Kreće put do znanja: Oko 7.000 prvaka sjelo u đačke klupe

U crnogorskim školama od juče je više od 100.000 đaka i to oko 69.700 osnovaca i skoro 31.900 srednjoškolaca
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2013. 09:24h

Uprkos ozbiljnim finansijskim izdacima koji prate početak školske godine, roditeljima prvaka juče je bilo mnogo važnije što će njihovi mališani prvi put sjesti u školske klupe.

Ispred podgoričke osnovne škole “Sutjeska” reporteri “Vijesti” su juče zatekle brojne roditelje kako sa nestrpljenjem čekaju da im djeca budu prozvana i da se prvi put za njih oglasi školsko zvono.

Ekonomistkinja Sandra Ćetković kazala da je čitava porodica uzbuđena zbog prvog prvaka. “Upravo je na vezi sa tatom koji ga poziva sa broda, tako da dijelimo radost svi”, kazala je ona.

Za pravnicu Katarinu Rađenović ovo je takođe jedan od najuzbudljivijih dana: “Više smo mi uzbuđeni nego on. Dječak još ne zna kakvi su mu drugari, kako će ga prihvatiti”, kazala je Rađenović između fotografisanja svog sina ispred nove škole.

U porodici Tomović, ipak, nema euforije. “Sve ide normalno, bez euforije. Moj sin nije puno uzbuđen jer je išao u vrtić, tako da je ovo samo nastavak”, rekao je Vaso Tomović, teniski trener.

Kada su u pitanju očekivanja od obrazovnog sistema tu su svi roditelji jednoglasni – žele da vjeruju da će im djeca izaći sa stečenim znanjem.

“Da li će to biti tako, sada ne znam. U suštini djeca danas više znaju nego što smo znali mi u njihovo vrijeme, a što se tiče škole, ona je na dobrom glasu”, rekla je Rađenović.

Tomović kaže da je današnji obrazovni sistem umnogome drugačiji od nekadašnjeg, što on vidi kao prednost: “Sada se više uči kroz igru, što mi se i sviđa, jer bih volio da moj sin na taj način zavoli školu i učenje”, kazao je Tomović.

Sandra Ćetković smatra da je riječ o dobroj školi i nada se da će obrazovni sistem isupniti njena očekivanja: “Bez obzira što je veliki broj đaka u odjeljenju (34) mislim da će sve biti u redu. Za sad ne vidim neke nedostatke, a vidjećemo kako će biti u narednom periodu”.

Zadovoljstvo nije krila ni domaćica Gordana Brajović, koja šalje treće dijete u školu: “Zadovoljni smo dosadašnjim iskustvom, učeteljice su dobre, a djeca su savladala gradivo, tako da očekujem i da novi prvak u našoj porodici prođe isto”.

Fudbalski trener Zlatko Kostić kazao je da je škola do sada ispunila njegova očekivanja, budući da ima kćerku u sedmom razredu: “Zadovoljni smo školom, jer poklanjaju djeci pažnju od prvog do devetog razreda. Očekjujem od prvaka lijepo, najprije, druženje, a vremenom učenje i sazrijevanje”.

Iako zvanično nije saopšteno koliko ove školske godine ima prvaka, procjenjuje se da je njihov broj oko 7.000. Iz podgoričkih osnovnih škola naveli su da je broj prvaka ove godine povećan.

Iz podgoričkih osnovnih škola naveli su da je broj prvaka ove godine povećan

U crnogorskim školama od juče je više od 100.000 đaka i to oko 69.700 osnovaca i skoro 31.900 srednjoškolaca.

Tradicionalna akcija prodaje polovnih udžbenika nastavljena je i ove godine, pa je njihova cijena uglavnom bila jedan euro, dok su školske lektire bile cijenjene oko dva eura.

Ove godine organizovane su i akcije pomoći u garderobi, obući i školskom priboru za one koji ih ne mogu priuštiti za svoje školarce, a Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete obezbijedilo besplatne udžbenike za učenike romske i egipćanske populacije koji polaze u prvi, drugi i treći razred osnovnih škola.

Bez gužvi u knjižarama

Knjižare su, kako tvrde iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, snadbijevene sa dovoljno knjiga za sve razrede osnovnih i srednjih škola.

“U susret početku nove školske godine Zavod je u knjižarama omogućio svim zainteresovanim građanima da kupuju udžbenike, tako što su knjižare radile oba dana vikenda u produženom radnom terminu od 7 do 22 časa”, saopšteno je “Vijestima” iz Zavoda.

U knjižarama, kako su kazali, prethodnih dana nije bilo većih gužvi, jer su roditelji, kao i prethodnih godina, blagovremeno kupili neophodne udžbenike.

“ S obzirom na to da su udžbenici u prodaji od 12. avgusta smatramo da je crnogorskom tržištu distribuirana dovoljna količina udžbenika i ne očekujemo veću prodaju od prethodne, nakon početka školske godine. Prodaja je na istom nivou kao i prošlogodišnja, a njen intezitet je bio ujednačen tokom avgusta bez većih promjena”, kazali su iz Zavoda. Najavili su da će analizu prodaje uraditi krajem mjeseca.

OKO 200 eura trebalo za pripremu jednog djeteta

Direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović kazala je agenciji MINA da se procjenjuje da je za pripremu jednog djeteta za školu potrebno oko 200 eura.

“Ali treba imati na umu da u Crnoj Gori ima najviše porodica sa jednim ili više djece, a da je prosječna platu 480 eura. To navodi na zaključak da je većina roditelja bilo u problemu kako da djecu adekvatno pripremi za početak školske godine”, kazala je ona.

Žabljačkim prvacima priređena dobrodošlice; Foto: Obrad Pješivac

Iz Udruženja roditelji su saopštili da je tokom humanitarne akcije "Podijelimo, jer zajedno možemo više", prošlog vikenda obezbijeđena nova, korištena i očuvana garderoba, obuća, knjige i školski pribor za više od 500 porodica lošije materijalne situacije. U akciji je učestvovalo oko 250 porodica i nekoliko organizacija, među kojima su NVO Dom nade, dječija igraonica Jump i butik New Yorker.

"Za desetak porodica u toku akcije nije obezbijeđena garderoba zbog nedovoljnih količina doniranih za taj uzrast, ali će se Udruženje roditelji potruditi narednih dana da i njima opredijeli dio donacija koje će građani naknadno donijeti jer nijesu stigli da to urade u toku vikenda", saopšteno je iz Udruženja. Partneri u akciji su bili Crveni krst Crne Gore, šoping centar Delta Siti, voloneri Gimnazije „Slobodan Škerović“, Ekonomskog fakulteta Podgorica i Asocijacije za demokratski prosperitet ZID.

KOTORSKIM đacima uručeni pokloni

Školska 2013-2014. godina počela je juče u devet osnovnih kotorskih škola, koje pohađa oko 3.850 učenika, od kojih je 260 prvaka. Opština Kotor, koja već desetak godina gaji tradiciju dodjeljivanja poklon paketića svim učenicima prvih razreda sa područja opštine, i ove godine je to uradila kako bi uljepšala jedan od najznačajnijih datuma u životu svakog djeteta.

Pod pokroviteljstvom Opštine Kotor, Izdavačka kuća ,,Nova škola’’ je dostavila poklon paketiće svim školama na području Kotora, koje su svečano uručene prvacima. Poklon paketići sadrže klavir knjigu, knjigu „Crna Gora moja domovina“, kao i čestitku predsjednice Opštine Marije Ćatović.

Na Žabljaku osam učenika više nego prošle godine

Prvom školskom času u OŠ “Dušan Obradović” prethodila je prigodna svečanost na kojoj je kolektiv škole, uz prigodne đačke poklone, poželio dobrodošlicu prvacima. Njima u čast nastupili su i najmlađi iz KUD “Radoje Dakić Brko”.

Njih 36, šest više nego prošle godine, formirali su dva, od ukupno 15 odjeljenja u kojima će ove školske godine nastavu pohađati 252 učenika, sedam više nego prethodne godine. U OŠ „Vuk Knežević“ u Njegovuđi nastavu pohađa 28 učenika svih razreda među kojima su tri učenika prvog razreda, jedan više nego prethodne godine.

Sa svečenosti u OŠ "Lovćenski partizanski odred" sa Cetinja

Direktori škola Veselin Vukićević i Željko Žugić kažu da su sve pripreme blagovemeno završene i da je nastava počela normalno. Izražavaju zadovoljstvo što je, nakon višegodišnjeg opadanja, ove školske godine došlo do porasta broja učenika. Uz to ističu da su obavljene sve potrebne pripreme za stručno i kvalitetno odvijanje nastave, i da će se nastaviti sa uspjesima pored školskih aktivnosti i na realizaciji međunarodnih projekata i konkursa, kroz školske sekcije i aktivnosti iz oblasti održivog razvoja, ekologije i inkluzije.

Nastavni proces počeo je i u srednjoj školi “17. septembar” u kojoj će u klupe sjesti 150 gimnazijalaca i tehničara ugostiteljstva. U ovoj školi nastavljen je kontinuitet broja učenika koji će pohađati nastavu.

Galerija

Bonus video: