Radunović crta metu na svojim Berancima

Zemljaci ne štede ministra zdravlja zbog nedavne izjave kojom je prozvao Beranselce i upozorio na mogućnost novih epidemija
163 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 01.09.2013. 14:03h

Ekološki pokret „Ozon“ osudio je potez ministra zdravlja Miodraga Radunovića kojim je optužio Savjet Mjesne zajednice Beranselo za trenutno alarmanto stanje u toj opštini”. Ministar zdravlja je u petak apelovao na stanovnike Beransela da prekinu blokadu gradske deponije i izjavio da će u protivnom Savjet ove MZ i njegov predsjednik biti direktno odgovorni za eventualnu epidemiju kolere, žutice ili trbušnog tifusa.

“Ovaj Beranac praktično crta metu na svojim bivšim sugrađanima koji zastupaju interese MZ Beranselo i koji jedino pokušavaju da zaštite svoje Ustavom garantovano pravo na zdravu životnu sredinu”, navodi se u saopštenju “Ozona”.

Kroz saopštenja civilnih aktivista juče je na vidjelo izašla teza kako Radunović, odnosno državne vlasti hoće da skrenu priču sa odgovornosti za izbijanje epidemije u Beranama, za koju je potvrđeno da je najvjerovatnije uzrokovana vodom iz gradskog vodovoda, na problem gradske deponije.

Iz Ozona napominju da ministar Radunović, “umjesto da se bavi svojom nadležnošću i preuzme odgovornost za neispunjena obećanja ili makar bude elementrano korektan, dozvoljava sebi da pravi neprimjerene insinuacije”.

Mještani Beransela „Vijestima nedjeljom“ su dostavili mapu na kojoj se vidi koliko su udaljeni izvorište gradskog vodovoda Merića vrelo i vodovodna stanica Banjevac, od Beransela i divljeg smetlišta u toj mjesnoj zajednici.

TV Vijesti, Boban Obradović

Oni kažu da se napadima iz Ministarstva zdravlja i lokalne uprave pokušava sakriti pravi krivac za izbijanje epidemije, koji se najvjerovatnije krije iza činjenice da je preduzeće “Bemaks“, izvodeći radove na putu Berane – Kolašin, jedanaest puta do sada probilo cijevi gradskog vodovoda, a da javnost o tome nije bila obaviještena, niti upozorena da voda nije za piće. Posljednji put to se dogodilo samo dan-dva prije izbijanja epidemije.

"Više nego očigledno je da je istupanje ministra Radunovića, motivisano skorašnjim lokalnim izborima, što je taktika koja je još odavno pročitana od građana”, kažu u “Ozonu”.

"Ozon" je istovremeno apelovao na građane MZ Beranselo “da ne nasjednu na provokacije i drže se svoje opravdane borbe za zdravu životnu sredinu, jer cjelokupna domaća i međunarodna javnost zna da su u pravu”.

“Ekološki pokret 'OZON' očekuje da će kampanja koju je pokrenuo ministar Radunović biti intenzivna sljedećih dana, pa shodno tome i mi ćemo pokušati zaštiti istinu i javni interes, kako se ekološki problemi ne bi zloupotrebljavali u političke svrhe”, zaključuje se u saopštenju “Ozona”.

Mještani Beransela kažu da se napadima iz Ministarstva zdravlja i lokalne uprave pokušava sakriti pravi krivac za izbijanje epidemije, koji se najvjerovatnije krije iza činjenice da je preduzeće “Bemaks“, izvodeći radove na putu Berane – Kolašin, jedanaest puta do sada probilo cijevi gradskog vodovoda, a da javnost o tome nije bila obaviještena, niti upozorena da voda nije za piće. Posljednji put to se dogodilo samo dan-dva prije izbijanja epidemije

„Epidemija stomačnih oboljenja kojom je bilo zahvaćeno više od hiljadu građana beranske opštine a koja polako jenjava, posljednja je opomena kako nama u lokalnoj samoupravi tako i svim nadležnim državnim instituacijama i organima da otklonimo sve uzroke za bilo kakve slične pojave i komunalano uredimo Berane onako kako je izgledalo prije pojave blokada privremenog odlagališta komunlanog otpada i projektovane sanitarne deponije“, navodi se u saopštenju Opštine Berane.

Na istup ministra zdravlja juče je reagovao i građanski aktivista i predstavnik mještana Beransela Gojko Cimbaljević, koji je rekao da su oni jedini koji koji se godinama bore za pravo na život u zdravoj životnoj sredini.

“Ministar koji je na čelu sistema koji je godinama opasni medicinski otpad, uključujući i ljudsku krv, odlagao na Vasovim vodama, zajedno sa leševima uginulih životinja i drugim opasnim otpadom, gospodin čijoj referentnoj ustanovi za zaštitu zdravlja treba pet dana da konstatuje kako je pijaća voda koju analizira zamućena, a za bilo kakve analize koje bi prevazilazile nivo kabineta hemije u osrednje opremljenoj osnovnoj školi, pod čijim se mikroskopom mogu vidjeti bakterije, neophodno je da traži uslugu u inostranstvu, gospodin koji činjenicu da se preko hiljadu njegovih sugrađana javilo ljekaru sa ozbiljnim simptomima trovanja, uz bar još dvostruko veći broj onih koji su sa istim takvim simptomima ostali u svojim domovima, ne smatra razlogom za zabrinutos”, kazao je Cimbaljević.

Epidemija stomačnih bolesti u Beranama je, kako to kažu rukovodioci Instituta za javno zdravlje, „eksplodirala“ u noći između 23. i 24. avgusta, i prema posljednjim podacima, mada jenjava, zbog nje je pomoć ljekara zatražilo 1.176 građana Berana. Epidemija, inače, bukti samo na gradskom i prigradskom području sa kojeg se stanovnici snabdijevaju vodom sa gradskog vodovoda.

Neka država preduzme nešto

Iz beranske Opštine su napomenuli da je Berane već pola godine blokirano, tako da „i pored napora Opštine i Komunalnog preduzeća na čišćenju, na skoro svakom koraku niču tzv. divlje deponije koje prijete da postanu izvor zaraznih bolesti tipa žutice i kolere“.

„Lokalna uprava već sedam godina čini sve što je u njenoj moći da uredi privremeno odlagalište u modernu sanitarnu deponiju i po tome smo bili prepoznati kao prva opština u Crnoj Gori.

Međutim, zbog okolnosti, kojima se ovom prilikom nećemo baviti, da ne bi bilo politizacije, a koje su manje ili više svima u Crnog Gori poznate, već tri godine nijesmo u mogućnosti da na adekvatan način obavaljamo osnovnu djelatnost“, navodi se u saopštenju iz Opštine.

Oni su ponovo apelovali na nadležne državne organe „da u granicama svojih mogućnosti i što hitnije preduzmu sve zakonom previđene mjere“.

„Naravno, niko ne traži niti priželjkuje represiju protiv bilo koga, ali smo prinuđeni da tražimo da nam se konačno obezbijede normalni uslovi za obavljanje osnovne djelatnosti, održavanja komunalne higijene grada.

Ukoliko neko misli da nisu do kraja ispoštovani zakonski propisi u ovoj oblasti, zahtijevamo da se to javno saopšti i da nam se kaže zbog čega ne možemo da odlažemo otpad kao i sve ostale lokalne uprave u Crnoj Gori već moramo da tražimo drugo mjesto za njegovo deponovanje“, zaključuje se u saopštenju iz Opštine Berane.

Bonus video: