Cvijanović svjedoči o mahinacijama ljekara

NVO "Krug života" prati propuste ljekara i pokušava da pomogne osobama koje imaju loše iskustvo sa tim, a ne mogu sami da se izbore za svoja prava
126 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 29.08.2013. 07:49h

Direktor NVO "Krug života" Dejan Cvijanović danas bi u podgoričkom tužilaštvu trebalo da da izjavu povodom ranije krivične prijave koju je ta organizacija podnijela protiv Kliničkog centra Crne Gore i NN lica zbog sumnji da je falsifikovana medicinska dokumentacija nekih pacijenata.

Jedan od ta tri predmeta, kako je rekao, je i i njegov.

"Medicinska dokumentacija koju smo uzeli nakon smrti mog djeteta i ona koju smo vidjeli prošle godine, imaju nelogičnosti. Naknadno su postojala dva nova dokumenta, a takođe nijesu postojali određeni antibiogrami djeteta, što je ukazivalo na to da se nešto želi sakriti", kazao je Cvijanović.

On je juče potvrdio da ta NVO posjeduje nove, slične dokaze protiv ljekara, u drugim predmetima gdje su pacijenti imali loše iskustvo sa ljekarima.

Cvijanovićeva NVO prati propuste ljekara i pokušava da pomogne osobama koje imaju loše iskustvo sa tim, a ne mogu sami da se izbore za svoja prava.

"Krug života" smatra da je i Mreža privatnih zdravstvenih ustanova, koju je utvrdila Vlada i koja se finansira iz budžeta, osmišljena za bogaćenje i zloupotrebe pojedinaca na teret države.

Očigledan primjer za to je sistematsko uništavanje državne Klinike za vantjelesnu oplodnju u Cetinju koju je uspješno vodila dr Tanja Motrenko i ostvarila velike rezultate, čak iznad evropskog prosjeka.

Tatjana Motrenko

Iz Ministarstva zdravlja su poručili da ne stoje tvrdnje NVO da je Mreža privatnih zdravstvenih ustanova osmišljena u cilju omogućavanja zloupotreba i bogaćenja pojedinaca

Cvijanović je istakao da je, s obzirom na to da su terapija i liječenje bračnih parova jako skupi (između 2.000 do 3000 eura) lako utvrditi motive ovakvog ponašanja nadležnih.

“Ako se uzme u obzir da Fond za zdravstveno osiguranje refundira prva dva pokušaja liječenja steriliteta i da je u trenutku, slobodno možemo reći, gašenja Klinike na Cetinju bilo više stotina zahtjeva iz Crne Gore i okruženja, prostom matematikom može se izvesti zaključak o kolikom novcu se radi”, rekao je on.

On smatra da je nejasno kako je Ministarstvo, umjesto da se problem steriliteta rješava u Klinici na Cetinju, odlučilo da se on povjeri privatnim zdravstvenim ustanovama. Cvijanović napominje da ni u Kliničkom centru Crne Gore ne postoji nijedan ginekolog akušer koji ima subspecijalizaciju iz oblasti steriliteta.

Zaboravljena zbog privatnog interesa: Klinika na Cetinju

Iz Ministarstva zdravlja su poručili da ne stoje tvrdnje NVO da je Mreža privatnih zdravstvenih ustanova osmišljena u cilju omogućavanja zloupotreba i bogaćenja pojedinaca, a sve na teret budžeta države.

Više je nego jasno da je Ministarstvo upravo formiranjem Mreže zdravstvenih ustanova omogućilo dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, saopšteno je “Vijestima”.

"Odnos Ministarstva prema demografskoj politici je više nego afirmativan i podsjećamo da smo usvajanjem Zakona o zdravstvenom osiguranju omogućili tri besplatana pokušaja vantjelesne oplodnje o trošku države, gdje je bračnim parovima pružena mogućnost da potomstvo ostvare i u privatnim zdravstvenim ustanovama gdje ordiniraju vrhunski ljekari kako iz zemlje, tako i iz bivših jugoslovenskih prostora, što je i njihovo Ustavno pravo", navodi se u odgovoru tog vladinog resora.

"Sigurni smo da će dr Tanja Motrenko, vrhunski ljekar i profesionalac, pionir asistiranih reproduktivnih tehnologija u javnom zdravstvenom sistemu, sa kojom je Ministarstvo zdravlja u pregovorima, nastaviti saradnju u Odjeljenju za humanu reprodukciju Opšte bolnice Cetinje, kako bi se realizovao projekat do povratka doktora sa edukacije”, ističu iz Ministarstva.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje nijesu odgovorili na pitanja "Vijesti".

Dodatna zarada samo u umreženim ustanovama

Iz “Kruga života” pozdravljaju odluku Ministarstva zdravlja da se zabrani ljekarima zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama da rade i u privatnim ustanovama, koje nijesu u mreži.

Cvijanović se nada da će se tom odlukom, koja stupa na snagu od 1. septembra, izbjeći zloupotrebe i mešetarenja “koja su do sada karakterisala njihov rad”.

Galerija

Bonus video: