Berane: Oboljeli građani bi mogli da tuže Opštinu i Vodovod

Institut za javno zdravlje još nema nikakve podatke o uzrocima epidemije, pomoć ljekara zatražilo skoro hiljadu građana
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.08.2013. 20:28h

Više od 1.000 građana Berana mogli bi da tuže Opštinu i beranski Vodovodod zbog trovanja.

"Ukoliko zaista bude dokazano i potvrđeno odgovarajućom analizom da je voda bila bakteriološki neispravna i da se nije smjela piti, onda građani Berana koji su dobili trovanje imaju pravo tužbe nadležnom sudu zbog nematerijalne šete zbog pretrpljenih duševnih bolova i straha", kazao je za TV Vijesti advokat Zdravko Begović.

Ipak analize vode još nisu gotove, a kako TV Vijesti nezvanično saznaje, problem u beranskiom vodovodu mogao je da nastane zbog toga što nakon pucanja cijevi i nedostatka pritiska, pumpe sa hlorom nijesu radile i prečišćavale vodu.

Ukoliko se građani odluče na tužbu, bio bi to prvi takav slučaj.

"U Crnoj Gori možda nije bilo sličnih tužbi za naknadu štete, ali je bilo drugih slučajeva kada je konzumiranjem hrane u restoranima i ugostiteljskim objektima dolazilo do trovanja. Ja sam bio jedan od advokata koji je zastupao te ljude u određenim postupcima i to je praktično "čist" opostupak", kaže Begović.

U slučaju tužbe, u svakom pojedinačnom slučaju bi se utvrdile posljedice i šteta koju su pretrpjeli oštećeni

O visini nadoknade rano je govoriti. U slučaju tužbe, u svakom pojedinačnom slučaju bi se utvrdile posljedice i šteta koju su pretrpjeli oštećeni.

Broj oboljelih prešao hiljadu

Izabranim doktorima Doma zdravlja Berane i Hitnoj pomoći u tom gradu, danas do 14 sati, javio se 1.001 pacijent sa stomačnim tegobama, od čega 25 od u jutros od sedam sati, saopšteno je iz Doma zdravlja. Na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice Berane, smješteno je petoro djece, od čega dvoje u protekla 24 sata, dok su na Na Infektivnom odjeljenju četiri osobe starije od 14 godina.„Klinička slika oboljelih je blaga, uglavnom kraćeg trajanja, praćena mučninom, povraćanjem i grčevima u stomaku. Jedan broj oboljelih imao je tečne stolice i povišenu tjelesnu temperaturu“, kaže se u saopštenju beranskog Doma zdravlja.

TV prilog: Daniela Vranković Dodaje se da Higijensko-epidemiološka služba te ustanove u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Crne Gore, i danas je nastavila epidemiološko anketiranje građana sa stomačnim tegobama, kao i uzimanje uzoraka od pacijenata za mikrobiološku dijagnostiku.„Građanima Berana preporučujemo da za piće koriste flaširanu ili prokuvanu vodu uz pojačane higijenske mjere“, navodi se u saopštenju.

Zaraza iz starog vodovoda?

U slobodnim procjenama i pričama koje se mogu čuti gradom vjeruje se da se broj stanovnika Berana koji se samostalno liječe i nijesu se do sada javljali ljekaru, kreće do nekoliko hiljada, jer skoro da nema porodice u gradu na Limu gdje nema makar jadan ili dva člana koji su oboljeli od mučnih stomačnih bolesti , praćenih bolovima u stomaku, povraćenjem, prolivom, visokom temperaturom i dehidracijom.

Institut za javno zdravlje još nema nikakve podatke o uzrocima epidemije. U odgovoru na pitanja “Vijesti” navodi se da su “analize uzoraka voda uzetih 24.08.2013. u Beranama još u obradi”.

Iako Institut za javno zdravlje još nije saopštio rezultate analize uzoraka vode iz gradskog vodovoda, vjeruje se da je epidemija stomačnih bolesti uzrokovana neispravnom vodom

Institut takođe radi i analize, kako se navodi, dostavljenih uzoraka od oboljelih osoba iz Opšte bolnice Beranama.

A tamošnjim doktorima se juče od 7 pa do 14 sati za pomoć javilo 56 građana, što je znatno manje nego u ponedjeljak. To, međutim, još uvijek ne znači da epidemija jenjava, jer se prema riječima ljekara pacijenti najčešće javljaju u noćnim satima, kada više ne mogu sami da se izbore sa simptomima.

Apoteke su dobro snadbjevene preparatima i ljekovima protiv stomačnih tegoba, a u prodavnicama i dalje najbolje prolazi flaširana voda, supe iz kesica, dvopek i druga dijetalna hrana.

Uz gužve i neprijatne scene ispred Vatrogasnog voda podijeljen je šleper vode koju je donirala “Atlas grupa”.

Uprava JP “Vodovod” potvrdila je da su radnici preduzeća “Bemaks” koji izvode radove na putu od Berana prema selu Lubnice i dalje prema Kolašinu, čak 11 puta probušili cijevi gradsog vodovoda

U saopštenju ove partije opisano je sve ono što se moglo vidjeti proteklih dana u Domu zdravlja i Opštoj bolnici i konstatovano da su teže posljedice izbjegnute isključivo nadljudskim naporima ljekara i sestara.

OO SNP istovremeno je optužio gradonačelnika “i režimske kadrove DPS-a u gradskim službama i Opštoj bolnici da su u zadnja dva dana svu svoju snagu upotrijebili za zataškavanje i umanjivanje odgovornosti pojedinaca i službi kojima pripadaju”. Ova partija je najavila da će protiv direktora nadležnih službi i svih odgovornih koji su direktno doprinijeli da dođe do masovnog trovanja građana, podnijeti krivične prijave, a od gradonačenika zatražiti i da podnese ostavku.

Iako Institut za javno zdravlje još nije saopštio rezultate analize uzoraka vode iz gradskog vodovoda, vjeruje se da je epidemija stomačnih bolesti uzrokovana neispravnom vodom.

Uprava JP “Vodovod” potvrdila je da su radnici preduzeća “Bemaks” koji izvode radove na putu od Berana prema selu Lubnice i dalje prema Kolašinu, čak 11 puta probušili cijevi gradsog vodovoda, i da se to posljednji put dogodilo prošlog četvrtka.

Izvorište ovog vodovoda, “Merića vrelo”, nalazi se, naime, par kilometara ispod sela Lubnice, odakle se slobodnim padom voda provodi cijevima pet-šest kilometara do mjesta Banjevac, gdje je smještena vodovodna stanica, odnosno takozvana prekidna komora.

Tek na ovom mjestu nalazi se čuvar, dok samo izvorište, kao ni cijevi čitavom dužinom od izvorišta do prekidne komere nijesu ničim obezbijeđene.

U Beranama postoji i stari vodovodni sistem, kojim se voda sa manastirskog vrela pumpama izbacivala do bazena na brdu Jasikovac iznad grada.

Ovaj sistem se koristi u slučajevima kada dođe do kvarova na novom vodovodu. Sada se sumnja da je u danima kada je došlo do prekida vodosnadbijevanja sa “Merića vrela”, ovaj bazen, koji prethodno nije očišćen, napunjen vodom i stavljen u funkciju, što je mogao biti jedan od uzroka nastanka epidemije.

Stari bazen na Jasikovcu pri tome ničim nije obezbijeđen.

U bolnici 28 djece

"Na Dječjem odjeljenju Opšte bolnice Berane, hospitalizovano je 28 djece od čega troje u protekla 24 časa. Na Infektivnom odjeljenju Opšte bolnice radi hospitalnog liječenja zadržano je 7 osoba starijih od 14 godina” – navodi se u posljednjem saopštenju iz Doma zdravlja.

Galerija

Bonus video: