Slobodni novinari najveća prepreka opasnom naumu

Napad i na jedno od fundamentalnih načela evropske demokratije - slobodu govora i pisane riječi
67 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Vladimir Beba Popović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.09.2013. 14:21h

U tonu posljednjih napada na slobodnu riječ u Crnoj Gori oglasila se i grupa građana oštro osuđujući postupke Vladimira Bebe Popovića.

"Napad čelnika NVO Institut za javnu politiku Vladimira Bebe Popovića na novinara i fotografa dnevnog lista "Vijesti" u isto vrijeme predstavlja i napad na jedno od fundamentalnih načela evropske demokratije - slobodu govora i pisane riječi.

Ovo nije izolovani slučaj iracionalnog pojedinca, već odraz koordinirane politike krugova bliskih režimu Mila Đukanovića čiji je cilj sputavanje medijskih sloboda u Crnoj Gori i obračun sa svima onima koji ukazuju na koruptivno-kriminalni profil režima. Monopoli i enormno bogatstvo u posjedu Đukanovića i njegovog klana, sa kracima u kriminalnom podzemlju, pokušavaju se zaštiti na svaki način i tako zaustaviti integracioni, demokratski procesi koji približavaju Crnu Goru Evropskoj uniji.

Očigledno je da najveću prepreku ovom opasnom naumu čine profesionalni i slobodni novinari.

Zbog toga oni i jesu najčešće žrtve Đukanovićeve piramide moći, u kojoj visoki čin posjeduje i Vladimir Beba Popović.

Arogantnost i vulgarnost Popovićevog postupka trajno kompromituju njegovo pripadanje civilnom društvu u Crnoj Gori i diskredituje NVO koju vodi, koja je samo maska za prikrivanje pravih Popovićevih djelatnosti - pomoć svim sredstvima autokratskom režimu Mila Đukanovića.

Imajuću u vidu da su se državne institucije u ranijim slučajevima slične prirode pokazale kao zarobljenici kriminogene vlasti, ovom prilikom pozivamo ne samo sve demokratske snage u zemlji, već i međunarodnu zajednicu da pomogne razvoj građanskih i medijskih sloboda u Crnoj Gori - tako što će kroz diplomatske kanale zahtijevati da nadležne institucije zaštite elementarna prava svih crnogorskih građana i građanki, novinara i novinarki, kao i javni interes crnogorskog društva", stoji u sapštenju koje potpisuju:

Prof. dr. Filip Kovačević

Dr Ljiljna Kadić

Ljupka Kovačević

Veseljko Koprivica

Esad Kočan

Milka Tadić Mijović

Marko Milačić

Prof. dr Milan Popović

Prof. dr Milenko Popović

Prof. dr Vjera Radović

Bonus video: