Beranselci se spremaju za otpor, najavljeno novo razbijanje blokade

„Ostajemo ubuduće kao građani na barikadama da štitimo svoja prava“
21 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 18:25h

Kompletan Savjet mjesne zajednice Beranselo i Koordinacioni odbor za zaštitu životne sredine, podnijeće večeras ostavke na zboru građana, nakon što je najavljeno da bi policijska akcija razbijanja blokade na Vasovim vodama mogla da se dogodi sjutra u jutarnjim satima.

Vlada je danas obavezala beransku lokalnu samoupravu da hitno omogući deponovanje nagomilanog otpada na lokaciji Vasove vode, i bez odlaganja krene u saniranje oštećenih vodovodnih postrojenja kako bi se omogućilo snabdijevanje opštine bezbjednom vodom za piće.

Predsjednik Mjesne zajednice i predsjednik Savjeta Tiho Bogavac kazao je za portal „Vijesti“ da niko od članova Savjeta i Kordinacionog odbora ne želi da snosi odgovornost za bilo šta što bi se moglo dogoditi u toku policijske intervencije.

„Ovih dana su nas i lično prozivali i pripremili teren da za našu odgovornost kao rukovodstva mjesne zajednice. Od večeras jedini organ koji ostaje da upravlja mjesnom zajednicom je Zbor građana. Mi iz Savjeta i Koordinacionog odbora od sada prihvatamo samo ličnu odgovornost, kao građani“, rekao je Bogavac.

Članovi rukovdostav ove mjesne zajednice proteklih dana su bili predmet direktnih prozivki od strane lokalnih funkcionera, ali i pojedinih ministara crnogorske Vlade

Ostavke će, prema njegovim riječima, podnijeti svih jedanaest članova Savjeta, kao i petanest članova Kordinacionog odbora za zaštitu životne sredine ove MZ.

„Siguran sam da će mještani Beransela biti i ovog puta dostojanstveni kao što su bili i u svim prethodnim policijskim intervencijama. Mi iz Savjeta i Kordinacionog odbora smo bili tu da stanemo između naroda i policije. Od večeras to više ne želimo da radimo i da odgovaramo za evenutalne inscenirane incidente“, rekao je potpredsjednik MZ i Savjeta profesor Sveto Tomović.

Sveto Tomović (FOTO: Tufik Softić)

Istog mišljenja je i predsjednik Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine Radoje Mišković.

„Ostajemo ubuduće kao građani na barikadama da štitimo svoja Ustavom garantovana prava na zdravu životnu sredinu“, rekao je Mišković.

Mještani Beransela su sinoć održali Zbor građana na kojem je bilo blizu petsto stanovnika ovog prigradskog naselja, i donijeli odluku da ne dozvole prolazak kamionima komunalnog preduzeća prema smetlištu na Vasovim vodama.

Članovi rukovdostvo ove mjesne zajednice proteklih dana su bili predmet direktnih prozivki od strane lokalnih funkcionera, ali i pojedinih ministara crnogorske Vlade.

Tako je ministar zdravlja Miodrag Radunović unaprijed optužio Savjet i predsjednika Tiha Bogavca za eventualne nove epidemije kolere, žutice i trbušnog tifusa, nakon što su odbili da prekinu blokadu na Vasovim vodama, koja skoro neprekidno traje već šest mjeseci.

Radunović je to učinio nakon što je izbila epidemija stomačnih oboljenja za koju je sam na konferenciji na novinare u Beranama izjavio da je izavana hidrično, odnosno neispravnom vodom iz gradskog vodovoda.

Mještani Beransela već tri godine organizuju blokade smetlišta na Vasovim vodama, gdje je do sad alagerovano do više stotina hiljada opasnog otpada, i napravljena najveća planina smeća na sjeveru Crne Gore. Oni se protive izgradnji regionalen deponije na tom mjestu, koje je od privih kuća udaljeno svega nekoliko stotina metara.

Policija ih je do sada silom rastjerivla sedam puta, ali su se oni poslije isteka roka za policijsku asistenciju uvijek vraćali na barikade. Ovoga puta situacija je zategunutija nego do sada, jer su lokalni i državni funkcioneri pokušali da odgovornost za trovanje vodom prebace na mještane Beransela.

Umjesto odgovornih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, prije dva dana zatvorski su po petnaest dana kažnjena tri mještanina Beransela, zbog navodnog ometanja kamiona komunalnog da prođu prema smetlištu.

Radoje Mišković (FOTO: Tufik Softić)

Juče je na informativni razgovor u policiju, po prijavi komunalne policije, pozvano još četrnaest mještana ovog prigradskog naselja, koji takođe očekuju da će biti kažnjeni zatvorski i novčano.

Među onima koji su juče bili na informativnom razgovoru u policiji su i članovi Savjeta Tiho Bogavac i Sveto Tomović.

U srijedu je održana i vanredna sjednica Skupštine opštine na kojoj je razmatrana epidemiološka situacija u Beranama, a opozicija je osudila pokušaje da se odgovornost za posljednju epidemiju prebaci na stanovnike Beransela i najavila da će stati u njihovu zaštitu „jer su oni heroji grada“.

Galerija

Bonus video: