Do kraja godine ugovor o granici sa BiH

U proteklim mjesecima riješena preostala tehnička pitanja, a stručna povjereništva za obilježavanje granične linije trenutno dovršavaju taj dio posla
4 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.08.2013. 10:34h

Bosna i Hercegovina i Crna Gora će do kraja godine potpisati ugovor o međudržavnoj granici i tako će postati prve dvije zemlje regije koje su u cjelini riješile to pitanje, najavljeno je u Sarajevu nakon sastanka ministra vanjskih poslova Igora Lukšića sa kolegom iz BiH, Zlatkom Lagumdžijom.

"Vrlo smo blizu potpisivanju ugovora o granici i ukoliko se nastavi po planu, do kraja godine može se očekivati potpisivanje odgovarajućeg ugovora", kazao je Lagumdžija novinarima nakon sastanka s Lukšićem.

On je rekao da su u proteklim mjesecima riješena sva preostala tehnička pitanja, a stručna povjereništva za obilježavanje granične linije trenutno dovršavaju taj dio posla.

Uređenje pitanja granice samo je dio napora koje BiH i Crna Gora namjeravaju da preduzmu kako bi ojačale saradnju u regiji s ciljem što bržeg napretka na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Lukšić je kazao je da je izvjesno da će nakon ulaska Hrvatske u EU sada doći do određenog zastoja u primanju novih članica i to razdoblje može biti od sedam do deset godina.

"Jedini put da se proces evropskih integracija ubrza je regionalna saradnja", kazao je Lukšić.

Novi oblici saradnje država regije po njegovom mišljenju bi trebalo da se usmjere na konkretne projekte poput infrastrukturnih i privrednih, prenijela je agencija Hina.

Bonus video: