Dani durmitorske zdrave hrane

Izložba poljoprivrednih proizvoda iz ovog kraja koju je pratila postavka slika Koviljke Raonić, dopunila je turističku ponudu i izazvala značajno interesovanje mještana i turista
127 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.08.2013. 13:41h

Centar za kulturu iz Žabljaka, uz podršku ministarstva kulture organizovali su Dane durmitorske zdrave hrane.

Uvod u ovu manifestaciju bio je na obali Crnog jezera, preksinošnjim nastupom KUD „Korak“ iz Nikšića.

Izložba poljoprivrednih proizvoda iz ovog kraja, u holu Centra za kulturu, koju je pratila postavka slika Koviljke Raonić, dopunila je turističku ponudu i izazvala značajno interesovanje mještana i turista. Uprkos nevremenu svoje mliječne proizvode i specijalitete autohtone kuhinje izložilo je dvadesetak proizvođača i durmitorskih kuvarica.

Izložbu je pratila degustacija pa su posjetioci imali priliku da probaju domaće pite, priganice ili pogače. Na tanjirima razne vrste sireva i skorupa a u teglama ili flašama borovnice i drugo šumsko voće ali i prirodni sokovi na toj bazi.

Posebnu pažnju mamili su svježi paradajzi, paprike i krastavci a sumnju da nijesu proizvedeni u ovom kraju razbijale su grane i peteljke na kojim su rasli. Uz njih na stolu su i flaše sa nadaleko poznatom šljivovicom iz Tepaca proizvođača Dragana Džabasana, jednog od rijetkih iz mlađih generacija koji je ostao u selu i sa porodicom posvetio se poljoprivredi.

"Selo je uz obalu Tare i poznato po šljivama, kruškama ili jabukama. Ali donji dio sela, sa nadmorskom visinom od oko 600 metara pogodno je i za druge kulture. Ispred svake kuće može se vidjeti krevet vinove loze. Decenijama unazad domaćini su za svoju potrebu proizvodili pojedine osjetljivije povrtlarske kulture. Ja sam posadio paradajz i vidite kako je sazrio. Pored njega i krastavci i paprika. Sve strogo ekološki. Ove godine za porodicu a naredne i za tržište. Obećana mi je i podrška. Proizvodim i rakiju. Šljivovica ili jabukovača od plodova iz moje bašte", kaže Džabasan.

Interesovanje bilo veliko (FOTO: Obrad Pješivac)

Izloženi autohtoni proizvodi vratili su u dane djetinjstva na Žabljaku Iva Đurđića koji živi u Beogradu.

"Ovakve manifestacije pravi su način i doprinos njegovanju ove vrste baštine. Ovaj raskoš prisjeća kad se živjelo zdravije čemu je doprinosila i zdrava hrana, dar ruku naših baka i majki. Odsiječe moja majka krišku preko cijelog domaćeg hljeba, namaže skorupom a ja prema jezeru, u slast je pojedem onako u hodu. Tako i mnogi iz mojih generacija, tih godine, druge polovine prošlog vijeka", prisjeća se Djurdjić.

Zadovoljstvo odzivom durmitorskih proizvođača zdrave hrane izražava i direktor Centra za kulturu Miroje Džabasan i za naredni period najavljuje još sličnih manifestacija.

Galerija

Bonus video: