Saobraćajci neće moći da praštaju čašu i brzu vožnju

Podgorička policija dobila novu opremu - najsavremenije alkometre sa memorijom i radare
380 pregleda 39 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 06:57h

Saobraćajni policajci više neće moći da gledaju kroz prste vozačima koji prekorače brzinu ili voze u alkoholisanom stanju, jer su dobili novu opremu sa memorijom, koja će biti provjeravana nakon završetka radnog dana.

“Trudimo se da smanjimo broj povrijeđenih lica u saobraćajnim nezgodama i da spriječimo moguće zloupotrebe od službenika policije”, kazao je rukovodilac Ekspoziture saobraćajne policije u Podgorici Ilija Janjušević.

On je dodao da su nabavili šest novih, najsavremenijih alkometara - tipa “dreger”, sa ugrađenom memorijom i globalnim pozicionim sistemom (GPS).

“Sa novom opremom smanjuje se mogućnost svake zloupotrebe od strane službenika policije. Oni vozači koji budu testirani, a kojima bude utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, moraće biti sankcionisati, neće imati mogućnost da policajac iz nekog razloga ne napiše prekršajni nalog ili prijavu protiv takvog vozača”, rekao je Janjušević.

On je dodao da su dobili i tri nova laserska radara.

“Karakteristika ovih radara jeste da imaju uređaj za otkrivanje ometača. Ranije smo saopštili da je zabranjeno reklamiranje upotreba ometača na vozilu. Sa ovim radarima ćemo moći da sankcionišemo i brzinu kretanja i vozače koji imaju ometače”, istakao je Janjušević.

Ilija Janjušević; Foto: Vlado Otašević

Dodao je da novi radari mogu da pokažu da li vozila imaju ometač, ali i brzinu vozila koja imaju ometač.

“Radar može snimiti takvo vozilo, bez obzira na to ima li ometač, s tim što nam javlja da je radar ometan tako da ćemo moći da sankcionišemo vozača po dva osnova - zbog korištenja ometača i prekoračenja brzine”, rekao je Janjušević.

Istakao je da će se sa novim radarima smanjiti svaki vid eventualne zloupotrebe.

Opširirnije u štampanom izdanju...

Galerija

Bonus video: