Bar: Bojkot nastave zbog smjene nastavnica

Roditelji đaka dva odjeljenja u barskoj OŠ „Jugoslavija“ ne puštaju djecu u školu
627 pregleda 5 komentar(a)
Rada Višnjić, Foto: Anto Baković
Rada Višnjić, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 03.09.2013. 11:13h

Roditelji učenika II-5 i IV-1 odjeljenja OŠ “Jugoslavija“ u Baru zabranili su juče svojoj djeci da pođu u školu u znak protesta što im nastavu više neće predavati nastavnice Tatjana Vuković i Rada Višnjić koje su ih vodile u prošloj školskoj godini.

Prozivajući upravu škole da je nezakonito smijenila te nastavnice, roditelji su poručili da će nastaviti štrajk i danas dolaskom ispred škole u 13 časova.

Direktorica Lidija Raković odbacila je sve prozivke, ističući da je Vuković bila angažovana na određeno vrijeme, a da je Višnjić prebačena u Zupce jer je sama prije pola godine tražila premještaj iz svog odjeljenja.

Na protestnom okupljanju roditelja ispred školskih vrata pred početak nastave u drugoj smjeni, juče je bila i Rada Višnjić, koja je kazala da je poslije 22 godine radnog staža dva dana prije sjednice nastavničkog vijeća od direktorice „iznenada obaviještena“ da od septembra radi u područnom odjeljenju u Zupcima, a da učitelj iz Zubaca dolazi na njeno mjesto.

“Nastavničko vijeće se prošlog petka na sjednici usprotivilo i nije usvojilo zapisnik sa prethodne sjednice u kojem je za predlog direktorice da idem u Zupce bilo sedam glasova za i deset protiv. Međutim, direktorica kaže da je 12 bilo za, a petoro protiv i konstatovala je da je zapisnik usvojen. Izrevoltirani takvim njenim postupkom, troje kolega je sa mnom napustilo sjednicu. Kada sam obavijestila prosvjetnu inspektorku šta se desilo, rekla mi je da ona donosi konačnu odluku. Roditelji su ogorčeni zbog stanja u školi, kao da se ništa ne dešava, a dva odjeljenja ne idu na nastavu”, kazala je Višnjić.

Ona je pozvala sve prosvjetne radnike Crne Gore da je podrže, kako se “i njima ne bi desilo da im jednog jutra direktor kaže da više ne rade u toj školi“.

Sa svojim problemom je upoznala i Sindikat prosvjete, a za kolege kaže da su isprepadani.

“Svima radno mjesto visi o koncu, a takva je, nažalost, klima sada u Crnoj Gori“, rekla je Višnjić.

Danijela Ratković, majka učenice IV-1 razreda, prenijela je stav svih roditelja da će do daljeg bojkotovati nastavu, sve dok se Višnjić ne vrati.

“Odlučni smo da istrajemo jer mislimo da odluka uprave nije po zakonu, da ima dosta propusta, da nijesmo ni konsultovani ni obaviješteni i da djeca imaju pravo da ih ovako zaštitimo. Tražimo da ih učiteljica Rada i dalje vodi jer je izvrstan pedagog i djeca su za nju emotivno vezana”, rekla je Ratković.

Što se tiče slučaja sa Tatjanom Vuković, Mladen Babović, otac đaka iz II -5, kazao je da svi roditelji insistiraju da se ona vrati na svoje mjesto i vodi djecu i ubuduće, napominjući da je nju direktorica otpustila.

“Slučajno sam iz Ministarstva prosvjete saznao da ima stalni radni odnos i nema nikakvog osnova da se otpušta iz škole prije desetak dana“, rekao je Babović, dodavši da je juče protestovalo 65 roditelja.

“Direktorica me je izbacila iz kancelarije jer sam rekao da je zloupotrijebila službeni položaj i da ne može tako da se ponaša, jer su oni zbog nas, a ne mi zbog njih ovdje. Ona je, kao direktor, trebalo da se bori za Vuković svim silama jer zna koliko vrijedi, a ne da dovodi drugu učiteljicu. Inače, u prva tri mjeseca djeca će nam, po njihovom, promijeniti čak tri učiteljice”, naveo je Babović.

Uprava: Sve smo radili po zakonu

Direktorica škole Lidija Raković je za “Vijesti“ kazala da je donijela odluku o premještaju Višnjić u Zupce jer je to bio dio kompromisa u rješenju problema koji je izbio u njenom odjeljenju početkom drugog polugođa prošle školske godine.

“Višnjić je zabranila djetetu sa posebnim potrebama da prisustvuje časovima na koje ono može da ide. Imali smo sastanak ovim povodom 7. februara, u zapisnik je uvedeno da ona traži premještaj odmah u drugo odjeljenje. Zaključeno je da ostane do kraja polugođa, a potom bude prebačena u slobodno odjeljenje, koje je bilo u Zupcima. Sve je rađeno u skladu sa zakonom kao što će biti i ubuduće”, kazala je Raković.

Povodom optužbi zbog slučaja sa nastavnicom Vuković, Raković je rekla da je ona bila u školi na određeno vrijeme jer je bio povećan obim posla u prethodne dvije godine, a kako je smanjen broj izvršilaca u razrednoj nastavi za dvoje, odlučeno je da II-5 preuzme učiteljica koja je primljena na neodređeno vrijeme.

“Apsolutno nema drugog rješenja, obezbijeđen je kontinuitet nastave, angažovali smo nastavnice sa svim stručnim kvalifikacijama”, rekla je Raković.

Bonus video: