Nikšićka vlast kasni sa isplatama: Studentima dužni 301.600

„Znamo da su neki od korisnika stipendija već završili fakultet, a vjerovatno se i zaposlili, a da još nijesu primili kompletan iznos"
0 komentar(a)
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Opština Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 05.09.2013. 18:36h

Pojedini studenti koje je stipendirala nikšička lokalna uprava već su završili fakultet i počeli da odrađuju pripravnički, a da još nijesu primili kompletan iznos stipendije iz prve godine.

Dugovanja lokalne uprave po osnovu studentskih stipendija su 301.600 eura – za školsku 2010/11. godinu 44.500 eura, dok je za naredne dvije godine dug kompletan – 125.600 eura za 2011/12. i 131.500. za 2012/13. godinu.

„Znamo da su neki od korisnika stipendija već završili fakultet, a vjerovatno se i zaposlili, a da još nijesu primili kompletan iznos. Oni će dobiti novac koji im pripada, ali kada to je veliko pitanje, jer su dugovanja velika i isplata će zavisiti od priliva novca u budžetu“, kazao je potpredsjednik Opštine Milorad-Guto Jovanović.

Prošle školske godine bilo je 320 korisnika studentskih stipendija. Mjesečni iznos za nosioce diplome “Luča I” bio je 55 eura, dok su oni koji imaju “Luču II” trebalo da prime duplo manje.

„Trista dvadeset korisnika je mnogo za jednu opštinu. Mislim da sve opštine u Crnoj Gori zajedno ne finansiraju toliko studenata. To je, nažalost, nemoguće izdržati. Zbog toga ćemo u oktobru, kada bude sjednica Skupštine opštine, predložiti da se promijeni odluka o stipendiranju i da stipendiju dobiju nosioci diplome ’Luča I’ i najbolji studenti i da se na taj način smanji broj korisnika. Nažalost, zbog situacije u budžetu prinuđeni smo da promijenimo odluku o stipendiranju“, kazao je Jovanović.

Nakon što Skupština usvoji izmjenu odluke, izaći će i konkurs za školsku 2013/14. godinu, sa nadom da će novi korisnici proći bolje od starih i da će stipendije primiti prije nego što završe fakultet.

Bonus video: