Povećan broj prvaka u Podgorici

Podgoričke osnovne škole spremno dočekale novu školsku godinu
109 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.09.2013. 12:16h

Uprave podgoričkih osnovnih škola dobro su se pripremile za početak školske godine, a broj prvaka u njima uglavnom je povećan, u odnosu na prethodnu godinu.

Pomoćnik direktora u Osnovnoj školi (OŠ) „Milorad Musa Burzan“, Ilija Pavićević, kazao je da je ta škola spremna za početak nove školske godine.

„Ove godine imamo sedam odjeljenja sa 28 učenika, odnosno jedno odjeljenje više nego prošle godine“, rekao je on agenciji MINA.

Prema riječima Pavićevića, uprava škole je ljeto iskoristila za sitne popravke, a iduće godine očekuje se adaptacija krova i da se objekat renovira kako bi bio energetski efikasan''.

„Očekujemo od Ministarstva ekonomije ulaganja kako bi se popravili fasada i dio stolarije koji još nije zamijenjen na drugom spratu, dok je na prvom sve sređeno i spremno da dočeka prvake i učenike drugih razreda“, rekao je on.

Direktor OŠ „Štampar Makarije“ Zoja Bojanić Lalović, kazala je da je u tu ustanovu upisano 200 prvaka. „Upisali smo sedam odjeljenja i broj prvaka se povećao u odnosu na prošlu godinu“, rekla je ona.Prema njenim riječima, uprava škole je tokom ljetnjih mjeseci obavila popravke i da je objekat očišćen "od poda do krova"

„Škola je sređena, okrečena, svih sedam učionica za prvake smo sredili, postavili trakaste zavjese, osvježili ih novim crtežima“, rekla je ona.

U osnovnoj školi„21.maj“ isitiču da su takođe spremno dočekali početak škole. Direktor te ustanove, Jana Kilibarda, kazala je da je ove godine upisano 130 prvaka koji su raspoređeni u pet odjeljenja.„Na sreću imamo novu školu pa za renoviranjem nije bilo potrebe“, rekla je ona.

Direktor Udruženja Roditelji, Kristina Mihajlović, kazala je da roditeljima u Crnoj Gori treba pomoći kako bi svoju djecu pripremili za predstojeću školsku godinu.

Ona je navela da je udruženje Roditelji pred početak školske godine organizovalo akciju u kojoj su prikupljali očuvanu garderobu, školski pribor i udžbenike.

„Interesovanje građana, koji su se prijavljivali tokom dva dana koliko je trajala akcija u Delta Sitju bilo je ogromno. Na osnovu toga može se zaključiti da je trebalo naći neke modele za pomoć roditeljima kojima je to potrebno“, rekla je Mihailović.

Ona je kazala da je je Ministarstvo prosvjete pomoglo porodicama koje su korisnici materijalne pomoći.

Međutim, dodala je Mihailović, postoji veliki broj onih koju tu vrstu pomoći ne koriste ali im takođe treba izaći u susret. „Procjene su da je oko 200 eura potrebno da se jedno dijete opremi za školu, a treba imati na umu da u Crnoj Gori ima najviše porodica sa jednim ili više djece, a da je prosječna platu 480 EUR“, navela je ona.

Sve to, dodala je Mihailović, navodi na zaključak da je je većina roditelja bilo u problemu kako da djecu na odgovarajući način spremi za početak školske godine.

Galerija

Bonus video: