Za đaka makar pola plate: Roditelji se zadužuju da bi kupili djeci knjige

Da bi poslali jedno dijete u školu, roditelji ove godine moraju da izdvoje više od 200 eura...
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 14:39h

Bliži se prvi septembar, za mnoge roditelje vjerovatno najskuplji dan u godini. U zavisnosti od toga koliko djece šalju u školu i koji razredi su u pitanju, mijenjaće se i iznosi koje će morati da izdvoje za početak školske godine. Ipak, najvjerovatnije je da će prosječnoj crnogorskoj porodici teško pasti naredni mjesec jer će im i ove školske godine za kupovinu udžbenika, pribora, torbi i garderobe biti potrebna skoro polovina prosječne zarade u Crnoj Gori.

Da je jesen najproblematičniji period kada su kućni budžeti u pitanju zbog puno izdataka koji uslijede, “Vijestima” je potvrdila Kristina Mihailović iz Udruženja “Roditelji”. U Crnoj Gori udžbenici nijesu besplatni, ali ona vjeruje će uspjeti da se izbore za to.

“Osim udžbenika za dijete koje ide u školu, morate pripremiti i pribor, ako imate prvaka i torbu, zatim garderobu, a sve to košta par stotina eura. Ako imate više djece, ne može vam biti svejedno da sve to izdržite. Roditelji su svjesni da će imati troškove ove vrste od momenta kada dobiju dijete, ali država treba da radi na tome da ti troškovi budu dovedeni na neki prihvatljivi nivo”, poručila je ona i podsjetila da prosječna plata u zemlji iznosi 470 eura.

Iako su udžbenici ove godine jefitniji 10 odsto u odnosu na prethodnu, oni za osnovce koštaju od 34,60 do 78,30 eura, ili od 43,10 do 88,30 eura, uključujući i udžbenike za strani jezik. Lani je za tu svrhu, u zavisnosti od uzrasta djeteta trebalo izdvojiti 48,60 do 105,50 eura.

Prvog septembra 2011. najjeftiniji komplet udžbenika koštao je 48,50 eura, a najskuplji 98 eura. Parlament je krajem jula usvojio izmjene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, a učenici, osim onih iz porodica lošeg materijalnog stanja, ni ove godine nijesu dobili besplatne udžbenike.

Nakon knjiga, najveći iznos treba namijeniti za školski pribor. Ukoliko se u tu stavku ubroji sve što je đaku potrebno, od gumice do torbe, onda se može govoriti o iznosu od 60 do 100 eura, a roditelji mogu uštedjeti i desetak eura ukoliko kupuju na akcijama u većim supermarketima.

Na primjer, dok velike sveske tvrdog poveza koštaju i do osam eura u knjižarama, one se mogu kupiti za 1,20 do 2 eura u marketima. Takođe, male sveske mekog poveza koštaju do 20 centi u prodavnicama, dok velike sveske idu i do 1,5 eura.

Grafitne olovke se u kompletu po šest komada mogu naći za 1,20 eura, hemijske po komadu koštaju oko 30 centi, a 12 flomastera košta od 1,8 do 3,5 eura. Ukoliko, ipak, ne žele da kupuju pojedinačno, ekonomičniji roditelji mogu kupiti i pernice sa najosnovnijim priborom koje koštaju od 10 pa čak i do preko 25 eura, zavisno od proizvođača, ali i broja “spratova”. Prazne pernice, sa druge strane, mogu se naći od tri do 10 eura. Vodene i drvene bojice se mogu naći za 1,20 ali ima i onih koje su nekoliko puta skuplje. Torbe koštaju od pet pa do 50 i više eura. Troškovi po ovom osnovu nijesu se bitnije mijenjali tokom prethodne dvije godine, kada je prosječno za torbu i pribor trebalo izdvojiti oko 80 ili 100 eura.

Za jednu odjevnu kombinaciju prethodne dvije godine trebalo je izdvojiti od 50 do 170 eura. Ako se prate sniženja, za taj minimalni iznos se i ove godine mogu kupiti patike, majca i šorts ili trenerka. Ali slijede majice dugih rukava, oprema za fizičko... Sve u svemu, da bi poslali jedno dijete u školu, roditelji ove godine moraju da izdvoje više od 200 eura.

Zbog svih ovih teškoća, iz Udruženja su odlučili da pokrenu akciju “Podijelimo, jer zajedno možemo više”, koja će se organizovati u Delta sitiju 31. avgusta i 1. septembra, a čiji je cilj da se prikupi korišćena i očuvana garderoba, obuća i školski pribor za porodice koje im se prijave.

Većina roditelja u jednoj od siromašnijih opština u Crnoj Gori, Rožajama, imaće problem da opremi djecu za početak školske godine, posebno jer će istovremeno, zbog klimatskih uslova, morati da obezbijede znatno veću količinu drva za ogrijev u odnosu na druge crnogorske gradove.

Kako su svi troškovi u porodičnim budžetima, tokom avgusta i septembra veći nego u drugim opštinama, škole su donijele odluku da od učenika zahtijevaju samo najneophodnije, kao i da organizuju niz akcija kako bi pomogli djeci.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Safet Feleć je kazao da je Ministarstvo prosvjete pripremilo besplatne udžbenike za najsiromašnije, koje će dobiti oko 50 odsto učenika. Isto će biti i sa romsko-egipćanskom populacijom za koju će, preko NVO, biti obezbijeđeni i torbe, sveske, pribor i garderoba. Spremanje djece za školu i ove godine je velika briga za većinu roditelja u Kolašinu. Troškove povećava i to što se za udžbenike mora do Mojkovca, Bijelog Polja ili Podgorice.

„U Kolašinu se ne mogu kupiti udžbenici. Kako sam čula u nekim prodavnicama postoji mogućnost da ih naručite pa da čekate da stignu. Nijesam se oslanjala na to, već sam minule sedmice pošla sa djecom u Bijelo Polje i nabavila najneophodnije. Imam dva osnovca i za udžbenike, torbe, pribor i najosnovnije od garderobe potrošila sam skoro 450 eura. To je samo za početak. Djecu sam spremila za školu pozajmljenim novcem jer muž još nije primio platu za maj i ko zna kada će”, kaže za “Vijesti” Jelena Vlahović.

Ona i još mnogi roditelji tvrde da su cijene garderobe i obuće za djecu znatno niže a izbor bogatiji u susjednim gradovima.

Nešto manje od 700 kolašinskih osnovaca nastavu već tri godine pohađa u jednoj od namodernihijih škola u regionu.

Ministar prosvjete Slavoljib Stjepović pohvalio se krajem jula pred poslanicima da je većina škola takva, ali bi ga u tome demantovao obilazak i gradskih škola u Podgorici od kojih neke, poput OŠ “Musa Burzan” nemaju fiskulturnu salu a u toaletima električni kablovi vise sa zidova.

Kupiću mu dvije sveske i to je to

Bjelopoljka Nada Bubanja, čiji sin ove godine ide u srednju školu, na naše pitanje da li su kupili knjige, samo je slegla ramenima govoreći:

„A odakle, sestro mila, da kupim. Ne radimo ni ja ni suprug. Držim stoku, odirem se po cijeli dan ali jedva preživljavamo. Kupiću mu dvije sveske i olovku i to je to“, kazala je Bubanja.

Iako su za petoro djece knjige dobili preko Centra za socijalni rad, njihov otac Veselin Bugarin je kazao da od 90 eura, koliko primaju, ne može sa suprugom ni da ih prehrani a kamoli da im kupi tašne i pribor. Garedorobu, kazao je, i ne pominju.

A da nije lako ni onima koji rade, potvrđuje primjer jedne Bjelopoljke, koja je privatnik i nije željela da joj se pominje ime u novinama. Ona je kazala su joj u pojedinim knjižarama rekli da ne može da kupi “raspar“ knjige, već samo komplete. Mlađe dijete je naslijedilo od starijeg knjige i sam zbog tačno tri knjige treba da bacim 80 eura“, kaže ona.

Potrebna bolja rješenja za mlađu djecu

Kristina Mihailović iz Udruženja ističe da im roditelji često ukazuju na dodatne troškove koji nastaju kada škola počne, a sa njima se srijeću roditelji male djece ranog školskog uzrasta koja ne mogu da ostanu sama kod kuće, a škola se ili završava ili počinje usred radnog vremena roditelja.

Tu djecu neko mora da pazi prije ili poslije škole, a kako veliki broj škola nema adekvatne produžene boravke, primorani su da dijete ostavljaju u privatne školice ili pronađu osobu koja će da ih čuva.“Možda je rješenje osim u produženim boravcima i u adekvatnim terminima početka časova za mlađu djecu, i o tome bi trebalo razmisliti i razgovarati sa roditeljima”, kazala je Mihailović.

Unija ostala bez besplatnih knjiga

Septembar ove godine biće i za prosvjetne radnike najteži u posljednjih desetak godina, posebno jer njihova djeca ove godne neće dobiti besplatne udžbenike.

Oni su, kako je “Vijestima” kazao Slobodan Savović, iz Sindikata prosvjete Unije slobodnih sindikata, ostali bez oko 1000 kompleta udžbenika iako su blagovremeno kontaktirali ljude iz ministarstva.

“Potrudili smo se da kroz organizaciju tradicionalne manifestacije “Pokloni, zamijeni ili prodaj korišćeni udžbenik” makar malo olakšamo i prosvjetnim radnicima i drugim roditeljima kupovinu udžbenika”, rekao je on i dodao da su kupovinu pokušali i da olakšaju sklapanjem ugovora sa knjižarama za kupovinu udžbenika na rate. Svjesni su, kako kaže, da to nije dovoljno, ali bez pomoći resornog ministarstva i lokalne samouprave, nijesu mogli da prošire akciju, privuku i velike knjižare koje bi možda na toj manifestaciji prodavali i nove udžbenike oslobođene poreza.

Galerija

Bonus video: