Brković radnike nazvao nepismenima i delinkventima

Predstavnici radnika u „Vektri Jakić” reagovali na uvrede koje je na njihov račun izrekao vlasnik, iz menadžmenta firme tvrde da takvih izjava nije bilo
17 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 15:30h

Zaposleni u kompaniji “Vektra Jakić” reagovali su juče na uvredljive izjave i prijetnje koje je nedavno na sastanku sa bivšim upravnicima u rukovodiocima navodno njima uputio vlasnik tog preduzeća Dragan Brković.

U saopštenju predstavnika bivših zaposlenih kojeg su potpisali Slobo Drobnjak, Dejan Mazalica i Radiša Obrenić navodi se da Brković iznio niz uvreda i neistina na račun zaposlenih, iako sebe prestavlja kao radničku majku.

Oni tvrde da je Brković u razgovoru sa rukovodiocima i bivšim upravnicima kazao da su dozvolili da ih „vode trojica nepismenih ljudi, od kojih su neki delinkventi i neprijatelji države i preduzeća“. Brković je na tom sastanku navodno rekao da se niko njihov, djeca ni unučad neće moći zaposliti u “Vektri Jakić, dok je on vlasnik preduzeća.

Brković je odbacio te tvrdnje.

„Na sastanku održanom 26. avgusta stečajni upravnik Momo Jokić i bivši izvršni direktor Milan Božović, ubjeđivali su nas trojicu predstavnika zaposlenih da potpišemo ugovor o otkupu naših potraživanja sa “Vektrom -Nord” Kolašin. Pošto smo odbacili takvu ponudu, smatrajući da time potpisujemo štetan i poguban ugovor za zaposlene, a odluka zbora nas je i obavezala da ne potpisujemo ponuđeno, uslijedila je najblaže rečeno nekorektna reakcija Brkovića. On poziva bivše upravnike i rukovodioce na sastanak 28. avgusta na kojem iznosi niz neistina o nama“, navodi se u saopštenju trojice predstavnika radnika.

Bez isplate 1.700 eura po radniku, neće glasati za reorganizaciju: Sa ranijeg protesta

Oni kažu da neće odgovarati na neistine, ali hoće na prijetnje koje je njima tom prilikom uputio Brković.

„Šta ti treba Dragane Brkoviću da pominješ našu djecu i unučad? Zar ti mi, radnici, nismo dovoljne žrtve. Zahvaljujući tebi naša djeca brzo shvate šta znači i riječ prevara. Naša djeca su o tebi stvorila sliku zlog čarobnjaka Gargamela, a tvoju “Vektru Jakić” zamišljaju kao ukleti dvorac na kraju šume”, kažu u saoštenju Dronjaka, Mazalice i Obrenića i navode da je „pismeni Brković“ na tom sastanku bivšim upravnicima izdao naredbu da radnike privole k sebi i da napuste „njih trojicu nepismenih“.

„Drage kolege, oni će vam nuditi već viđeno, nove datume isplate, nova zapošljavanja, nove projekte i naravno povećane zarade kada se za to stvore uslovi. Nudiće vam i stanove na Ciglani. Imate dvije mogućnosti, možete da glasate protiv plana reorganizacije, i da vaša potraživanja ostanu vezana za “Vektru Jakić” ili da potpišete ugovor i vaša potraživanja prebacite na kolašinsku ledinu, koja će ovako opterećena imati veću vrijednost od kvadrata na Svetom Stefanu”, kaže se u saopštenju.

Predstavnici radnika traže sastanak sa resornim ministrom Petrom Ivanovićem, jer su iz dosadašnje komunikacije sa njim zaključili da ima korektan odnos prema njihovim problemima.

„Očekivali smo da će vaša posjeta “Vektri Jakić” bar iole doprinijeti rješavanju našeg problema, jer nas je Brković na sastanku 28. avgusta obavijestio da ćete fabriku posjetiti dva dana kasnije. Pošto nije uslijedila posjeta, možemo da posumnjamo da je došlo do zloupotrebe vašeg imena kako bi se time još jednom obmanuli zaposleni. Možemo razgovarati bilo gdje i bilo kada, samo ne u prostorijama “Vektre Jakić”, jer je za nas trojicu, našu djeci i unučad ulaz zabranjen“, navodi se na kraju saopštenja Drobnjaka, Mazalice i Obrenića.

O izmijenjenom planu reorganizacije koju je privrednom sudu u Bijelom Polju podnijela “Vektra Jakić”, povjerioci će se izjasniti 6. septembra. S obzirom na čvrst stav radnika da bez isplate prvog isplatnog reda u iznosu od oko 1.700 eura, neće glasati za ponuđeni dokument, neizvjesno je da li će plan reorganizacije dobiti potrebnu većinu. Ukoliko ne bude usvojen firmi prijeti bankrot. “Vektra Jakić” u koju je sredinom prošle godine uveden stečaj radnicima duguje 12 zarada.

I radnici i vlasnik su pod tenzijama

Član menadžmenta i čovjek zadužen za odnose s javnošću “Vektre Montenegro” Milić Popović u ime Brkovića odbacio je tvrdnje predstavnika radnika.

„Dragan Brković odbacuje tvrdnje predstavnika radnika, pogotovu prepričavanje sa internih sastanaka u Jakiću tim prije što su njegovi zvanični sastanci sa radnicima bili otvoreni za medije i sve uposlene. Mi smo uradili sve da izmirimo prvi isplatni red i to ćemo uraditi u naredna dva dana.

Sve ostalo nema smisla i nije vrijedno komentara. Ne vjerujem da se u prijateljskoj atmosferi ne može razgovarati o budućnosti fabrike. Radnici moraju biti strpljivi, jer su i oni i vlasnik u tenzijama, ali svi žele riješiti problem“, rekao je Milić.

Komentarišući tvrdnje predstavnika radnika da je Brković kazao kako niko njihov neće biti zaposlen dok je on vlasnik, Popović je kazao da će fabrka upošljavati svakog ko je kvalifikovan za određena zanimanja.

Galerija

Bonus video: