Počinje školska godina, u klupama više od 100.000 đaka

Pred početak školske godine organozovane su akcije kako bi olakšale pripreme onima koji ne mogu da priušte nove knjige
0 komentar(a)
škola, Foto: Arhiva Vijesti
škola, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.09.2013. 10:43h

Školska godina 2013/14 za više od 100.000 đaka počinje sjutra.

U školu će krenuti oko 69.700 osnovaca i skoro 31.900 srednjoškolaca.

Podaci o broju prvaka još nijesu saopšteni ali se očekuje da će prvi put u školu krenuti oko 7.000 djece.

Pred početak školske godine organozovane su akcije kako bi olakšale pripreme onima koji ne mogu da priušte nove knjige.

U Delti je održana akcija "Kupi, prodaj, pokloni korišćeni udžbenik". Nju je, do 30. avgusta u sklopu manifestacije „Back to school“ organizovao Sindikat prosvjete Crne Gore.

Polovni udžbenici na štandovima, mogli su se kupiti po cijeni od jedan do tri eura, dok je školska lektira koštala od dva pa naviše.

Roditelji koji još nijesu kupili sve što je potrebno za školu, mogu posjetiti Sajam udžbenika i školske opreme "Škola sa osmijehom", koji se organizuje u saradnji sa Gradskom knjižarom u tržnom centru Mall of Montenegro. Ova manifestacija trajaće do 5. septembra.

U ponudi su đačke torbe, školski pribor i lektire, a brojna sniženja su predviđena za odjeću i obuću, pa je ovo prilika da roditelji uštede svoje kućne budžete prilikom opremanja djece u školu.

Udruženje "Roditelji" pozvalo je građane svih opština u koji imaju mogućnost da se uključe u humanitarnu akciju "Podijelimo, jer zajedno možemo više" da posjete opštinsku organizaciju Crvenog krsta u svom gradu i u toku ove sedmice od osam do 14 časova odnesu očuvanu garderobu, obuću i školski pribor koje žele da doniraju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je u saradnji sa Ministarstvom prosvjete obezbijedilo besplatne udžbenike za učenike romske i egipćanske populacije koji polaze u prvi, drugi i treći razred osnovnih škola.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva je saopšteno da u knjižarama ima i udžbenika za šesti i osmi razred.

"Obavještavamo sve učenike i roditelje da se u našim knjižarama mogu kupiti udžbenici za sve razrede i to po cijenama koje su deset odsto niže u odnosu na prethodnu godinu. Knjižare su snabdjevene dovoljnim brojem kompleta za sve razrede osnovne i srednje škole i, zbog pocetka školske godine, biće otvorene i u subotu i nedelju od sedam do 22 sata", saopšteno je iz Zavoda.

Bonus video: