Ako vozač ne plati kaznu, iznos će mu biti odbijen od plate

Uprava policije uvodi novi način prinudne naplate prekršajnih naloga zbog saobraćajnih prestupa
189 pregleda 66 komentar(a)
policajci, Foto: Zoran Đurić
policajci, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.09.2013. 18:31h

Uprava policije pojačala je saradnju sa Poreskom upravom - pored pasivnog registra uvodi se i novi način naplate novčanih kazni zbog saobraćajnih prestupa, koji je definisan Zakonom o prekšajima, kazao je “Vijestima” šef saobraćajne policije u Podgorici Ilija Janjušević.

Pasivni registar bilježi saobraćajne prekršaje vozača - vlasnik vozila sa kojim je napravljen prekršaj ne može da podigne saobraćajnu i vozačku dozvolu dok ne plati zaostale novčane kazne.

“Vozači će morati da plate kaznu, za razliku od nekog ranijeg perioda kada smo imali po 40 do 50 prijava na jednog vozača, koji nije platio nijednog eura"

On je pojasnio da to važi samo za konačne i izvršne policijske prekršajne naloge, ne i za prekršajne prijave, koje idu prema sudu za prekršaje.

“Radi se o više od 90 odsto prekršaja zbog saobraćajnih prestupa. Ukoliko u roku od osam dana vozač ne uloži žalbu na prekršajni nalog, u tom slučaju on postaje izvršan, pa se time stiču uslovi da se naredi poslodavcu da vozaču odbije od plate”, istakao je Janjušević.

On je dodao da će se vozačima zbog kazni u saobraćaju skidati najviše do trećine zarade, a da će se prekršaji naplaćivati čak i u ratama.

“Taj dio posla radiće pravna služba Ministarstva unutrašnjih poslova. Saradnja sa Poreskom upravom ogledaće se u tome, da će nam po matičnom broju dostavljati podatke za osobu gdje je zaposlena, odnosno odakle ima prihode i na taj način ćemo vršiti prinudnu naplatu. S obzirom na to da određeni broj vozača nije radno angažovan u tom slučaju će, ako bude potrebno, moći da se zaplijeni i njegova imovina, kako bi se izvršila naplata”, kazao je Janjušević.

Istakao je da će time dodatno poboljšati stanje bezbjednosti u saobraćaju.

“Vozači će time definitivno, za ono zašto smo ovlašćeni i ono što je izvršno, morati da plate kaznu, za razliku od nekog ranijeg perioda kada smo imali po 40 do 50 prijava na jednog vozača, koji nije platio nijednog eura, a što je za njega značilo kao podstrek da ponovo vrši prekršaje i ugrožava druge učesnike u saobraćaju”, zaključio je Janjušević.

Manje saobraćajnih nezgoda i poginulih

Rezultati koje je ostvarila saobraćajna policija na teritoriji glavnog grada, za proteklih osam mjeseci, su zadovoljavajući, kazao je Janjušević.

“Karakteristika tog perioda je da imamo smanjenje broja i saobraćajnih nezgoda i poginulih lica u odnosu na prethodne godine. U odnosu na prošlu godinu imamo neznatno smanjenje. U odnosu na broj stanovnika, broj vozila i problematiku možemo reći da je stanje veoma povoljno i da su rezultati, koje smo postigli dobri”, istakao je Janjušević.

Dodao je da je stanje po broju stradalih u Podgorici ispod prosjeka mnogo razvijenijih zemalja, koje su članice Evropske unije.

“Prošle godine u Podgorici nismo imali nijednog smrtno stradalog pješaka, ove godine imamo jednog smrtno stradalog pješaka što najbolje govori na koji smo nivo uspjeli da dovedemo i da poboljšamo bezbjednost pješaka. U prethodnom periodu imali smo čak do 30 odsto pješaka od ukupnog broja stradalih na nivou godine tako da je to baš jedna aktivnost koja je dala rezultate”, zaključio je Janjušević.

Bonus video: