Specijalci još odani starom komandantu

Peticija 82 bivša i sadašnja pripadnika elitne jedinice policije potvrđuje da su mnogi i dalje uz Veljovića
739 pregleda 102 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 13:59h

Da su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) odani do kraja bivšem dugogodišnjem komandantu Veselinu Veljoviću najbolje svjedoči i peticija, koji su prije dva dana potpisala 82 bivša i sadašnja pripadnika te elitne jedinice Uprave policije.

Pripadnici SAJ-a, koji su u toj jedinici bili u periodu 1999. do 2001. godine, javno su se ogradili od Brajuškovićevih tvrdnji da su u jedinici, navodno, postojale “crne trojke” koje su u to vrijeme po naređenju komandanta Veljovića i zamjenika Miljana Perovića prebijali političke neistomišnjenike, ali i antirežimske novinare.

Na spisku od 82 potpisana bivša pripadnika SAJ-a njih 20 i danas se nalazi u sastavu te jedinice, dok su ostali raspoređeni u druge organizacione jedinice Uprave policije ili rade neke druge poslove van policije.

Na tom spisku nalazi se i aktuelni komandant SAJ-a Mladen Marković koji je tokom 90-ih godina bio jedan od nekoliko kadrova Vojske Jugoslavije, koje je Veljović vrbovao da za njim pređu u policiju.

Osim Markovića tih godina su vojni kadrovi Miljan Perović, Dragan Blagojević, Zoran Tomčić, Željko Spalević, Veselin Magovčević i Saša Zvicer odlučili da pređu u SAJ, koji je krajem 90-tih pod komandom Veljovića postala najjača, najelitnija ali i najbrojnija jedinica. Njihovi potpisi, osim Tomčićevog, nalaze se u peticiji protiv Brajuškovića.

Blagojević je, dok je Veljović bio direktor policije, jedno vrijeme komandovao SAJ-em, nakon toga bio je načelnik u Nikšiću, a sada je prvi čovjek Posebne jedinice policije. Tomčić je aktuelni rukovodilac Forenzičkog centra, a Magovčević je šef graničnog prelaza na Vilusima.

Željko Spalević je napustio UP i sada je glavni čovjek za obezbjeđenje „Adriatic propertisa“, koji gazduje Svetim Stefanom, dok je Zvicer direktor Komunalnog preduzeća na Cetinju.

Na spisku nekadašnjih pripadnika SAJ-a, nalazi se i alpinista Željko Loncović, koji je zaposlen u avio jedinici MUP-a. On je za “Vijesti” kazao da potpisivanjem peticije nije imao namjeru da nekoga brani, već da zaštiti svoje ime, jer se našao “prozvanim” u istupima Brajuškovića.

“Kako sam tih godina bio pripadnik SAJ-a našao sam se 'prozvanim' u tvrdnjama Brajuškovića da su neki službenici te jedinice bili u tzv 'crnim trojkama'. O tome ništa ne znam, niti sam čuo za tako nešto. Zbog toga sam na poziv službenika UP Marka Kelezića i Milana Kovačevića, koji su pravili peticiju, potpisao taj papir”, kazao je “Vijestima” Loncović.

Peticiju je potpisao i Zoran Mugoša, koji više nije u policiji jer je počeo privatni posao, a njegovi automobili su se prije nekoliko mjeseci našli na meti nepoznatih napadača u naselju Donja Gorica.

Podršku je dao i čuveni policajac iz Berana Vlajko Babović, koji će ostati upamćen po prekoračenju ovlašćenja na fudbalskoj Berane - Budućnost, kada je navijačke nemire smirivao pištoljem po glavi. Njemu se sudi i za pokušaj ubistva tri muškarca iz Berana.

Dobro upućeni izvor iz Uprave policije tvrdi da je skoro cijeli sastav SAJ-a i dalje odan Veljoviću, jer je mnoge zadužio postavljanjem na ključne pozicije u policijskoj hijerarhiji

Potpis je stavio i Nenad Krstajić, brat šefa kabineta aktuelnog direktora UP Slavka Stojanovića, koji je sada šef privatnog obezbjeđenja potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića. Bivši sajovac Vanja Prelević je još još jedan iz aktuelne pratnje Marovića, koji je potpisao peticiju protiv Brajuškovića.

Vlasnik sekjuriti agencije “Popović” Igor Popović, takođe, se našao prozvanim u tvrdnjama Brajuškovića, ali i Dobrilo Gojković aktuelni vozač potpredsjednika Vlade Duška Markovića.

Na spisku od 82 bivša pripadnika SAJ-a, koji su dali podršku Veljoviću i Peroviću su i Milenko Rabrenović i Vuksan Šćepanović. Rabrenoviću, koji je bio bivši čovjek zadužen za bezbjednost Veljovića, sada se sudi zbog optužbi da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić. Šćepanović je dugogodišnji vozač Veljovića. Među mnogima imenima našla se i bivša Veljovićeva sekretarica Mila Pejović.

Na listi potpisanih je i Željko Bajović, koji je, prema pisanju medija, bio šef Šarićevog obezbjeđenja.

Tokom 2009. on je viđan u Šarićevom društvu. Njega je oktobra 2009. Pljevljak R.G. teretio da ga je pretukao kod Šarićeve diskoteke Municipijum S.

Bajović, koji je imao staž od desetak godina u crnogorskoj policiji, navodno je, za vrijeme čuvanja Šarića, bio na bolovanju, a tadašnji šef polcije, Veljović uskraćivao je medijima zahtjeve za pristup informacijama o njemu.

Tek nakon istrage protiv Šarića, koja se vodi u Srbiji, ispostavilo se da se na Veljovićevog službenika Bajovića vodila kuća u Novom Sadu, zaplijenjena kao Šarićeva imovina.

Dobro upućeni izvor iz Uprave policije tvrdi da je skoro cijeli sastav SAJ-a i dalje odan Veljoviću, jer je mnoge zadužio postavljanjem na ključne pozicije u policijskoj hijerarhiji.

Neke je, prema istim informacijama, častio stanovima jer je kao direktor UP imao diskreciono pravo da rješava stambena pitanja, a mnogi su dobili i kredite mimo rang - listi.

U osvit 2009. desetak bivših, ali i sadašnjih pripadnika SAJ-a, dobili su bespovratne kredite od UP, koji su dijeljeni gotovo tajno. Na tom spisku našao se Miljan Perović koji je mimo procedure tada dobio 30.000 eura za rješavanje stambenog pitanja, Veljovićeva nekadašnja sekretarica Mila Pejović takođe se našla na spisku, ali Vukman Medojević, koji je takođe potpisao ovu peticiju.

Kredite su tada dobili i pripadnici SAJ-a, koji su takođe sada peticijom protiv Brajuškovićevih tvrdnji - Žanko Tomović, Marko Kujović, Milan Kovačević, Marko Kalezić, Rajko Spalević, Maksim Filipović, Dejan Đukanović. Kredit je tada dobio i Vlajko Babović.

Kaleziću suđeno zbog “Orlovog leta”

Pripadnik SAJ-a Marko Kalezić bio je optužen da je sa kolegom Darkom Šekularcem, Nenadom Šćekićem i Miloradom Mitrovićem prekoračio ovlašćenja tokom operacije “Orlov let”.

Oni su kasnije u ponovljenom postupku, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni da su prekoračili ovlašćenja prilikom pretresa kuće Petra Siništaja 9. septembra 2006. godine.

Tada je u akciji “Orlov let” uhapšeno više crnogorskih i građana albanske nacionalnosti pod sumnjom da su pripremali terorističke akcije na teritoriji Malesijež

Đuričković i Mićović još na spisku SAJ-a

Među onima koji su se našli prozvanim u priči Brajuška Brajuškovića su i instruktor Veselin Mićović i Dragan Đuričković Đuza, koji se godinama ne pojavljuju na poslu, ali su zato i dalje na platnom spisku SAJ-a.

Mićović je vlasnik fitnes centra “Soko gym”, a Đuričković selektor Bokserskog saveza Crne Gore.

“Vijestima” je rečeno da se njih dvojica i dalje zvanično vode da su pripadnici SAJ-a, ali da godinama nijesu kročili u policijski kamp na Zlatici.

Galerija

Bonus video: