Podgorica: Brzi kao Tarzan, ali nemaju gdje da plivaju

Polaznici škole plivanja i vaterpola talentovani, ali nakon zatvaranja otvorenih bazena neće imati gdje da treniraju
178 pregleda 11 komentar(a)
Bazen SC Morača, Foto: Vesko Belojević
Bazen SC Morača, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 27.08.2013. 19:31h

Proslavljeni vaterpolista Veljko Uskoković ocijenio je da je ogromna šteta za crnogorski sport što djeca koja su protekla dva mjeseca trenirala vaterpolo i plivanje neće moći da nastave da rade, jer u Podgorici nema zatvorenog bazena.

Polaznici škole koju već dvije godine vode Uskoković, Boris Županović, Miodrag Mirović i Goran Karanikić posljednji trening obaviće 15. septembra, kada je predviđeno zatvaranje otvorenih bazena SC “Morača”.

“Djeca su pokazala veliko interesovanje i talenat za vaterpolo i plivanje, ali u Podgorici nema uslova za rad u zimskom periodu i to je ogromna šteta za crnogorski sport”, kazao je Uskoković.

Nakon što su vaterpolisti osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Malagi 2008. godine, gradonačelnik Miomir Mugoša obećao je izgradnju čak sedam bazena...

S dolaskom jeseni, djeca koja sa samo dva mjeseca rada u školi plivaju brzo kao Džoni Vajsmiler, čuveni Tarzan, neće imati gdje da treniraju.

Uskoković je istakao da su mnoga djeca zainteresovana da nastave da treniraju u Budvi ili Kotoru i da bi ih najbolji crnogorski klubovi rado vidjeli u svojim bazenima, ali smatra da je to teško izvodljivo.

“Primorac i Budva pokazali su interesovanje za najbolje iz škole, ali su male šanse da djeca stalno putuju... Počinje i školska godina, što znači da će imati dosta obaveza i mnogo manje slobodnog vremena... Najvjerovatnije će i oni što se odluče da putuju u Budvu ili Kotor, nakon nekog vremena, morati da odustanu, što je ogromna šteta za naš vaterpolo”, smatra Uskoković.

Karanikić je naglasio da su veoma zadovoljni radom škole vaterpola i plivanja i interesovanjem djece, za šta su zaslužni vaterpolisti i njihovo osvajanje srebra na Svjetskom prvenstvu.

“Interesovanje je makar 20 odsto veće nego ranije, a da je Svjetsko prvenstvo održano u julu, bilo bi i još veće”, kazao je Karanikić.

Vajsmilera dostigli za dva mjeseca

Karanikić je naglasio da su i sami bili iznenađeni rezultatima djece na prvom takmičenju, održanom u julu.

“Džoni Vajsmiler, čuveni glumac u filmovima o Tarzanu, je nekada bio olimpijski šampion sa 30 sekundi na 50 metara slobodnim stilom, a naša djeca, sa nepuna dva mjeseca treninga, imaju isto takvo vrijeme”, istakao je Karanikić.

On je rekao da rezultati govore više od bilo kakvih drugih nagađanja i pretpostavki. Karanikić je pojasnio da djeca imaju lične kartone i da se njihov razvoj pratio iz dana u dan. “Treba dosta raditi na ispravljanju tehnike plivanja, ali je jasno da se radi o veoma talentovanim polaznicima škole. Zaista je ogromna šteta što ta djeca nemaju priliku da treniraju tokom cijele godine. Tih 30 sekundi bi se rapidno smanjivalo, da imaju priliku da treniraju tokom cijele godine”, tvrdi Karanikić.

Okupalo se 16.000 ljudi

Bazene je do 25. avgusta posjetilo 16.100 kupača, a ostvaren je prihod od 77.100 eura, saopšteno je iz JP „Sportski objekti“. „U odnosu na 2012. godinu bazene je posjetilo četiri odsto više kupača, a prihod je veći za deset odsto“, piše u saopštenju. Bazeni su počeli sa radom 15. juna, a cijena ulaznica je 2,50 eura u jutarnjim terminima i tri eura u popodnevnim. Korišćemnje suncobrana i ležaljke košta euro. I.Č.

Bonus video: