Tivat: Golf vježbalište bez dozvole

Kompanija „Boka Group“ od nadležnih nije tražila saglasnost za otvaranje prostora za treninge u Tivtu
142 pregleda 2 komentar(a)
Golf vježbalište, Foto: Siniša Luković
Golf vježbalište, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.09.2013. 17:58h

Kompanija „Boka Group“ iza koje stoji srpsko-britanski biznismen Jovan Gvozdenović-Džon Kenedi podigla je golf-vježbalište na svom budućem Royal Montenegro Golf & Country Club (RMGCC) golf igralištu u Tivtu, bez ijedne formalne dozvole nadležnih, saznaju “Vijesti”.

“Boka” je 25. avgusta otvorila svoje golf-vježbalište, takozvani driving range, na katastarskoj parceli 2100 KO Mrčevac u Tivtu, koja je u obuhvatu kompleksa nekadašnjeg tivatskog poljoprivrednog dobra “Montepranzo-Bokaprodukt”.

Ceremonija otvaranja golf-vježbališta ostala je međutim, u sijenci incidenta jer su nezadovoljni građani Tivta, koji imaju više od 270 hiljada kvadrata svoje privatne zemlje u kompleksu od 786 hiljada kvadratnih metara koji je Vlada Crne Gore izdala u dugoročni zakup stranom partneru, protestovali i nakratko “zarobili” Kenedija i njegove zvanice na svojoj đedovini jer građanima “Bokino” obezbjeđenje prethodno nije dozvolilo da prođu kroz ulaznu rampu i uđu u sporni kompleks.

Sekulić nije odgovorio ni na pitanje da li su od nadležnih tražili makar odobrenje za postavljanje privremenog objekta, te da li mogu pokazati bilo koji od dozvola ili saglasnosti ako ih je “Boka” u međuvremenu dobila

“Naš pokazni driving range, s obzirom na svoj karakter, ne spada u kategoriju objekata za koje, shodno Zakonu o planiranju i uređenju prostora, treba pribaviti građevinsku dozvolu”, kazao je za “Vijesti” direktor prodaje i marketinga u kompaniji “Boka Group” Predrag Sekulić.

On nije precizno odgovorio na pitanja “Vijesti” da li se “Boka” i kada obraćala Ministarstvu održivog razvoja i turizma ili Opštini Tivat sa zahtjevima za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova ili građevinske dozvole za izgradnju golf-vježbališta dimenzija 300 sa 100 metara sa nadstrešnicom pod kojom se istovremeno može smjestiti šest igrača sa instruktorima.

Sekulić nije odgovorio ni na pitanje da li su od nadležnih tražili makar odobrenje za postavljanje privremenog objekta, te da li mogu pokazati bilo koji od dozvola ili saglasnosti ako ih je “Boka” u međuvremenu dobila.

Golf vježbalište RMGCC, kako je ranije novinarima kazao Sekulić, ima “teren širine 100 i dužine 300 metara i već sada nudi sve što je neophodno za intenzivne golf treninge”.

Najavljeno je i da će vježbalište raditi svakog radnog dana od devet časova do sumraka, a klijenti će tu moći iznajmiti potrebnu opremu i vježbati udarce pod nadzorom stručnih instruktora iz inostranstva.

“Prema evidenciji ovog organa, do sada od kompanije 'Boka Group' (Boka Golf Development) nije podnijet zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, niti za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju golf vježbališta na katastarskoj parceli 2100 KO Mrčevac. Takođe, prema našoj evidenciji, od kompanije 'Boka Group' (Boka Golf Development)nije podnijet je zahtjev za izdavanje odobrenja za postavljanje privremenog objekta - golf vježbališta na katastarskoj parceli 2100 KO Mrčevac“, potvrdila je “Vijestima“ sekretar za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Opštine Tivat Tatjana Jelić.

“Vijesti“ su pitanja da li su “Boki“ izdali urbanističko-tehničke uslove, građevinsku dozvolu ili dozvolu za postavljanje privremenog objekta u vezi sa njihovim golf-vježbalištem u Tivtu, još 28. avgusta poslale Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Resor kojim rukovodi ministar Branimir Gvozdenović “Vijesti” su pitale što će preduzeti ako se ispostavi da je “Boka“ svoje golf-vježbalište podigla bez potrebnih dozvola i saglasnosti, ali do danas nikakav odgovor iz Ministarstva održivog razvoja i turizma nijesu dobile.

Gvozdenovićeva pomoćnica i generalna direktorica Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Željka Radak-Kukavičić prisustvovala je 25. avgusta svečanosti otvaranja “Bokinog“ golf-vježbališta podignutog bez potrebnih papira i saglasnosti.

Ona se međutim, u svom govoru nije doticala tih “efemernih detalja“, već je graditelju nelegalnog objekta čestitala na podizanju “prvog golf vježbališa“ u Crnoj Gori iako već duže postoje najmanje još dva takva objekta i to u grbaljskom selu Zabrđe i na Luštici u Krtolima.

Inspekcija ide u Mrčevac

“Inspekcija zaštite prostora obaviće narednih dana u okviru svojih ovlašćenja inspekcijski nadzor na katastarskoj parceli 2100 KO Mrčevac u Tivtu kako bi utvrdila činjenično stanje, na osnovu čega će sačiniti izvještaj o inspekcijskom nadzoru“, saopštila je portparol Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić.

Ona je novinaru “Vijesti“ u telefonskom razgovoru saopštila da je inspektor juče bio na RMGCC golf terenu u Tivtu, “ali nije mogao da obavi inspekcijski nadzor jer nije bilo prisutnih odgovornih lica u kompaniji-investitoru“.

“Inspektor je novu kontrolu zakazao za sjutra, u devet časova ujutro kada bi tamo trebalo da bude prisutno i odgovorno lice iz kompanije 'Boka Group' koje će tada imati priliku da nam prezentira svu dokumentaciju koju posjeduju“, kazala je juče Čukić.

Bonus video: