbornici lokalnog parlamenta.

Veći dio mještana se nakon toga.

TV Vijesti

Dramatične scene su nastale kada je jedna mlada mještanka izgubila svijest i pala na put.

Mještani su počeli da negoduju, a policija je odnijela do kola kojima je hitno prebačena u bolnicu, gdje se djevojka vratila svijesti.

Par stotina mještana Beransela i danas se okupilo na putu koji vodi ka deponiji, kako bi pokušali da spriječe dovoz komnunalnog otpada na deponiju Vasove vode.

Prema riječima mještana Beransela, koji su bili bili na straži jutros rano iz pravca Bijelog Polja ka Beranama stiglo je oko 10 interventnih vozila policije, za koje se pretpostavlja da su poslati kao pojačanje policiji u Beranama.

Prethodno je ispred policije, za koju su mještani spremili pogaču i rakiju, izašao 95-godišnji Đorđije Tomović.

Kada je jedno policijsko vozilo pokušalo da prođe ka Vasovim vodama ispred njega je legao Tomović, nakon čega su okupljeni počeli da uzvikuju "hapsite lopove", "Vuka lopove".

"Vuka Goluboviću neka ti služi na čast sve ovo što si do sada učinio za nas. Mi samo tražimo čist vazduh jer smo mi normalan narod", kazala je mještanka Beransela Tijana Tomović.

"Neka nas svaki dan vode, neka privode, neka procesuiraju. Šta oće da rade. Jedino ako nas ubiju pa ne budemo živi, onda nećemo biti ovdje ", kazao je mještanin Beransela Vukajlo Dobrašinović

Policiji se obratio i 80-godišnji Vaso Popović koji im je kazao "sve uradite samo nemojte postupiti po naređenju".

Mještani Beransela već tri godine organizuju blokade smetlišta na Vasovim vodama, gdje je do sad alagerovano do više stotina hiljada kilograma opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore.

Oni se protive izgradnji regionalne deponije na tom mjestu, koje je od privih kuća udaljeno svega nekoliko stotina metara.

Policija ih je do sada silom rastjerivla sedam puta, ali su se oni poslije isteka roka za policijsku asistenciju uvijek vraćali na barikade. Ovoga puta situacija je zategunutija nego ikada do sada, jer su lokalni i državni funkcioneri pokušali da odgovornost za trovanje vodom prebace na mještane Beransela.

Umjesto odgovornih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, prije dva dana, kaznama od po petnaest dana zatvora su kažnjena tri mještanina Beransela, zbog navodnog ometanja kamiona komunalnog da prođu prema blokiranom smetlištu.

Privedeno 11 osoba

Beranska policija privela je danas Područnom organu za prekršaje 11 osoba, od kojih je deset procesuirano zbog osnovane sumnje da su prekršile Zakon o javnom redu i miru, dok je jednoj izrečena mjera upozorenja, saopštila je Uprava policije. U saopštenju se navodi da je su službenici Centra bezbjednosti (CB) Berane, jutros oko deset sati, pružili asistenciju Komunalnoj policiji u sprovođenju Rješenja o odlaganju otpada na lokaciji Vasove vode.„Asistencija službenika CB Berane je Komunalnoj policiji pružena na osnovu cjelovitog i blagovremenog zahtjeva, podnesenog shodno Pravilniku o uslovima i načinu pružanja pomoći državnim i organima lokalne uprave i pravnim licima u postupku izvršenja njihovih odluka“, kaže se u saopštenju. Iz Uprave policije su pojasnili da su njihovi službenici, u slučajevima kada se nadležnom centru ili odjeljenju bezbjednosti podnese zahtjev za asistenciju, shodno tom Pravilniku, dužni da postupe po zahtjevu ukoliko ispunjava formalno – pravno uslove, što je, kako navode, ovdje bio slučaj.„Uprava policije pritom ne ulazi u cjelishodnost same sadržine zahtjeva, već samo cijeni da li je zahtjev za asistenciju podnesen shodno navedenom Pravilniku“, dodaje se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: