Pozitivna: Radunović i Golubović licemjerno prevaljuju odgovornost

„Radunović nas dva dana plaši sa bolestima koje su u civilizovanom svijetu već uveliko iskorijenjene"
28 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 15:59h

Ministar zdravlja, Miodrag Radunović i beranska lokalna vlast treba jasno da saopšte šta je uzrokovalo epidemiju u tom gradu, ukoliko to nije bila zagađena voda, kazali su iz lokalnog odbora Pozitivne Crne Gore. Od početka epidemije ljekarima beranskog Doma zdravlja javilo se vise od hiljadu građana sa stomačnim tegobama, a u Pozitivnoj smatraju da je dovođenje u vezu trovanja, koje ima razmjere epidemije, i odlaganja smeća "licemjerno i predstavlja perfidni pokušaj prevaljivanja odgovornosti na građane Berana" Oni su naveli da je, prema informacijama iz medija, epidemiju izazvala mikrobiloški neispravna voda, a da Radunović i predstavnici lokalne samouprave nijesu to demantovali.„Stoga vjerujemo da su te tvrdnje vjerodostojne. Međutim, ukoliko voda nije uzrok ove epidemije onda insistiramo da resorni ministar i lokalna samouprava kažu šta se to dogodilo u našem gradu“, saopšteno je iz Pozitivne. Iz te stranke su rekli da zahtijevaju da se konačno objavi ko je odobrio puštanje vode iz rezervoara na Jasikovcu, „ako se zna da se taj rezervoar ne održava na adekvatan način i da se on koristi samo kao ispomoć u kriznim situacijama“.„Insistiramo da se Radunović i predsjednik Opštine Vuka Golubović bave svojim resorom. To je jedini način da se, uz utvrđivanje odgovornosti, riješi ova već sada kompleksna situacija“, smatraju u Pozitivnoj. Prema njihovim riječima, medijska akcija beranskog gradonačelnika i Radunovića, kojom za svoje neadekvatno i nepravovremeno djelovanje optužuju Berance "apsolutno je izvan granica zdravog razuma i dobrog ukusa".„Radunović nas dva dana plaši sa bolestima koje su u civilizovanom svijetu već uveliko iskorijenjene. On bi trebalo da nas informiše šta je preduzeo tim povodom, a ne da se bavi nečim što je, u konačnom, ingerencija drugih državnih organa“, navodi se u soapštenju. Golubović i Radunović, smatraju u Pozitivnoj, treba da odgovore na pitanje ko je zatrovao vodu u Beranama i ko je odgovoran za to što problem nije odmah prepoznat.

Golubović apeluje da se odblokira prilaz deponiji

Predsjednik opštine Berane, Vuka Golubović, apelovao je na mještane Beransela da hitno odblokiraju prilaz privremenom odlagalištu smeća na Vasovim vodama, a nadležne državne institucije pozvao da se uključe u rješavanje problema.

"Za 24 sata očistićemo grad od smeća i odraditi higijensku sanaciju kontejnera i okoline ali preduslov je da se mehanizaciji Komunalnog preduzeća omogući prilaz postojećoj deponiji", kaže se u saopštenju Golubovića.

On je podsjetio da je lokalna uprava donijela sve odluke i tako ispunila sve zakonske obaveze.

Golubović je naglasio da odvoz smeća u Bar ili na neku drugu lokaciju nije dugoročno rješenje i da je na taj način teško održavati grad čistim.

Beranska komunalna policija zatražila je asistenciju službenika Centra bezbjednosti tog grada kako bi pristupila deponiji u Beranselu, i nadaju se da će odluka o tome biti donešena u najhitnijem roku

Golubović je podsjetio da blokada privremenog odlagališta otpada, uz nekoliko prekida traje više od dvije godine, a da je u neprekidnoj blokadi više od pola godine.

"Pomenuta blokada uzrokovala je da se u gradu, posebno u prigradskim naseljima, nagomilaju velike količine smeća koje ozbiljno prijete da izazovu pojavu zaraze", zaključio je Golubović.

U Beranama je 24. avgusta počela epidemija, izazvana neispravnom vodom, a do danas je zbog stomačnih tegoba pomoć ljekara zatražilo više od 1.200 Beranaca.

U međuvremenu, nadležni upozoravaju na mogućnost pojave nove epidemije zbog nagomilaniog smeća, koje zbog blokade mještana Beransela, Komunalne službe danima ne odvoze iz grada.

Komunalna policija za odlaganje otpada zatražili pomoć policije

Beranska komunalna policija zatražila je asistenciju službenika Centra bezbjednosti tog grada kako bi pristupila deponiji u Beranselu, i nadaju se da će odluka o tome biti donešena u najhitnijem roku.

Načelnik Komunalne policije u Beranama, Milan Markovića, rekao je da je ta služba zatražila asistenciju policije, da bi sproveli rješenje Komalne policije, donešeno 1.marta.

"U rješenju se navodi da se nalaže Komunalnom preduzeću da grad i prigradsko naselje očiste i otpad odlože na mjesto koje je opštinskom odlukom određeno, a to je privremeno odlaganje Vasove vode Beranselu", podsjetio je on.

Marković je agenciji MINA kazao da očekuje da će u što hitnijem roku policija donijeti odluku o asistenciji ali nije mogao da precizira koliko će službenicima biti potrebno vremena da grad očiste i vrate u zadovoljavajuće stanje.

"To neće moći odmah da se desi. Trebaće određen period za odlaganje nagomilanog komunalnog otpada sa ulica Berana. Ipak šest mjeseci traje tako stanje, otpad se vozio za Bar ali nije se moglo sve odvesti na tako daleku relaciju", naveo je on.

Marković je saglasan da su trenutno mogući izvori mnogih zaraza.

"I u što hitnijem roku se mora otpad skloniti sa ulica garada i prigradskih naselja", kazao je on.

Marković je kazao da očekuje da će mještani Beransela imati razumijevanja za situaciju u gradu i da neće praviti probleme pri novom pokušaju da se otpad dopremi do deponije.

"Juče smo pokušali da to završimo i nijesmo uspjeli", zaključio je on.

Galerija

Bonus video: