I dijelu Herceg Novog prijeti zagađenje vode

U blizini izvorišta Opačica u Herceg Novom su stambeni objekti sa septičkim jamama, privredni pogoni, a tamo se nalazi i groblje sa ogromnim količinama bakterija
122 pregleda 0 komentar(a)
Kanli Kula. voda, Foto: Slavica Kosić
Kanli Kula. voda, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 28.08.2013. 20:13h

Berane nijesu jedina opština čiji građani mogu završiti u bolnici zbog zaraze pijaćom vodom, jer takva opasnost postoji u dijelu Herceg Novog.

Još neka izvorišta na sjeveru, prema informacijama “Vijesti”, nijesu adekvatno obezbijeđena od zagađenja, ali nadležni tvrde da Institut za javno zdravlje redovno kontroliše vodu i da nema razloga za sumnje u njenu ispravnost.

Potrošači u hercegnovskoj opštini oko 70 odsto vode za piće dobijaju iz susjedne Hrvatske iz sistema Trebišnjica - Plat cjevovodom kroz Konavle. Ta voda se u skladu sa propisima kontroliše u filter stanaci Mojdež koja je izgrađena i opremljena prije pet godina.

Situacija sa izvorištem Opačica u Zelenici iz koga se vodom snabdijevaju mjesta na hercegnovskoj rivijeri nije tako jasna. Na potencijalnu opasnost od zagađenja vode u Opačici godinama upozoravaju stručnjaci, ekolozi, ali i građani, dok lokalna vlast i odgovorni u JP Vodovod i kanalizacija koji upravljaju tim izvorištem, negiraju opasnost od zagađenja.

Opačica je izvorska pećina sa razgranatom mrežom pećinskih kanala, koje se prihranjuje padavinama na čitavoj površini, površinskim vodotocima

Opačica je izvorska pećina sa razgranatom mrežom pećinskih kanala, koje se prihranjuje padavinama na čitavoj površini, površinskim vodotocima,

Njegovo slivno područje “napadnuto” je brojnim potencijalnim zagađivačima.

“Za zaštitu svakog izvorišta koje se eksploatiše zakon predviđa tri zone zaštite“, upozorava dr Ljubo Radojičić koji je magistrirao na temu ljekovite mineralne vode Igala. On tvrdi da na izvorištu Opačica “nije sprovedena ni prva zona zaštite, koja obuhvata neposrednu okolinu kaptažnih objekata (pojas od 50 metara), gdje treba da vlada najstroži režim zaštite, a slobodna površina da bude zasijana travom i biljnim rastinjem. Pristup ovoj zoni se dozvoljava samo stručnim licima uz odobrenje”. Ali stvari su odavno izmakle kontroli jer su u blizini izvorišta napravljeni stambeni objekti sa septičkim jamama, privredni pogoni, a tamo se nalazi i groblje.

Detaljna istraživanja uticaja groblja na podzemne vode nijesu rađena na našim prostorima. Ali ispitivanja koja su sprovedena u Njemačkoj pokazuju da se u jednom grobu zbog vode u sastavu ljudskog tijela, kao i atmosferske vode u mililitru nalazi 20.000 bakterija.

Mićo Stojanović, tehnički direktor JP Vodovod i kanlizacija koje upravlja i izvorištem Opačica tvrdi da njihova služba dva puta sedmično, a Institut za javno zdravlje iz Podgorice dva puta mjesečno kontroliše ispravnost vode u Opačici, da se ona redovno hloriše i da do sada nikada nije zabilježena neispravnost.

U većini drugih crnogorskih opština međutim tvrde da je sve pod kontrolom.

Četiri vodoizvorišta i pet reni bunara sa kojih se korisnici u žabljačkoj opštini snabdijevaju redovno obilaze zaposleni u Komunalnom preduzeću, u sklopu koga je radna jedinica vodovod, kaže direktor preduzeća Radenko Radulović.

“Svi dosadašnji nalazi su bili uredni, kako hemijski tako i bakteriološki, kaže Radulović.

“Svi dosadašnji nalazi su bili uredni, kako hemijski tako i bakteriološki, kaže Radulović

U kolašinskom JP Vodovodu tvrde da se u tom gradu pije najispravnija voda u Crnoj Gori. Kao argument navode prošlogodišnje rezultate Instituta za javno zdravlje.“Izvorište u Rijeci Mušovića sa kojeg se napaja gradska vodovodna mrža ima tehničko i fizičko obezbjeđenje. Voda se redovno hloriše, pa su šanse minimalne da bude bilo kavih pojava koje bi štetile ljudskom zdravlju”, kaže direktor Vodovoda Duško Radović.

Prema riječima direktora kotorskog Vodovoda, vodoizvorišta u kotorskoj opštini Tabačina, Orahovac i kod tunela Vrmac su adekvatno obezbijeđena, sva izvorišta imaju zaštitnu ogradu i čuvarsku službu.

Barska izvorišta trenutno imaju fizičku zaštitu, rekao je juče „Vijestima“ Zdravko Gvozdenović, direktor JP Vodovod i kanalizacija Bar.

On je kazao da je za sva izvorišta urađen projekat tehničke zaštite video i audio nadzorom i sa mobilnom službom zaštite.

I izvorišta Vrela i Podgor, na Cetinju, obezbijeđena su i ograđena u skladu sa zakonom, i kako kažu u gradskim službama, na njima cjelodnevno dežuraju i čuvari.

Takođe, oba gradska izvorišta u Tivtu – Plavda u Lepetanima i Topliš u Krtolima, propisno su uređena sa definisanom i ograđenom zonom sanitarne zaštite. Inače, izvorište Topliš trenutno je konzervirano i ne koristi se zato što se područje Krtola i južnog dijela opštine Tivat, sada napaja vodom iz Regionalnog vodovoda.

Budva se napaja vodom iz regionalnog sistema, a u opticaju ima i lokalno vodoizvorište Reževići.

Direktor budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, naveo je da je vodoizvorište u Reževićima potpuno obezbijeđeno

Direktor budvanskog Vodovoda Milenko Medigović, naveo je da je vodoizvorište u Reževićima potpuno obezbijeđeno.

Kazne izostale, ali nije bilo zagađenja

U Budvi su u prethodne dvije godine vodovodne cijevi oštećene u dva navrata tokom građevinskih radova, ali epidemije nije bilo. Kada je građena jedanaestospratnica u Petrovcu, “Zetagradnja” je porušila šetališnu stazu koja je oštetila vodovodne cijevi.

Takođe, zakupac Svetog Stefana, Adriatik propertis, prije dva mjeseca tokom radova na placu pored hotela “Maestral” oštetio je vodovodnu cijev, pa je Pržno ostalo bez vode. Izvođači radova ni u jednom slučaju nijesu sankcionisani zbog prekida vodosnabdijevanja i potencijalne opasnosti.

Bonus video: