Sprema se novi napad na Beranselo

Policija saslušavala osam mještana Beransela, predstavnici opštinske vlasti traže da policija razbije blokadu deponije, one koji su izazvali zarazu ne pominju
50 pregleda 39 komentar(a)
Vasove vode, Beranselo, Foto: Rabrenović
Vasove vode, Beranselo, Foto: Rabrenović
Ažurirano: 02.09.2013. 22:30h

Policija je u ponedjeljak privela osam mladića iz Beransela na saslušanje, a u utorak ih čeka ročište kod sudije za prekršaje zbog blokade deponije u tom mjestu na par kilometara od centra Berana.

To se dogodilo nakon što je gradonačelnik Vuka Golubović (DPS) ranije juče apelovao na mještane Beransela “da hitno odblokiraju prilaz privremenom odlagalištu smeća na Vasovim vodama”, a nadležne državne institucije pozvao da se uključe u rješavanje problema.

Istovremeno je beranska komunalna policija zatražila asistenciju policije kako bi pristupila deponiji u Beranselu, čime je pripremljen teren da se ponovo razbije blokada deponije koja se nalazi na izvorima pitke vode, a mještani Beransela okrive za epidemiju stomačnih oboljenja u Beranama, zbog koje je do juče pomoć ljekara zatražilo skoro 1.300 ljudi.

Ni Golubović ni ministar zdravlja Miodrag Radunović, koji je prvi upro prst u Beranselce, ne pominju odgovornost čelnih ljudi Vodovoda koji nijesu upozorili građane da voda nije za piće jer je zatrovana fekalijama. Ne pominju ni da je preduzeće “Bemaks” koje je izvodeći radove na putu Berane – Lubnice – Kolašin, do sada jedanaest puta probilo cijevi gradskog vodovoda i da se to posljednji put dogodilo dan-dva prije izbijanja epidemije 24. avgusta.

Cilj je da se krivica za epidemiju svali na mještane Beransela, koji već šest mjeseci drže pod blokadom divlje gradsko smetlište na Vasovim vodama. Prema tumačenju predstavnika državne i lokalne vlasti, oni su krivi što je grad “zatrpan” smećem i što se desila epidemija i biće krivi za moguće još teže posljedice.

Beranselci se opet okupljaju

Golubović je juče rekao da će grad za 24 sata očistiti od smeća i odraditi higijensku sanaciju kontejnera i okoline, ali je kazao da je preduslov za to da se mehanizaciji Komunalnog preduzeća omogući prilaz postojećoj deponiji: “Odvoz smeća u Bar ili na neku drugu lokaciju nije dugoročno rješenje, na taj način je teško održavati grad čistim”.

Za mještane Beransela nema nikave dileme da se radi o koordiniranoj akciji kako bi se izazvala policija da rastjera mještane ovog prigaradskog naselja sa blokade gradskog smetlišta.

“Već je privedeno nekoliko mještana koji su dan ranije spriječili kamione Komunalnog preduzeća da prođu prema deponiji. Narod se sada spontano okuplja, i mi to nezadovoljstvo pokušavamo da kontrolišemo koliko možemo. Izvjesno je da se mi nećemo povući sa blokade”, saopšteno je “Vijestima” iz Savjeta MZ koji vodi Tiho Bogavac i Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine.

Beranselci dodaju da je vrlo “providno i perfidno” da se zbog situacije sa vodom povede akcija protiv njih. “Zamislite kako to zvuči – zbog situacije sa vodom, uklonićemo smeće. Pri tome se ne govori o odgovornosti za trovanje vodom, već je odjednom situacija sa smećem alarmantna. To je sramota”, kaže predsjednik Koordinacionog odbora za zaštitu životne sredine ove MZ Radoje Mišković.

Ni deset dana poslije „eksplozije“ epidemije stomačnih oboljenja u Beranama, javnost nije zvanično informisana o tome kako je zapravo došlo do masovnog trovanja vodom za piće. Još nema postavljanja pitanja odgovornosti, osim najava iz opozicionih partija i civilnog sektora da će protiv odgovornih podnijeti krivične prijave.

Što čeka tužilaštvo

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je u međuvremenu iznio nove podatke, koji su dodatno uznemirili građane ovog grada, ali i cjelokupnu crnogorsku javnost, rekavši da su bakterije pronađene i u hlorisanoj vodi, kao i da je epidemija uzrokovana rota i entero virusima. Mugoša je time definitivno potvrdio da je uzročnik epidemije neispravna voda iz gradskog vodovoda.

Direktor ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović rekao je juče “Vijestima” da je posebno “zadovoljan profesionalnošću dr Mugoše, koji se uzdržao od pominjanja Beransela i Vasovih voda i time pokazao da ipak postoje kadrovi koji prepoznaju okvire svojih nadležnosti i ne koriste neutemeljene projekcije”.

“Sad je na tužilaštvu da pokrene odgovarajuće procedure, a svakako je za očekivati i da najodgovorniji budu sankcionisani”, kazao je Perović.

Epidemija stomačnih bolesti u Beranama buknula u noći između petka i subote, 23. i 24. avgusta. Prema saznanjima “Vijesti”, 23. avgusta u Domu zdravlja je bio samo jedan pacijent sa stomačnim problemima, da bi nekoliko sati poslije ponoći u Jedinicu hithe pomoći počeli da pristižu prvi pacijetni u većem broju. Zatim su se prije otvaranja ordinacija izabranih ljekara za djecu i odrasle, formirali redovi.

Već poslije prve laboratorijske analize vode uzorkovane u Beranama 24. avgusta, Institut za javno zdravlje je saopštio da voda iz gradskog vodovoda ne odgovara propisanim normama, zbog prisustva kolifornih, odnosno fekalnih bakterija. Rezultatima je, takođe, utvrđeno da je mutnoća hlorisane vode u gradu čak deset puta veća od dozvoljene vrijednosti, pa je izmjereno da je ona veća od 10 NTU (jedinice mjerenja mutnoće), dok je maksimalno dopuštena koncentracija jedan.

Rukovodioci Vodovoda i Opštine su glavni krivci

Direktor ekološkog pokreta “Ozon” Aleksandar Perović ocijenio je korektnim način na koji je direktor Instita za javno zdravlje Boban Mugoša informisao javnost o činjeničnom stanju vezanom i za uzrok masovnog trovanja vodom za piće “ali i o neophodnim mjerama koje je potrebno preduzeti kako bi se komunalni red u opštini Berane doveo u zadovoljavajući nivo i spriječile eventualne ozbiljne posljedice po zdravlje ljudi”.

“Mi mislimo da je sada potpuno izvjesno i jasno da oni kojima je povjereno upravljanje vodom za piće, ali i upravljanje lokalnom upravom nijesu uradili svoj posao u skladu sa zakonima i nadležnostima i time ugrozili javno zdravlje. Izostanak pravovremenog informisanja bio je i ključni razlog za masovne zdravstvene probleme, koji su naročito bili opasni za hronične bolesnike kojima je i život mogao biti ugrožen”, rekao je Perović.

On je izjavio da su propusti u radu otvorili prostor za masovne tužbe i da vjeruje da će pravosudni organi imati pune ruke posla: “Kako i stručnjaci za tu oblast tvrde da je riječ o čistoj situaciji, sigurni smo da će i ovu neodgovornost platiti poreski obveznici”.

Enigma izvorišta Merića vrelo

U blizini prirodnog izvorišta “Merića vrelo”, do kojeg je sada nemoguće doći zbog toga što je put Berane – Lubnice zbog izvođenja radova potpuno zatvoren za saobraćaj, nema naseljenih mjesta. Na toj lokaciji voda izvire ispod ogromne stijene, a do zamućenja je do sada obično dolazilo u vrijeme velikog vodostaja, kada je rijeka Bistrica, koja u blizini protiče, prelazila nivo betonskog zida koji je odvaja od gradskog izvorišta.

U ovom slučaju to se nije dogodilo, pa će do daljnjeg ostati nepoznato kako su, kroz nenaseljeni predio, mogle u vodovod dospjeti fekalne bakterije kao što je ešerihija koli. Prirodno izvorište “Merića vrelo”, kao i vodovodna stanica Banjevac, nalaze na suprotnom kraju opštine od Beransela i divlje deponije na Vasovim vodama.

Bonus video: