Momiška škala biće završena do 1. novembra: Milion za radove

Pojašnjeno je da radovi teku „planiranom dinamikom”, a da je početak treće faze kasnio zbog poštovanja zakonske procedure
91 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 30.08.2013. 18:01h

Rekonstrukcija Momiške škala biće završena do 1. novembra, a svi radovi na toj saobraćajnici koštaće oko milion eura.

Iz Glavnog grada je saopšteno da se radovi odvijaju “ planiranom dinamikom” na dionici starog puta za Danilovgrad, od Momišića do mosta na Zeti u Rogamima, koja je više puta zatvarana i nezavršena otvarana za saobraćaj.

“U toku je izgradnja propusta, javne rasvjete, tk kanalizacije, kao i uklanjanje preostale stijenske mase. Završetak rekonstrukcije ove saobraćajnice očekuje se do 1. novembra ove godine”, piše u saopštenju.

Dodaje se da vrijednost radova u okviru treće faze rekonstrukcije puta iznosi gotovo 700 hiljada eura i pojašnjava zašto se kasni sa zaršetkom rekonstrukcije.

“Radove izvodi preduzeće 'Gradnja promet' iz Danilovgrada, koje je jedino dostavilo ponudu na tender raspisan u martu ove godine... Vrijednost ponude bila je 698.284,49 eura, pa je, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, s obzirom na to da je bila veća od pola miliona eura, dostavljena Komisiji za kontrolu postupka javne nabavke, što je prolongiralo sklapanje ugovora sa izvođačem, zbog čega su radovi u okviru treće faze rekonstrukcije počeli tek 23. jula ove godine”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je rekonstrukcija počela u junu 2012. godine i da je podijeljena u tri faze, iako je put prvi put zatvoren za saobraćaj barem pola godine ranije, o čemu su “Vijesti” pisale u više navrata.

Mugoša obišao put u septembru 2012. uoči izbora

Pojasnili su da je tokom prve faze, okončane početkom oktobra 2012. godine, uklonjeno 14 od ukupno 20 hiljada kubika stijena.

Te radove, kako je ranije saopštio i gradonačelnik Miomir Mugoša, “Gradnja promet” je radila besplatno, uz nadoknadu troškova za gorivo.

“Druga faza obuhvatala je izgradnju potpornih zidova duž trase puta. Tender za ove radove raspisan je u avgustu 2012. Kao najpovoljniji ponuđač izabrano je preduzeće 'Gradnja promet', a radovi su počeli polovinom novembra 2012. Ugovorena vrijednost ovih radova iznosila je 117.629,34 eura”, piše u saopštenju.

Dodaje se da se tokom radova moralo pristupiti izmjeni projekta potpornih zidova, što je prouzrokovalo privremeni prekid.

“Nakon što je urađena izmjena projekta kojom su bili obuhvaćeni naknadni radovi na zidu, u prvoj polovini marta 2013. raspisan je novi tenderu za ove radove. Ponudu je dostavila jedino 'Gradnja promet', kojoj je i dodijeljen posao, a radovi su počeli u drugoj polovini maja i završeni krajem juna ove godine. Ugovorena vrijednost ovih radova iznosila je 95.691,33 eura”, piše u saopštenju.

Mugoša je ranije saopštio da je rekonstrukcijom predviđena saobraćajnica širine sedam metara i trotoar sa jedne strane.

Planirano uklanjanje čak 20.000 kubika kamena

Tokom “tri faze rekonstrukcije”, put je uglavnom bio zatvoren, ali je otvaran uoči lokalnih i predsjedničkih izbora, u oktobru 2012. i aprilu ove godine.

Ni riječi o eksploataciji kamena

Iz Glavnog grada ni juče nijesu odgovorili da vlasnik “Gradnja prometa” Radomir Kalezić ima dozvolu da eksploatiše kamen sa Malog brda tokom rekonstrukcije.

“Vijesti” su prošle sedmice pisale o tome da Kalezić na samom putu drobi kamen, ali su ostale uskraćene za odgovor da li Kalezić to radi samovoljno i da li je eksploatacija jedan od razloga zbog kojih kasne radovi. Kalezić danima ne odgovara na pozive i sms poruke “Vijesti”, a iz Glavnog grada, pravdajući se da su na godišnjem odmoru, nijesu odgovorili prošle sedmice na ta pitanja, iako je portparolka Sanja Popović prvobitno saopštila da će se potruditi da to učine.

Kubik mljevenog kamena košta dvadesetak eura.

Galerija

Bonus video: