Žabljak: Opozicija nije podržala kandidate za odbor direktora Komunalnog

Opozicija u Odboru direktora vidi formiranje političkih organa u javnim preduzećima
184 pregleda 17 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 12:55h

Nakon što su odbornici opozicije, sa njima i odbornik grupe građana, napustili jučerašnju sjednicu SO Žabljak, za dalji rad nije bilo kvoruma pa je imenovanje članova odbora direktora, na prošloj sjednici konstituisanom, DOO ,,Komunalno i vodovod'' odloženo za naredni period.

Predlog odbornika DPS, predsjednika Opštinskog odbora Milorada Zarubice i prvog čovjeka njihovog kluba odbornika Toma Pajovića, da to tijelo u tom preduzeću, kao i prije restituiranja čine Milan Anđelić, Milenko Kasalica i Mitar Ostojić, nije jednoglasno prošao ni na resornom odboru. Njihova imena nijesu bila presudno odlučujuća za ishod sjednice, iako su iz opozicije stizale kritike što uz njihovo predlaganje nijesu date reference.

Dominantni razlozi na koji su se, kroz svoja javljanja, pozivali lider opštinske SNP Dobrica Šljivančanin i predsjednik njihovog kluba odbornika Radule Bulić bili su oni koje su saopštavali i na prethodnoj sjednici, prilikom donošenja odluke o konstituisanju preduzeća. A to su nepostojanje zakonske obaveze za opstajanje Odbora direktora u preduzeću sa malim brojem zaposlenih, malim prihodima i obimom usluga.

,,Sve je to nepotrebno jer dodatno opterećuje građane.U odnosu na prethodnu organizaciju, u praksi se ništa ne mijenja. Opština kao osnivač daje saglasnosti na sve odluke preduzeća. Na relaciji Izvršni direktor, osnivač, uz uključivanje resornog opštinskog sekretarijata, Odbor direktora je je u tom trouglu suvišan. Bolje je da pristupimo izmjenama i dopunama odluke koju smo nedavno usvojili'', kazao je Radule Bulić i istakao da ta institucija nema ni ekonomskog opravdaanja u okolnostima ionako otežane likvidnosti preduzeća..

Za Dobricu Šljivančanina to je i čin megalomanije. ,,Okolnost da predsjednik kluba odbornika DPS predlaže ovakvu odluku daje za pravo da mislimo da je u pitanju formiranje partijskih organa u političkom koje slovi kao javno pre preduzeće. I na prethodnoj sjednici bili smo protiv, ponajviše zbog klauzule da u preduzeću postoji odbor direktora'', kazao je Šljivančanin i saopštio da, napustanjem sjednice, odbornici SNP tome neće dati legitimitet.

Odbornici su prethodno jednoglasno izabrali žiri za dodjelu nagrade «17. Septembar», koji sačinjavaju predsjednik Veselin Vukićević i članovi Dijana Minić, Branislav Dedeić, Milanko Ćetković i Čedo Šljivančanin.

Galerija

Bonus video: