Institut za javno zdravlje: Voda u Beranama neispravna

Građanima Berana preporučuje se da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere
10 komentar(a)
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Dom zdravlja Berane, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 29.08.2013. 10:22h

Laboratorijske analize vode uzorkovane u Beranama 24. avgusta ne odgovaraju propisanim normama, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

"Uzorak sirove nehlorisane vode sa vodoizvorišta Banjevac je mikrobiološki neispravan zbog prisustva kolifornih bakterija. U fizičkohemijskim analizama je konstatovana povećana mutnoća. U uzorcima hlorisane vode nije evidentirano prisustvo patogenih bakterija. Fizičkohemijskom analizom je konstatovana povećana mutnoća, zbog čega uzorci ne zadovoljavaju propisane norme", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u uzorku hlorisane vode uzorkovane u gradu izmjerena vrijednost mutnoće iznosi više od 10 NTU (maksimalno dopuštena koncentracija je do 1 NTU).

"Dodatni obim mikrobiološke analize koji nije predviđen gore navedenim Pravilnicima radi se po epidemiološkim indikacijama, te su uzorci voda poslati na dodatnu virusološku pretragu u Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu preko ovlašćenog špeditera Montenomaks C&L", navodi se između ostalog u saopštenju.

Pomoć ljekara zatražilo 1.045 građana

Izabranim doktorima Doma zdravlja Berane i Hitnoj pomoći jutros do sedam časova javilo se 1.045 pacijenata sa stomačnim tegobama, od čega 69 u posljedna 24 sata, saopšteno je iz Doma zdravlja.

U saopštenju se navodi da je na Dječjem odjeljenju bolnice u Beranama zadžano troje djece, dok su na infektivnom odjeljenju tri osobe starije od 14 godina.

"Klinička slika oboljelih je blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku. Jedan broj oboljelih imao je tečne stolice i povišenu tjelesnu temperaturu. Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja Berane u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore i danas je nastavila sprovođenje epidemiološkog anketiranja građana sa stomačnim tegobama, kao i uzimanje uzoraka od pacijenata za mikrobiološku dijagnostiku", navodi se u saopštenju.

Građanima Berana preporučuje se da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere.

Bonus video: