6-godišnji Marko krenuo u prvi razred: Sada samo da progovori

Majka Ana objašnjava da je aparat pojačan na pola i ubrzo slijedi novo pojačavanje. Već su zadovoljni kako je sve ispalo...
21 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 06:42h

Početak školske godine za porodicu Radulović iz nikšićkog sela Šume bio je posebno značajan. Njihov šestogodišnji sin Marko, koji je od rođenja gluvonijem, ugradnjom kohlearnog implanta pored sluha dobio je mogućnost i da pohađa školu. Ugradnja implanta, čija vrijednost je oko 22.000 eura, obavljena je u maju u bolnici “Danilo I” na Cetinju, a novac je obezbijedilo Ministarstvo zdravlja.

“Aparat je pojačan na pola i ubrzo slijedi novo pojačavanje. Već smo zadovoljni kako je sve ispalo, a kada aparat bude pojačan do kraja očekujemo potpun efekat. On se mnogo bolje osjeća, dosta je mirniji, jer sada može da čuje ostalu djecu, pa i lakše da im objasni ono što traži”, priča Markova majka Ana, dok Marko trčkara sa društvom po livadi.

Marko još uvijek ne govori, ali i to će, nadaju se roditelji, vremenom doći. Sada on i sestra Nikolina, koja ima godinu i po, zajedno uče prve riječi.

“Pomalo pokušava nešto i da kaže tako da nam ostaje da radimo dosta i čekamo da progovori. Svakog mjeseca po desetak dana ići ćemo u Kotor na rehabilitaciju i pripremu i ako bude sve kako treba, a biće, moramo da vjerujemo u to, Marko će progovoriti i imati srećno djetinjstvo”, sa puno optimizma priča Ana, dok otac Zoran budnim okom prati šta Marko radi.

Mali vragolan, koji je uvijek u centru pažnje, jer plijeni osmijehom, od kako čuje, nema mira. Sada konačno može da čuje svoje vršnjake i da se lakše sporazumijeva sa njima...

Opširnije čitajte u štampanom izdanju...

Galerija

Bonus video: