Cetinje: Dnevni centar uskoro počinje sa primanjem prvih korisnika

Inače, gradnja objekta u kojem će funkcionisati Dnevni centar, smješten u naselju Bajice, već je okončana
113 pregleda 1 komentar(a)
Dnevni centar Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
Dnevni centar Cetinje, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 05.09.2013. 14:09h

Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, narednih sedmica počeće sa primanjem prvih korisnika, zbog čega je Upravni odbor te javne ustanove saopštio da je počeo proces prijavljivanja.

Korisničko pravo imaju djeca i mladi od šest do 29 godina, koji nijesu u mogućnosti da pohađaju nijedan vid inkluzivnog obrazovanja. Kako navode iz Prijestonice “misija Dnevnog centra je da korisnicima bude omogućeno postizanje maksimuma izvodljivog razvoja i nezavisnosti, odgovarajuća fizička i medicinska njega, rehabilitacija i dnevne usluge i život u sredini koja im najviše odgovara u skladu sa sopstvenim izborom”.

Inače, gradnja objekta u kojem će funkcionisati Dnevni centar, smješten u naselju Bajice, već je okončana, te do početka rada preostaje još opremanje enterijera.

Ovaj Dnevni centar, korisnicima će pružiti kompletan servis, počev od socijalizacije, njege i rehabilitacije, sve do podrške i savjetovanja roditelja. Korisnicima Dnevnog centra biće pružene usluge dnevnog boravka, osmočasovne njege uz dva obroka, rehabilitacije – elementarni fizikalni tretman, socijalizacija, elementarno obrazovanje, društvena i profesionalna aktivacija, besplatan prevoz, uz edukaciju roditelja za samopomoć i pomoć djeci.

Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju usluge će pružati kroz tri tipa funkcionisanja - redovni puni boravak, redovni poludnevni boravak i povremeni puni boravak.

Sredstva za finansiranje rada Dnevnog centra biće obezbjeđivana kroz budžet Prijestonice Cetinje i budžet Crne Gore, ali i putem donacija, poklona i drugih sličnih prihoda koji su u skladu sa zakonskim odredbama.

U vezi sa svim pitanjima i detaljima vezanim za funkcionisanje Dnevnog centra, zainteresovana javnost može se obratiti putem e-maila dnevni.centar@cetinje.me.

Bonus video: