Brajušković: Prate me i kopaju mi po smeću

ANB nije dostavila MUP-u procjenu bezbjednosti bivšeg policijskog specijalca, koji je javno progovorio o navodnim batinašima iz vlasti
74 pregleda 51 komentar(a)
Brajuško Brajušković, Foto: Vesko Belojević
Brajuško Brajušković, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.09.2013. 15:15h

Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) još nije Ministarstvu unutrašnjih poslova dostavila procjenu bezbjednosti bivšeg službenika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) i spuškog zatvora Brajuška Brajuškovića.

To je “Vijestima” juče nezvanično potvrđeno iz tog ministarstva, na čijem je čelu Raško Konjević.

Brajušković, koji danima javno trvdi da je zabrinut za svoju i bezbjednost svoje porodice, rekao je juče “Vijestima” da nije ni znao da su službe počele sa procjenom.

On je prije nedjelju dana MUP-u predao pisani zahtjev, u kome traži da se uradi procjena njegove bezbjednosti.

Istakao je da ga pripadnici ni javne ni tajne policije nisu obavještavali o tome, niti ga pozivali tim povodom.

“Za razliku od toga, znam da službenici danilovgradske policije uveče obilaze moju kuću i želim istaći da je nevjerovatno sa kakvom predanošću rade. Svaka im čast na tome, jer mene i moju porodicu ljudski, profesionalno i sa punom pažnjom čuvaju”, rekao je Brajušković.

Pojasnio je da osim danilovgradske policije, njegovo selo obilaze i “neke druge službe”.

“Dugo sam bio u policiji i znam kako izgleda kada nekoga čuvaju, a kako kada na nekog motre. Prije neki dan sam bacao smeće i krenuo ka kući. Okrenuo sam se nedugo zatim, kada sam vidio pored smeća crni golf bez tablica. Izašao je muškarac, uzeo kesu koju sam bacio i pobjegao. Možete li misliti koliko su oni očajni, kad kopaju po mom smeću”, rekao je on.

Brajušković je prije dvije sedmice javno optužio bivšeg direktora Uprave policije i savjetnika predsjednika Crne Gore za bezbjednost Veselina Veljovića i direktora spuškog zatvora Miljana Perovića, da su organizovali takozvane "crne trojke" za prebijanje opozicionih političara i novinara.

Obojica su to demantovali i najavili da će Brajušković svoje tvrdnje morati da dokaže na sudu.

Brajušković je naknadno rekao da je odbio da izvrši naređenja i da je od batina spasao bivšeg šefa Srpske radikalne stranke u Crnoj Gori Duška Sekulića, književnika Momira Vojvodića, te novinare Dragomira Bećirovića i njegovu kćerku Draganu.

Svi oni su u tužilaštvu potvrdili Brajuškovićevu priču da ih je bivši specijalac upozorio da su na spisku za premlaćivanje.

Gotovo dvije sedmice nakon izbijanja afere “crne trojke” Čađenović je u tužilaštvo pozvao Veljovića i Perovića.

Nekoliko dana nakon što je Brajušković “Vijestima” izjavio da su za prebijanje nepodobnih bili zaduženi pripadnici SAJ-a, 82 pripadnika te jedinice MUP-u i tužilaštvu dostavili su peticiju, u kojoj odbacuju Brajuškovićeve tvrdnje i pozivaju nadležne da utvrde istinu.

Nakon svega, brat ubijenog urednika "Dana", Miodrag Jovanović, pokazao je "Vijestima" pismo koje je prije smrti dobio Duško Jovanović, od čovjeka koji se predstavio kao jedan od specijalaca.

U njemu anonimni autor potvrđuje postojanje batinaškog voda i konstatuje da su sa svim akcijama upoznate starješine.

Prijava protiv Brajuška, zato što je napadnut

Iako je prije tri dana napadnut u zgradi Osnovnog suda u Podgorici, protiv Brajuška Brajuškovića, biće podnijeta prijava zbog drskog ponašanja, rekao je on “Vijestima”, istakavši da je ogorčen takvim sljedom događaja.

“Mene je, kada sam ušao u zgradu suda verbalno napao službenik tog suda Igor Dijanić, koji je bio na svom radnom mjestu. Prije nego što mi se obratio nisam ga ni vidio, niti mi je padalo na pamet da se nekome tamo, izuzev ljudima na portirnici obraćam, jer sam došao po pozivu tužioca, da dopunim izjavu, a ne da se prepirem”, rekao je Brajušković.

Dodao je da je sada, nakon što su ga iz policije obavijestili da će i protiv njega i protiv Dijanića biti podnijeta prekršajna prijava, više nego siguran da je namještenik suda instruiran da ga napadne.

“Siguran sam da je naučen da me isprovocira i napadne kako bih dekocentrisano davao izjavu. Kada se to i dogodilo, vidjeli su da im ne ide u prilog da se dokaže da sam napadnut, jer su oči javnosti uprte u mene, i morali su da izjednače krivicu, da me predstave kao nasilinika. Zato su i podnijeli prijavu protiv mene, bez ikakvog osnova. Ovo je vjerovatno tek jedna u nizu prijava koja će se podići protiv mene, nakon svega što sam objelodanio. Veoma sam zabrinut zbog ovog događaja, jer nakon što me Dijanić počeo vrijeđati i zalijetati se put mene, policajac kog sam pitao koji je broj policije, dao mi je pogrešan broj”,rekao je Brajušković.

Istakao je da se nada da će policija napraviti bezbjednosnu procjenu prije nego što neko, kako je rekao, od obožavaoca Veljovića i Perovića, slomi ruku o glavu njegove djece.

“Iskreno se nadam da će uraditi procjenu prije nego neko slomi ruku o glavu moje kćerke ili sina, ili o moju glavu, koja je pozamašna i tvrda, pa da im moramo plaćati i odšetu”, rekao je on.

Iz podgoričkog Osnovnog suda juče je odgovoreno da predsjednik tog suda Zoran Radović još nije odlučio da li će pokrenuti disciplinski postupak protiv namještenika suda, Igora Dijanića.

Bonus video: