Institut za javno zdravlje: Teško se dokazuju virusi u vodi

Rezultati analiza uzoraka vode od 26. avgusta su pokazali da su određeni uzorci hlorisane vode bili mikrobiološki neispravni
85 pregleda 8 komentar(a)
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 05.09.2013. 14:23h

Rezultati virusoloških analiza koji su rađeni u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u Zagrebu, nijesu potvrdili, ali ni isključili prisustvo virusa u sirovoj vodi sa oba vodoizvorišta u Beranama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). Prema mišljenju stručnjaka iz Zagreba koji su i radili virusološku dijagnostiku, kako se navodi, virusi u vodi za piće su veoma nestabilni i teško se dokazuju.“Pouzdanost rezultata ograničava i metodološki pristup obrade uzoraka zbog uticaja vremena čuvanja i transporta ispitivanih uzoraka. Interpretacija rezultata je dodatno otežana činjenicom da je usljed nepredviđenih carinskih barijera uzorak umjesto 12 sati putovao do Zagreba 48 sati”, saopšteno je iz IJZ. Iz Instituta su poručili da će se i dalje pratiti bezbjednost vode iz vodovodnog sistema Berana. “Do dobijanja dokaza da je voda iz vodovodne mreže potpuno higijenski ispravna, ostaje na snazi preporuka da voda iz vodovodnog sistema Berana nije za piće”, kaže se u saopštenju. Navodi se da se u ispitivanim uzorcima stolica osoba oboljelih od akutnog gastroenterocolitisa iz Berana, rađenih u Institutu za javno zdravlje, do sada je utvrđeno prisustvo "Norovirusa, Rotavirusa, Adenovirusa i Enterovirusa". Rezultati analiza uzoraka vode od 26. avgusta su pokazali da su određeni uzorci hlorisane vode bili mikrobiološki neispravni. "Rezultati analiza uzoraka od 29. avgusta su pokazali da uzorak hlorisane vode mikrobiološki nije odgovarao važećim propisima", podsjećaju iz Instituta. Navodi se da se još rade laboratorijske analize voda uzorkovanih 2. i 4. septembra.

Pomoć tražilo još 28 pacijenata

Ljekarima beranskog Doma zdravlja i Hitne pomoći u tom gradu, do jutros u sedam sati javilo se 1.395 pacijenata sa stomačim tegobama, od čega 28 u posljednja 24 sata. Iz Doma zdravlja Berane saopšteno je da je na na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice u tom gradu smješteno 14 djece od čega četvoro u posljednja 24sata, dok je na Infektivno odjeljenje radi daljeg liječenja zadržan jedan pacijent.“Klinička slika oboljelih je blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku. Jedan broj oboljelih imao je tečne stolice i povišenu tjelesnu temperature”, kaže se u saopštenju. Navodi se da Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Berane u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, nastavila epidemiološko anketiranje građana sa stomačnim tegobama, kao i uzimanje uzoraka za mikrobiološku dijagnostiku.“Građanima Berana preporučujemo da za piće koriste flaširanu vodu uz pojačane higijenske mjere”, piše u saopštenju.

Bonus video: