Gradilište hotela "Crna Gora": Inspektori utvrdili da Burić poštuje nalog

Inspektori su, kako je objašnjeno, dozvolili rušenje u dijelu gradske kafane prema Ulici slobode
128 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 16:08h

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je juče da “Normal kompani” poštuje njihovo rješenje o zabrani daljeg rušenja hotela “Crna Gora”.

Tokom kontrole, obavljenje na “usmeni” zahtjev investitora, inspektori su utvrdili da je “Normal kompani” “postupio po nalogu”, odnosno “izmijenio Glavni projekat za fazu konstrukcije, zbog nepredviđenih okolnosti nastalih usljed rušenja gradske kafane sa salonima na spratu”.

“Konstatovano je da je investitor postupio po navedenom rješenju, kao i da poštuje zabranu izvođenja radova na rušenju”, piše u saopštenju.

Rješenjem od 14. avgusta investitoru je zabranjeno dalje rušenje hotela i naložena izmjena Glavnog projekta u roku od 10 radnih dana.

“Glavnim projektom, u dijelu gdje je bila gradaka kafana, bilo je predviđeno produbljivanje i ojačanje objekta temeljnih postojećih podrumskih zidova. Uvidom u izmijenjeni Glavni projekat... konstatovano je da takvi temeljni podrumski zidovi nemaju dovoljan kapacitet nosivosti da prihvate nova opterećenja od konstrukcije na kojoj je predviđena povećana spratnost. S tim u vezi, predviđeno je uklanjanje postojećih temeljnih podrumskih zidova i izrada nove AB temeljne konstrukcije...”, piše, između ostalog, u saopštenju.

“Konstatovano je da je investitor postupio po navedenom rješenju, kao i da poštuje zabranu izvođenja radova na rušenju”, piše u saopštenju

Inspektori su, kako je objašnjeno, dozvolili rušenje u dijelu gradske kafane prema Ulici slobode i preostalog dijela ploče nad podrumom, što je i bilo predviđeno Glavnim projektom, kao i raščišćavanje urušenog materijala...

“Sastavni dio ovog projekta je i konzervacija preostalog dijela južne fasade dužine 24 metra... za koji važi zabrana izvođenja daljih radova na rušenju...”, piše u saopštenju.

Dio hotela “Crna Gora” sa gradskom kafanom i salonima, srušen je 7. avgusta, nakon čega su uslijedile burne reakcije javnosti, jer investitor nikad nije saopštio da će nešto biti srušeno.

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kazao da će to ministarstvo tražiti od investitora „Normal kompani“ da hotel „Crna Gora“ vrati u stanje prije rušenja.

Vlasnik “Normal kompani” Žarko Burić kazao je za „Vijesti“ da će svoju grešku ispraviti.

SNP traži odgovore

Klub odbornika SNP-a zatražio je od Glavnog grada “precizne podatke” u vezi sa zatvaranjem Ulice slobode u vrijeme rušenja hotela. Iz SNP-a, između ostalog, traže i odgovor da li je investitor ili izvođač radova podnosio zahtjev da se zaustavi saobraćaj.

“Ako je takav zahtjev podnesen, molimo za precizne podatke o tome: ko je podnio zahtjev i koje lice ga je potpisalo; kojeg datuma je zahtjev podnesen i kojem organu Glavnog grada je upućen; koji razlozi za prekid saobraćaja su navedeni...; za koji datum i u kom terminu je tražen privremeni prekid saobraćaja u Ulici slobode”, piše u zahtjevu.

Galerija

Bonus video: