Nakon više odgađanja

Počela obrada medicinskog otpada u Crnoj Gori

Procjenjuje se da zdravstvene ustanove godišnje proizvedu 654 tone opasnog otpada, a najveći proizvođač je Klinički centar Crne Gore, do 187 tona
188 pregleda 3 komentar(a)
medicinski otpad performans, Foto: Luka Zeković
medicinski otpad performans, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 20.02.2019. 17:42h

Prvo postrojenje za obradu medicinskog otpada, nakon više odlaganja počelo je sa radom u Beranama i u njemu je od marta obrađeno preko 20 tona otpada.

"Nakon dobijanja svih neophodnih dozvola i saglasnosti, koncesionar je počeo sa sakupljanjem, transportom i obradom medicinskog otpada u izgrađenom objektu u okviru beranske bolnice. Otpad se sakuplja, transportuje specijalizovanim vozilima i obrađuje iz svih zdravstvenih ustanova na sjeveru Crne Gore i to iz Pljevalja, Plava, Andrijevice, Bijelog Polja, Berana, Mojkovca i Kolašina. Izgradnja postrojenja u okviru Kliničkog centra Crne Gore je u završnoj fazi", kazali su iz ministarstva.

Taj Vladin resor je još u junu 2011. godine potpisao ugovor sa konzorcijumom OMP Eco iz Torina i Ecomedica iz Podgorice, koji su se obavezali da će u izgradnju postrojenja uložiti 2,8 miliona eura za period od 15 godina, dok će njima zdravstvene ustanove plaćati nadoknade za odlaganje medicinskog otpada.

Iz ministarstva su “Vijestima” kazali da su cijene upravljanja medicinskim otpadom shodno Ugovoru o koncesiji od 1,51 do 1,85 eura po kilogramu otpada.

Procjenjuje se da zdravstvene ustanove godišnje proizvedu 654 tone opasnog otpada, a najveći proizvođač je Klinički centar Crne Gore, do 187 tona.

Najveće troškove imaće svakako Klinički centar Crne Gore, koji će za tu namjenu izdvajati do 345.000 eura godišnje. Sve ustanove u javnom zdravstvu za ovu namjenu plaćaće oko 1,2 miliona eura.

U Italiji obrada kilograma otpada košta od 1,78 do 1,95 eura, uključujući transportom samo do 50 kilometara, nakon čega se cijena povećava. Španija plaća od 1,60 do 1,90 eura po kilogramu, ali bez sakupljanja i transporta specijalizovanim vozilima, dok je u Hrvatskoj ta cijena oko 1,60 eura, takođe bez sakupljanja i transporta.

Menadžer u italijanskoj firmi OMP eco iz Torina Simone Girardi kazao je za “Vijesti” da je do sada u Beranama obrađeno oko 20 tona medicinskog otpada, ali da očekuje da se ta količina poveća.

“Za očekivati je da se povećava, usljed povećanja otpada iz zdravstvenih ustanova, koje će se navikavati na novu realnost da na pravilan način odlažu medicinski otpad”, kazao je Girardi.

Kašnjenje u realizaciji projekta on je objasnio birokratksim preprekama.

Crnogorski dio Konzorcijuma, firma Ekomedika osnovana je u januaru 2010. godine.

Slovenački osnivač, kako se navodi u poslovnom imeniku, ima jednog zaposlenog.

Bez štetnih ekoloških posljedica

Konzorcijum sa kojim je Ministarstvo potpisalo ugovore, kako tvrde, posjeduje tehnologiju koja je jedna od najnaprednijih tehnologija u smislu sigurnosti, ekonomičnosti i ekološke čistoće.

“Takva tehnologija je bez štetnih ekoloških efekata i obezbjeđuje 100 odsto sterilizaciju medicinskog otpada, a finalna materija je suva, bez mirisa i neprepoznatljivog oblika”, kazali su iz tog resora.

Evropski standardi su cilj Crne Gore

Menadžer u italijanskoj firmi OMP eco iz Torina Simone Girardi je kazao da im je misija da, zajedno sa crnogorksim partnerom, uvedu u Crnu Goru evropski sistem tretiranja medicinskog otpada.

Čitav sistem, kako je rekao, podrazumijeva set detaljnih pravila koja prate svaku fazu u tretiranju medicinskog otpada.

“Počinje od bolnica i selekcije medicinskog od nemedicinskog otpada, odvajanja od komunalnog, do načina i mjesta gdje se odlaže u ustanovi i kese u koju će biti smješten”, rekao je on.

On je objasnio da otpad potom transportuje do centra za njegovu obradu i sterilizaciju, posle čega se on može deponovati sa komunalnim otpadom. Svi ti standardi, kako je rekao, uskoro će postati realnost i u Crnoj Gori.