Knjižare Zavoda će raditi i za vikend: Stigle sve knjige za školu

Kompleta udžbenika za šesti i osmi razred juče nije bilo, a zaposleni u podgoričkim knjižarama nisu znali kada će stići
311 pregleda 5 komentar(a)
Zavod za udžbenike, Foto: Luka Zeković
Zavod za udžbenike, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 31.08.2013. 14:25h

U knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva mogu se kupiti udžbenici za sve razrede i to po cijenama koje su 10 odsto niže u odnosu na prethodnu godinu. Kako je saopšteno iz Zavoda, knjižare su snabdjevene dovoljnim brojem kompleta za sve razrede osnovne i srednje škole pa će, zbog početka školske godine, biti otvorene i u subotu i nedelju u terminu od 7 do 22 časa, navodi se u saopštenju.

Udžbenika za šesti i osmi razred juče nije bilo u gradskim knjižarama, a svega nekoliko kompleta sedmog i devetog razreda imali su u “Tagoru" i “Mamutu”.

Niko od sagovornika “Vijesti”, međutim, nije znao kada će udžbenici stići, a pojedini su tvrdili da ih neće ni biti.

U prodavnici Zavoda za udžbenike, u Moskovskoj ulici, nije bilo nijedne knjige za šesti, sedmi, osmi i deveti razred, a prodavci nijesu znali kada će, ni da li će dolaziti novi tiraž

"Ovo je prvi put otkada mi djeca idu u školu da nekoliko dana pred početak godine ne mogu nigdje da kupim udžbenike. Još je gore što ne znam ni hoću li moći da ih kupim, jer niko ne zna da li će biti novog tiraža”, kazala je Majić.

U prodavnici Zavoda za udžbenike, u Moskovskoj ulici, nije bilo nijedne knjige za šesti, sedmi, osmi i deveti razred, a prodavci nijesu znali kada će, ni da li će dolaziti novi tiraž.

Ista situacija bila je i u knjižari “Narodna knjiga”, u Tržnom centru “Bazar ”, gdje su, tvrde, na svaki način pokušavali da dođu do knjiga, ili makar do informacije kada će stići.

“Sve zavisi od Zavoda, kada oni nabave knjige, odmah će ih biti i u našim knjižarama”, kazala je prodavačica.

U Gradskoj knjižari mogli su se kupiti pojedini udžbenici iz viših razreda, međutim, većina roditelja je željela komplete, pa su pojedini i burno reagovali.

"Kada već kupujem nove, onda želim da platim cijeli komplet, a ne da po Podgorici jurim predmet po predmet”, kazao je izrevoltirani roditelj.

Za razliku od drugih knjižara, u "Mamutu" se mogao kupiti komplet udžbenika za deveti razred, a u "Tagoru" je ostalo samo nekoliko kompleta za sedmi.

Komplet udžbenika košta od od 43.10 do 88.30 eura, što je 10 procenata manje nego lani.

Parlament je krajem jula usvojio izmjene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, a učenici, osim onih iz porodica lošeg materijalnog stanja, ni ove godine nijesu dobili besplatne udžbenike. Polovni udžebnici uveliko se prodaju u Hercegovačkoj ulici, dok se juče završila akcija prodaje polovnih udžbenika u “Delti”.

Besplatni kompleti za 14.834 đaka

Ministarstva prosvjete i rada i socijalnog staranja dodijeliće i ove godine 14.834 kompleta besplatnih udžbenika učenicima osnovnih i srednjih škola bez roditeljskog staranja, onima sa posebnim obrazovnim potrebama i djeci čiji je roditelj ili staratelj korisnik materijalnog obezbjeđenja porodice.

Osim njih, besplatne udžbenike dobiće i učenici koji su smješteni u ustanovama socijalne i dječje zaštite, oni koji se nalaze na porodičnom smještaju i učenici romske i egipćanske populacije.

“Obuhvaćeno je ukupno 12.217 učenika osnovnih škola i gimnazija i 2.617 učenika stručnih škola...”, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva prosvjete.

Iz Glavnog grada je ranije najavljeno da će sljedeće nedjelje podijeliti socijalno ugroženim porodicama 50 eura po djetetu za nabavku školskog pribora.

Bonus video: