U Bokokotorskom zalivu stalno živi osam delfina

„Radi se o takozvanim dobrim delfinima (Tursiops truncatus). Primijetili smo pet odraslih i tri mladunca"
5 komentar(a)
delfini, Foto: Shutterstock.com
delfini, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.08.2013. 13:49h

Stručnjaci kotorskog Instituta za biologiju mora utvrdili su da u vodama Bokokotorskog zaliva stalno boravi populacija od osam delfina.

„Radi se o takozvanim dobrim delfinima (Tursiops truncatus). Primijetili smo pet odraslih i tri mladunca. Njihovo kretanje zabilježili smo u kotorskom, tivatskom i zalivu Herceg Novog”, rekao je danas Radio Kotoru rukovodilac NETCET projekta u Institutu za biologiju mora dr Mirko Đurović.

Ovaj projekat se jednim dijelom finansira iz sredstava Europske unije, a realizuje na području Bokokotorskog zaliva i otvorenog mora Crne Gore.

Primijećeno je, navodi Đurović, da se izvjestan broj plovila u našem zalivu kreće brzinom mnogo većom od propisane, što bi moglo izazvati sudar sa delfininima i njihovo eventualno povrijeđivanje. Tako su članovi istraživačkog tima kojeg, osim Đurovića, čine još dr Zdravko Ikica i Vladan Vuković došli na ideju da štampaju postere za skipere brodova gdje su jasno istaknuta pravila kako se i pod kojim uslovima mogu posmatrati delfini.

“Osnovno pravilo je da, ukoliko ih vidite, smanjite brzinu kretanja plovila, ustanovite smjer njihovog kretanja i onda se plovilom krećete u njihovom smjeru, ne približavajući im se na udaljenost manju od 100 metara”, zaključio je Đurović.

Bonus video: